Közélet

Kisiskolás módszerek

Pozsony | Az oktatási minisztérium az ősz folyamán szeretné befejezni az ultimátumszerű tárgyalásokat 129 kisiskola bezárásáról a fenntartóval, de ezzel valószínűleg nem érnek véget az iskolabezárások.
author
Lajos P. János

2013. augusztus 12. 12:39

További iskolákat utasíthatnak költséglefaragásra, ami végül megszűnésüket eredményezheti.
A tárca első körben 129 iskolafenntartóval tárgyal a „működés hatékonyságának javításáról”.
Ez adott esetben „csak” az alkalmazottak számának csökkentését, más esetben osztályösszevonást vagy akár a kisiskola megszűnését jelenti. „A kritérium az alacsony diáklétszám és a pedagógiai és nem pedagógiai alkalmazottak magas száma” – tájékoztatta lapunkat a minisztérium sajtóosztálya.
 
A listán egyelőre 13 magyar iskola szerepel, de a diáklétszámot tekintve sok azokhoz hasonló van még az iskolarendszerben. A minisztérium szerint első körbe a 150 tanulónál kisebb iskolákat vonták be, ezek közül a legnagyobb magyar iskola a deáki, ahova 105 gyerek jár. A minisztérium adatai szerint összesen 33 magyar (vagy közös, magyar– szlovák tannyelvű) kilencosztályos iskola van, ahol 105-nél kevesebb gyerek tanul.
 
Az alsó tagozatos magyar iskolák esetében még rosszabb a helyzet: több mint 70 kisiskolának van 40-nél kevesebb tanulója, sőt, 14-be kevesebb, mint 10 gyerek jár. Ezek többé-kevésbé veszélyben érezhetik magukat. Azt nem árulta el a tárca, hogy mikor kerül sor az iskolabezárások második körére. Nem kizárt, hogy a minisztérium megvárja az iskolák finanszírozásáról szóló törvény módosítását, amelynek tervezetét várhatóan ősszel ismerteti. 
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Matej Mišík szerint elképzelhető, hogy újra kötelező lesz védőmaszkot viselni. (TASR-felvétel)

A minisztérium nem készül újabb lezárásokra, de a maszkviselés kötelező lehet

Igor Matovič Richard Sulík

Az OĽaNO rendkívüli elnökségi ülést tart a koalíciós válság miatt

Eduard Heger Igor Matovič

Heger nem zárta ki, hogy leváltják Matovičot

Igor Matovič Vladimír Lengvarský

Matovič két emberről is tud, aki helyettesíteni tudná Lengvarskýt

Jaroslav Naď

Naď szerint értelmetlen Kollár választási időszak lerövidítésére vonatkozó javaslata

Hamran István

Eddig 15 személyt hallgattak ki annak a polgármesternek ügyében, akinek felgyújtották az autóját

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.