Közélet

Kevés a gyermekorvos az országban

Pozsony | A rendelői szakszervezetek arra figyelmeztetnek, hogy a járóbeteg-ellátás komoly anyagi problémákkal küzd. Ennek egyik következménye, hogy túl kevés a gyermekorvosi rendelő az országban. Az egészségügyi tárca szerint a rendelők idén több pénzre számíthatnak, mint korábban bármikor.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. június 25. 07:00

gyermekorvos
A Rendelői Szolgáltatók Szövetsége (ZAP) szerint legalább 500 gyermekorvos hiányzik a szlovák egészségügyből - TASR-felvétel

Az orvosi szakszervezetek múlt héten felhívták a figyelmet, hogy nemcsak a kórházak küzdenek anyagi problémákkal, hanem a rendelők is. Peter Slezák, a Rendelői Szolgáltatók Szövetségének (ZAP) munkatársa szerint az egészségbiztosítók anyagi helyzete nem engedi meg, hogy elfogadják a járóbeteg-ellátásban dolgozó orvosok feltételeit.

„Minden egyes tárgyalás ugyanúgy végződik: nincs elegendő anyagi forrás. Ha ez a helyzet nem változik, a rendszer hamarosan összeomlik”

– hívta fel a figyelmet a szövetség igazgatótanácsának elnöke.

Slezák szerint az összeomlásra utaló egyik jel, hogy a problémák akadtak a törvény által előírt minimális rendelői hálózattal. Ezt a hálózatot az egyes megyék lakossága és az orvosi specializációk alapján határozzák meg. A legtöbb általános orvosi rendelőre például Eperjes megyében van szükség (243), hiszen ebben a megyében élnek a legtöbben, ellenben Nagyszombat megyében elegendő 182 általános orvosi rendelő. Slezák úgy véli, hogy a legnagyobb gond a gyermekorvosok hiányából adódik.

500 gyermekorvos hiányzik

Zuzana Dolinková, a ZAP ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, hogy legalább 500 gyermekorvos hiányzik a szlovák egészségügyből, több száz pedig már hamarosan nyugdíjba vonul. Hozzátette, hogy az orvoshiány más szakirányokat is érint. „Főként Zsolna megyében érezhető a rendelők hiánya. Ráadásul nem csak a gyermekorvosok, hanem a pszichiáterek és a bőrorvosok is hiányoznak. A fiatal orvosok számára egyáltalán nem is vonzó a rendelői szféra, ami az állandó alulfinanszírozás eredménye, és ez a közeljövőben az összeomláshoz vezet majd” – közölte Dolinková.

Gyerekorvosok

Átdolgozzák a rendszert

Az egészségügyi minisztérium elismeri, hogy a minimális rendelői hálózattal problémák adódtak, ezért mihamarabb át akarják dolgozni a rendszert. „Az általános és speciális orvosi rendelők minimális hálózatát újszerű szempontok alapján kell meghatározni, amely magába foglalja a legfontosabb demográfiai mutatókat és előrejelzéseket. A hálózatot úgy szeretnénk beállítani, hogy valósághűen ábrázolja a rendelők szükségességét az egyes megyékben az elkövetkezendő években” – jelentette ki Zuzana Eliášová, a tárca szóvivője, hozzátéve, a változtatásoknak köszönhetően a várakozási idő is csökkenne.

Kalavská sajnálja

A járóbeteg-ellátás problémáira a Magánorvosok Szövetsége (ASL) is figyelmeztetett. Álláspontjuk szerint a rendelői szektor nem tartozik Andrea Kalavská egészségügyi miniszter prioritásai közé.

„Sajnáljuk, hogy a miniszter asszony orvos létére sem áll a rendelők üzemeltetői mellett”

– olvasható a szövetség közleményében. Az ASL továbbá teljesen egyetért a ZAP állításaival, miszerint a biztosítók nem tudnak elegendő pénzt fizetni. „Már mindannyiunk számára világos, hogy az Általános Egészségbiztosító az első negyedévet veszteséggel zárta. Azt is tudjuk, hogy a Kalavská által emlegetett 90 millió euró, melyet a biztosítóknak utalt, igazából nem is 90 millió, inkább csak a fele” – hangsúlyozza az ASL. 

75 millióval több

Zuzana Eliášová határozottan elutasította a szövetség állításait. „A miniszter asszony valóban orvos, és igenis fontosnak tartja a járóbeteg-ellátást, ezért mindent megtesz, hogy a munkakörülményeik fokozatosan javuljanak. Hangsúlyoznám, hogy a rendelői orvosok számára 50 millió euróval többet különítettünk el, mint 2017-ben, idén év végén pedig várhatóan 75 millióval küldünk többet, mint tavaly. Ez eddig a legnagyobb emelés a járóbeteg-ellátásban” – tette hozzá a szóvivő.

A kórházak se lelkesek

A pénzhiány a kórházakat is sújtja. Néhány héttel ezelőtt a kórházszövetség (ANS) és az Általános Egészségbiztosító (VšZP) közt folyt a vita, hiszen a kórházak nem képesek megbirkózni a kormány által elfogadott szociális csomagok költségeivel. Ľubica Hlinková, a VšZP vezérigazgatója ígéretet tett a kórházaknak, hogy ősszel visszamenőleg is kifizetik a megnövekedett költségeket, azonban jelenleg az egészségügyi minisztérium anyagi forrásaira várnak. Zuzana Eliášová lapunknak elmondta: egyelőre kérdéses, hogy mekkora anyagi támogatást tudnak elkülöníteni az alulfinanszírozott szlovák egészségügy számára. A kórházak addig is további adósságokat halmoznak fel. A szövetséghez tartozó 75 regionális kórház összadóssága 2018-ban meghaladta a 85 millió eurót. (nar, TASR, Webnoviny)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Az oktatási tárcának is csökkentenie kell a kiadásait ⋌(TASR-felvétel)

Elkerüli a spórolás a magyar iskolákat?

parlament k

A parlament legközelebb csak szeptember 1-én ül össze

Diszkriminatív marad a szlovák állampolgársági törvény

A többes állampolgárság legalizálását szorgalmazza több közéleti személyiség

bejrúti robbanás
Frissítve

Bejrúti robbanás – Lemond a libanoni kormány

koronavírus Olaszország

Szlovákiából csak egy nyilatkozat kitöltése után lehet Olaszországba utazni

napozás

Kevesebb vegyszert, több természetes alapanyagot!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.