Jelzőlámpával látnák el az élelmiszereket

zöldség
Nyitra |

Hamarosan Szlovákiában is bevezethetik az élelmiszerek jelölésénél használt jelzőlámparendszert, zöld, narancssárga és piros színnel jelölve, hogy az adott élelmiszer mennyire biztonságos.

A jelzőlámpaszerű adatközlést az élelmiszerek esetében a Sme rodina képviselői vetették fel, akik szeretnék elérni, hogy az ezzel kapcsolatos javaslatukat már a parlament szeptemberi ülésén vitassák meg. A rendszer elvileg pofonegyszerű. Zöld jelzést kapnának azok az élelmiszerek, amelyek nem tartalmaznak egészségtelen összevetőket, biztonságosan visszakövethető a származási helyük és összetételük. Ha az említett három feltételből az adott élelmiszer egynek nem felelne meg, akkor narancssárga, ha pedig minimum kettőnek, akkor már piros jelzést kapna.

„A vásárlóknak biztosnak kell lenniük abban, hogy minőségi élelmiszerhez jutnak az üzletekben, és azt is tudniuk kellene, hogy honnan származik”

– mondta el Boris Kollár házelnök, a Sme rodina elnöke a zöldség- és gyümölcstermesztőkkel, forgalmazókkal megtartott e heti nyitrai találkozóján.

A házelnök véleményét osztja Jozef Bíreš, az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelőség (ŠVPS) igazgatója is, aki szerint rendkívül fontos lenne az élelmiszerek, különösen a zöldségek és gyümölcsök származási helyének az egyértelmű feltüntetése. „Egészen más a minősége az olyan zöldségnek vagy gyümölcsnek, amelyet a helyi gazdáktól szerzünk be a piacon, mint annak, amely napokon át utazott hozzánk például Spanyolországból” – mondta el Bíreš.

Patrick Linhart, a Sme rodina parlamenti képviselője szerint a friss, hazai élelmiszerek termelőinek segíthetne a jelzőlámpaszerű adatközlés. Ennek köszönhetően gyorsan és egyszerűen fel lehetne mérni, hogy melyik a valóban friss élelmiszer, és mely az importőrök által behozott, amelyet hazaiként próbálnak meg rásózni a vevőkre.

A témában elvégzett korábbi felmérések szerint elsősorban az alacsonyabb végzettségűek körében lenne nagy jelentősége a feltűnő jelzésnek, mert ez a társadalmi réteg nem merül el kellően a számszerű adatok tanulmányozásában, ráadásul jelentős részük az átlagosnál egyébként is egészségtelenebb életmódot folytat. Ez utóbbival kapcsolatban több felmérés is kimutatta, hogy közvetlen összefüggés létezik az egészségtelen összetevők feltűnő jelzése valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések vagy a cukorbetegség gyakorisága között. Egy németországi felmérés szerint azonban a megkérdezett szülők több mint 90 százaléka is helyesnek tartaná a csomagolási jelzőlámpa feltüntetését.

„A jelzőlámpaszerű adatközlésről szóló javaslatunkat szeptemberben szeretnénk benyújtani a parlamentbe”

– nyilatkozta Linhart. Szerinte az új jelölést két fázisban vezetnék be. Az első fázisban mindez önkéntes alapon működne, vagyis a termelők és forgalmazók kipróbálhatnák, hogyan működik mindez a gyakorlatban. „Nem büntetni szeretnénk, hanem megjutalmazni a zöld jelöléssel azokat, akik biztonságos élelmiszereket állítanak elő és forgalmaznak” – állítja Linhart. Kollár szerint azonban egyéb olyan újításokat is terveznek, amelyekkel a termelőkön szeretnének segíteni, csökkentve például a rájuk háruló bürokratikus kötelességeket is. A házelnök is elismerte azonban, hogy a javaslataikat még a koalíciós tanácsnak is meg kell vitatnia.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?