Kiska az együttműködésről és a szabályok betartásáról beszélt az ENSZ-ben

Andrej Kiska
New York/Chicago |

A szabályok betartásának, a kölcsönös együttműködésnek és a média védelmének a fontosságát emelte ki Andrej Kiska államfő szerdán (9. 26.) New York-ban, az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Közgyűlésének 73. ülésén mondott beszédében. Felhívta a figyelmet, hogy míg a béketeremtés évtizedekig tartott, addig az önző döntések néhány másodperc alatt képesek tönkretenni a békét.

 

„Hangsúlyoztam, mennyire fontos, hogy (…) betartsuk a szabályokat és az egyezségeket. Ha az ENSZ maradéktalanul elláthatná a feladatát, az ténylegesen hozzásegítene a helyzet rendezéséhez minden konfliktus sújtotta országban. A legfontosabb az, hogy minden egyes politikus a helyén kezelje az Egyesült Nemzetek Szervezetét és az általa kiadott határozatokat, hogy az ENSZ hatékonyan működhessen” – fejtette ki az államfő. Hozzátette: tudatosítani kell, mára milyen „kicsivé” vált a világ, és hogy az egyik ország történései mennyire befolyásolhatják egy másikét.

„Gyakran az önzés és a rövid távú érdekek vezérelnek minket. A szabadság, az együttműködés és az egészséges konkurencia kiterjesztése helyett szankciókat vezetünk be, és kereskedelmi háborúkat indítunk” – figyelmeztetett a beszédében Kiska, akinek úgy tűnik, hogy a szabályok tiszteletben tartása ódivatú lett, ignorálásuk pedig a hatalom jelképévé vált. Rámutatott ugyanakkor, hogy egyetlen ország sem képes egyedül megbirkózni a globális kihívásokkal, legyen szó akár a migrációról, a terrorizmusról, az éghajlatváltozásról vagy a gazdasági növekedésről. A szlovák elnök ezért együttműködésre szólította fel a világ vezetőit.

Kiska a továbbiakban arról beszélt, hogy az egyes országok problémái néhány perc alatt globális problémákká terebélyesedhetnek. Ezzel összefüggésben az ENSZ pótolhatatlan szerepét hangsúlyozta a nézetkülönbségek áthidalása terén, illetve a szuverenitás és a területi integritás tiszteletben tartásának fontosságára is figyelmeztetett a globális biztonság érdekében. Példaként Grúziát és Ukrajnát említette. „Ennek a régiónak a destabilizálása az egyik példa a sok közül arra, hogy a szabályok betartását a gátlástalan hatalmi politika veszi át” – tette hozzá.

 

Az államfő elítélte továbbá a vegyi fegyverek használatát Szíriában, valamint Szergej Szkripal és a lánya megmérgezését az angliai Salisburyben. Utalt rá, hogy nyugtalanítják őt a kibertérben tapasztalható káros aktivitások is. Attól tart, a közösségi oldalakon tapasztalható, egyre növekvő manipuláció aláássa a demokráciát a világban.

Az elnök azokat a politikai vezetőket is bírálta, akik a szélsőségesség és a propaganda elleni küzdelem keretében ugyanolyan eszközökkel és retorikával élnek. „Az egyetlen őszinte válasz a tolerancia, a véleményszabadság és a kritikus gondolkodás támogatása a társadalomban” – véli Kiska.

A továbbiakban a szabad sajtó jelentőségét és az újságírók védelmének fontosságát hangsúlyozta. Elítélte az ellenük és a sajtószabadság ellen intézett, egyre gyakoribb támadásokat is. „A gyűlölködés erősödő légkörében az állam, a nemzet, vagy a hit ellenségeiként tüntetik fel az újságírókat” – figyelmeztetett az államfő, hozzátéve: a médiának kulcsszerepe van a világot jobbító törekvésekben, ezért védelmezni kell azt.

Kiska államfőként negyedszer, és egyben utoljára mondott beszédet az ENSZ Közgyűlésén, hiszen a következő elnökválasztáson már nem indul.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?