Közélet

Kiska: A gyertyás felvonulás történelmünk egyik legnagyszerűbb pillanata

Pozsony | A gyertyás felvonulás volt az egyik legnagyszerűbb pillanat Szlovákia történetében – jelentette ki Andrej Kiska államfő vasárnap (március 25.), aki a Német Szövetségi Köztársaság egykori elnökével, Joachim Gauckkal együtt emlékezett meg az esemény 30. évfordulójáról. Kiska és Gauck közösen koszorúzták meg a gyertyás felvonulás pozsonyi emlékművét. Az ünnepélyes megemlékezésen a kormány, a parlament és az egyház képviselői is részt vettek.
TASR

2018. március 26. 12:21

- TASR

Az elnök szerint az akkori hatalom arroganciájáról tanúskodik, hogy a Pozsony központjában békésen felvonuló, gyertyákkal a kezükben imádkozó emberek ellen brutális erővel lépett fel. Hozzátette: a gyertyás felvonulás résztvevői akkor még nem tudhatták, mi jön 1989-ben. Ennek ellenére is ezrek vonultak a térre, pedig tudták, hogy emiatt nemcsak őket, hanem a családjukat is üldözhetik. Kiska üdvözölte, hogy néhány nappal ezelőtt Szlovákiában ismét tízezrek fejezték ki elégedetlenségüket a hatalom arroganciájával és egyet nem értésüket azzal az iránnyal, amely felé az ország tart.
 

2018. március 25. 16:58

Kiska Kotlebáék miatt nem vesz részt a gyertyás tüntetés évfordulójára rendezett koncerten

Kiska a volt német elnökkel együtt vasárnap részt vett a „Mit kezdünk a szabadságunkkal?” című konferencián is. Gauck itt elmondta: a gyertyás felvonulás abban az időben olyan bátorsággal töltötte el a németeket, amely segített legyőzni a félelmet, és kiállni a kommunizmus ellen. A jelenlegi szlovákiai tömegtüntetésekkel kapcsolatban megjegyezte, csodálja a szlovákokat az erejükért.     

A pozsonyi Vigadóban vasárnap este ünnepi koncerttel is megemlékeztek a gyertyás felvonulás 30. évfordulójáról. Ezen a rendezvényen Kiska nem vett részt, mivel a Kotleba-féle ĽSNS képviselőit is meghívták. Egyikük, Milan Uhrík ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy míg az elnök másokat kioktat a kölcsönös megértésről, ő maga a nép legitim módon megválasztott képviselőit sem képes tolerálni. A koncertet szervező Szlovák Püspöki Konferencia az ügy kapcsán hangsúlyozta: az egyház nem politikai szervezet, és azáltal, hogy köztisztviselőket is meghívott a rendezvényre, nem politizált.

Önnek ajánljuk

Önrész nélkül már nincs lakáshitel

A Slovan nyerte a dunaszerdahelyi stadionavatót

Továbbra is migránsokkal riogat a Fidesz

A Híd új alkotmánybírókat igen, kormányválságot nem akar

Megrázó történetek hiteles hőse

Hétfőtől teljes útlezárás lesz a Nánai úton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?