Közélet

Jövedelem is kell a nyugdíjhoz

Pozsony | Nem mindegy, hogy mekkora fizetése volt a nyugdíjasnak aktív éveiben, ha minimálnyugdíjat szeretne kapni.
Lajos P. János

2015. május 27. 12:00

A Szociális Biztosító a napokban elfogadott törvény alapján kiszámította, hogy milyen jövedelmet kellett elérnie a biztosítottnak 1993-tól, hogy az adott évet figyelembe vegyék a minimálnyugdíj megítélésénél. A nyugdíj-kiegészítésre ugyanis csak az jogosult, akinek legalább 30 ledolgozott és beszámítható éve van.

Az 1993 előtti évek esetében nem vizsgálják a jövedelem nagyságát, ezt követően azonban csak azokat veszik figyelembe, amelyekben a biztosított legalább az átlagkereset 24 százalékát megkapta az adott évben. 1993-ban például minimum évi 15 550 korona bevétellel kellett rendelkeznie, 2000-ben viszont már évi 33 042 koronával.

Beszámítják azt is, ha egy adott évben csak egy bizonyos időszakban dolgozott, de csak azokat a napokat, amikor biztosítással rendelkezett. „Ha például a biztosított 2013-ban 150 biztosítási nappal rendelkezik, akkor csak ezt az időszakot számítják be neki – tájékoztat a biztosító. – Az összes beszámítható évek számát azoknak a napoknak az összege adja ki, amikor érvényes biztosítása volt.”

Júliustól a legalább 30 év szolgálati idővel rendelkező nyugdíjasok járadéka nem lehet alacsonyabb 269,50 eurónál, pontosabban a létminimum 136 százalékánál. Ha ennél kisebb a nyugdíjuk, akkor a Szociális Biztosító kiegészíti majd erre az összegre. A minimálnyugdíj a ledolgozott évek száma alapján emelkedik, 39 szolgálati évig évente 2 százalékponttal nő az arány, vagyis aki 39 évet dolgozott le, az a létminimum 154 százalékára számíthat. A jogosultság megállapításánál a nyugdíjas által a Szociális Biztosítótól kapott teljes összeget veszik figyelembe, vagyis például annak, aki özvegyi és öregségi nyugdíjat is kap, csak akkor emelkedik a járadéka, ha a két nyugdíj összege alacsonyabb a neki járó minimálnyugdíjnál.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
munkás k

A többség nem fogta vissza a béreket

koronavírus

A 40–49 éves korosztályból került ki legtöbb új fertőzött a héten

bakelit

Reneszánszukat élik a bakelit hanglemezek

Hétvégi tesztelés

Az Érsekújvári járásban készülnek a hatodik fordulóra

koronavírus iskola

Pénteken 2640 intézményben folytatódott a tantermi oktatás

rablás

17 éves fiút fogtak el a rendőrök, aki a héten két nyugdíjast is kirabolt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.