Nő a nyugdíj és a gyermekgondozási segély összege

pénz euró

Már az idei évben soron kívüli nyugdíjvalorizálás lesz, emellett augusztustól emelkedik a gyermekgondozási segély. A Szociális Biztosító elektronikus számlát fog vezetni a majdani nyugdíjasok számára és tájékoztatja őket, mekkora nyugdíjra számíthatnak – a parlament kedden több változtatással jóváhagyta a szociális biztosításról szóló törvény módosító tervezetét, melyet a Sme rodina képviselői terjesztettek elő.

A gyermekgondozási segély Petra Krištúfková (Sme rodina) módosító javaslatának elfogadását követően már augusztus 1-től soron kívül úgy emelkedik, ahogy a szokásos valorizálás mértékében emelkedett volna 2024. január 1-től. Januárban nem lesz további emelés. A korábban dolgozó szülő 473,30 euró gyermekgondozási segélyt kap, a korábban nem dolgozó szülő 345,20 eurót.

A végszavazásnál a parlament támogatta Erik Tomáš (frakció nélkül) javaslatát, hogy már július 1-től lehessen valorizálni a nyugdíjakat. Az eddig érvényes szabályozás szerint erre csak 2024. január 1-től kerülhetett volna sor. Abban az esetben lesz soron kívüli nyugdíjemelés, ha az összesített nyugdíjas infláció meghaladja az 5%-ot. Szintén emelkednek egyes baleseti járadékok. A hagyományos év eleji valorizálásnál számításba veszik a soron kívüli emelést.

A Sme rodina javaslatára a Szociális Biztosító elektronikus számlát fog vezetni a biztosítottak eddigi egyéni számlái helyett. Továbbra is mód lesz a levélben való érintkezésre a hivatallal, ha az ügyfél erre tart igényt.

A Szociális Biztosító köteles lesz tájékoztatni ügyfeleit a majdani nyugdíjuk várható nagyságáról, továbbá azokról a változókról, amelyek befolyásolják a nyugdíja nagyságát. Mivel ezek egy része a biztosított döntésétől és korától is függ, tájékoztatást kell kapnia arról, mire számíthat, ha az egyik vagy másik lehetőséget választja. A nyugdíjpénztárak (DSS) kötelesek lesznek tájékoztatni a Szociális Biztosítót az ügyfél születési száma alapján arról, hogy mennyi nyugdíjra számíthat a második nyugdíjpillérből.

A nyugdíjasok szülői bónusza kapcsán a parlament elfogadta azt a módosítást, hogy a juttatás a rendőrök és hivatásos katonák szüleinek is járjon, de ezt írásban kell kérnie a rendőrség és a hadsereg állományi tagjainak.

Peter Kremský (OĽaNO) javaslatát is megszavazta a parlament, így a Szociális Biztosító nemcsak azoknak a listáját teszi közzé, akiknek elmaradásuk van a járulékok befizetésében, hanem azoknak a munkaadóknak a listáját is, akik elmulasztották teljesíteni a befizetési kötelezettségeiket. Ha a munkaadó felkerül erre a listára, akkor 14 napon belül köteles lesz értesíteni erről az alkalmazottait.

A módosítások július 1-től lépnek életbe.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?