Közélet

Kérdések és a válaszok az új járványellenes intézkedésekről

Pozsony | A kormány a múlt héten több új járványügyi óvintézkedést is elfogadott, amelyek az oltottak számára nagyobb szabadságot, az oltatlanoknak pedig nagyobb szigort jelentenek. Összeszedtük a változásokkal kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket és válaszokat.
Nagy Roland

2021. november 15. 07:00

intézkedések
Ha a kormány jóváhagyja a Covid-automata módosítását, akkor az oltottak és a fertőzésen átesettek már a fekete járásokban is járhatnak étterembe, hotelekbe, panziókba - TASR/AP-felvétel

A felettesem ezentúl kérheti a Covid-igazolványom?
Igen. A kormány és a parlament is jóváhagyta azt a javaslatot, amelynek értelmében a munkáltatóknak az egész ország területén joguk lesz elkérni az oltási igazolást. Emellett abban is megállapodtak, hogy azokban a járásokban, ahol a járványhelyzet megköveteli, a munkáltatóknak nemcsak joguk, hanem kötelességük is lesz átállni az úgynevezett OTP-rezsimre. Ez a rövidítés az oltottakra, a fertőzésen átesettekre, valamint azokra vonatkozik, akik fel tudnak mutatni egy negatív teszteredményt. 

Mely járásokban számít annyira súlyosnak a járványhelyzet, hogy a munkáltatók kötelesek lesznek elkérni a Covid-igazolványt?
Mária Kolíková igazságügyi miniszter pénteken azt mondta, hogy a koalíció jelenlegi egyezsége alapján a járvány által leginkább sújtott, vagyis a fekete járásokban lesz kötelező az OTP-rezsim. Ez viszont legkorábban csak a következő kormányülés után (vagyis feltehetően szerdán) lesz biztos.

Nem oltattam be magam, nem is estem át a fertőzésen, és nincs negatív tesztem. Ez azt jelenti, hogy nem dolgozhatok?
Ha nem tud felmutatni érvényes Covid-igazolványt, akkor a munkáltató nem engedheti be a munkahelyére. Ilyen helyzetben a hatályos szabályozás azt mondja, hogy a munkavállaló nem teljesítette a munkahelyi kötelességét, ezért a munkáltató nem köteles fizetni a hiányzó órákat. Ennek elkerülésére viszont több lehetőség is van. Az egyik, hogy a munkáltató és a munkavállaló megegyezik a fizetett szabadságról, amíg a helyzet nem rendeződik. A másik, hogy a munkáltató tesztre küldi az alkalmazottat. Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter nemrég megerősítette, hogy a tesztelés költségét az állam november végéig megtéríti a munkáltatóknak. Ezt követően azonban elvileg már a saját zsebükből kellene tesztelniük az alkalmazottaikat, legalább heti kétszer. A munkáltatói érdekeket képviselő szakszervezetek azonban rendkívül felháborodtak ezen az intézkedésen, így lehetséges, hogy a kormány végül engedni fog, és decemberben is kifizeti a teszteket. Ez azonban szintén kérdéses, a következő napokban derülhet ki, hogyan alakul a helyzet.

Meddig számítok olyan személynek, aki a fertőzés legyőzése okán védettnek minősül?
Ebben nincs változás, továbbra is érvényes, hogy a fertőzés diagnosztizálása után 180 napig mindenki védettnek minősül.

Mikor lép életbe a munkahelyekkel kapcsolatos módosítás?
Az új törvényeket még Zuzana Čaputová köztársasági elnöknek is alá kell írnia. Amennyiben ez megtörténik, a kormánynak a következő ülésén el kell fogadnia egy határozatot, amellyel a kötelező OTP-rezsimet szabályozzák. Ennek értelmében adja ki a Közegészségügyi Hivatal az új rendeletet, amely alapján megkezdődhet az ellenőrzés. Ez a jogi folyamat feltehetően a hét végéig lezajlik.

intézkedések
A kormány a következő ülésén valószínűleg már elfogadja azt a rendeletet, amelynek értelmében a fekete besorolású járásokban a munkáltatóknak kötelező lesz az OTP-rezsim bevezetése. Ha az alkalmazottak nincsenek beoltva, és nem estek át a fertőzésen, akkor negatív teszteredménnyel is járhatnak dolgozni, de ennek költségét decembertől elvileg a munkáltatóknak kell állniuk. - TASR/AP-felvétel

Fekete járásban élek és védett vagyok, mégsem mehetek étterembe. Ezen is változtatnak?
Igen. A kormány minden bizonnyal már ezen a héten elfogadja a módosított Covid-automatát, amelyben már engedélyezni fogják, hogy az oltottak és a fertőzésen átesettek a fekete járásokban is járhassanak éttermekbe, hotelekbe, panziókba.

És mi a helyzet azokkal, akik nem oltottak, nem estek át a betegségen, de van negatív tesztjük?
A vendéglátóhelyek látogatásakor a fekete járásokban már nem lesz elegendő a negatív teszt. Csak az oltottakat és a fertőzésen átesetteket engedhetik be. Ez azt jelenti, hogy az OTP-rezsim ebben az esetben OP-rezsimre változik.

És ha nem vagyok hajlandó felmutatni a Covid-igazolványt?
Akkor a tulajdonos a törvény értelmében nem engedheti be a vendéglátóhelyre. Már nem lesz elegendő, hogy az alkalmazottak rákérdeznek, van-e a vendégnek Covid-igazolása, le is kell ellenőrizni azt. Akár a személyi igazolvány felmutatását is kérhetik.

A parlament jóváhagyta a harmadik hullámmal kapcsolatos szigorításokat

2021. november 12. 16:21

A parlament jóváhagyta a harmadik hullámmal kapcsolatos szigorításokat

Mi történik akkor, ha valaki mégis Covid-igazolvány nélkül ül be egy étterembe?
Ha a hatósági ellenőrzés során kiderül, hogy a vendégnek nincs érvényes igazolványa, akkor a rendőrség és a közegészségügyi hivatal ellenőrei helyszíni bírságot szabhatnak ki. Ha a tulajdonos nem teljesítette a kötelességét, tehát nem ellenőrizte a Covid-igazolványt, akkor a felelősség őt terheli. Ha viszont kiderül, hogy a vendég hamis igazolványt mutatott fel, akkor a vendéget büntetik meg. A bírság nagysága akár az ezer eurót is elérheti.

Mi a helyzet a kijárási tilalommal?
A jelenlegi Covid-automata értelmében a fekete járásokban kijárási tilalomnak kellene lennie, de a kormány továbbra sem vezette be a veszélyhelyzetet, így jogilag nincs lehetőség az emberek szabad mozgásának korlátozására. Ez azt jelenti, hogy a járások közti utazás is engedélyezett, és az esti órákban is elhagyhatjuk az otthonunkat. Az egészségügyi minisztérium szakértői konzíliuma ugyan azt javasolta, hogy a fekete járásokban legyen úgynevezett lokális lockdown, vagyis ezekben a járásokban korlátozzák az oltatlanok mozgását, de erre továbbra sem hajlandó a kormány.

Változik a betegszabadság?
Igen, a kormány eltörölte az úgynevezett járványügyi betegszabadságot, így már mindenki ugyanakkora összeget kap, függetlenül attól, miért hiányzik a munkahelyéről.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Edvard Beneš TASR/AP

„A Beneš-dekrétumok alkalmazása nem sokban különbözik attól, mintha ma a zsidó-törvényeket alkalmaznák”

Mekkora az adó összege, és hogyan kell befizetni?

Mekkora az adó összege, és hogyan kell befizetni?

Emlékművet állítanak Pozsonyban Ján Kuciaknak és Martina Kušnírovának
Frissítve

Emlékművet állítanak Pozsonyban Ján Kuciaknak és Martina Kušnírovának

kisbaba k

Egyhónapos csecsemőt kezelnek koronavírussal a nagyszombati kórházban

Volodimir Zelenszkij

Zelenszkij szerint nem feszültebb az ukrán-orosz helyzet most, mint egy éve volt

Baleset

Az utolsó utáni pillanatban próbált besorolni, nem sikerült (VIDEÓ)

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.