Közélet

Kettős termékminőség: akár 2 millió euró is lehet a büntetés

Pozsony | Szlovákia a jövőben keményen fellép azon cégekkel szemben, amelyek ugyanazt a terméket más-más minőségben árulják az Európai Unió egyes tagországaiban.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. április 23. 19:30

Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter szerint ezt az Európai Parlament múlt héten elfogadott irányelve teszi lehetővé, amely hatékonyabb fellépést biztosít a kettős minőségű termékek gyártóival szemben.

„Szeretném felszólítani az összes olyan élelmiszergyártót, amelyek eddig kettős minőségű élelmiszert árultak, hogy ezt a lehető leghamarabb fejezzék be” – mondta Matečná. Az új uniós irányelv szerint a vállalatok, ha egész Európában forgalmaznak egy terméket, amelynek országonként eltérő a minősége, akkor nem címkézhetik fel ugyanúgy és látszólag ugyanazzal a márkanévvel, mert az a fogyasztók félrevezetését jelenti. Előírják azt is, hogy a vásárlót tájékoztatni kell a termékek közötti, jogszerű és tárgyilagos okokon alapuló különbségekről is.

Ilyen lehet az alapanyagok elérhetősége, az egészséges étkezés elősegítését célzó önkéntes stratégiák és az előállítók joga arra, hogy ugyanazon márkájú terméket eltérő tömegű vagy térfogatú kiszerelésben hozhassanak forgalomba. A tagállamoknak két évük van, hogy az irányelvet átültessék a saját jogrendjükbe.

„Attól a pillanattól kezdve, amint az új irányelv életbe lép, nem toleráljuk a kettős minőséget. Az új szabályok kemény büntetések kiszabását teszik lehetővé” – nyilatkozta tegnap Matečná. A kiszabható maximális bírság összege a kereskedő előző évi forgalmának legalább a 4 százaléka. Ha az éves forgalomra vonatkozó információ nem áll rendelkezésre, a vétkes kereskedőnek 2 millió eurós bírságot kell fizetnie. A földművelésügyi miniszter szerint Szlovákia egy újabb tesztet is tervez a vitatott élelmiszerek és egyéb termékek kiszűrésére. Ez már a harmadik ilyen teszt lesz az országban, a különbség azonban az, hogy ezt már a közös uniós szabályok szerint végzik el. (TASR, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Klímasztrájk és tüntetés

Ma kezdődik a pozsonyi Nepela Memorial

Birkózó-vb a tévében

Mondák, legendák és régi történetek egy zárt közösségből

Egy kutatócsoport szerint lehetséges felére csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra

Tizennégy ország íjászai versenyeznek Marcelházán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?