Közélet

Javult Szlovákia versenyképessége

Pozsony | A javuló gazdasági mutatóknak, a növekvő foglalkoztatottságnak és az alacsony inflációnak köszönhetően idén a gazdasági válság 2008-as kirobbanása óta nem látott mértékben javult Szlovákia versenyképessége.
author
Molnár Iván

2016. május 31. 18:03

A svájci IMD társaság által szerkesztett és Szlovákiában az F. A. Hayek Alapítvány által tegnap közzétett nemzetközi összehasonlító elemzés szerint Szlovákia idén a világ 40. legversenyképesebb országa, szemben a tavalyi 46. helyezéssel. Szlovákia 2007-ben szerepelt a legjobban, amikor a 30. helyre sikerült feltornásznia magát, a gazdasági válság miatt azonban 2009-ben drasztikus bukás következett, az ország a 49. helyen találta magát. 

Az első és a második Fico-kabinet felemás gazdaságpolitikája miatt Szlovákia az elmúlt években a 49. és 45. hely között ingázott, és csak idén sikerült kitörnie ebből a sávból. 
 
„Az idei javulás elsősorban a dinamikus gazdasági növekedésnek, a növekvő foglalkoztatottságnak és az alacsony inflációnak köszönhető. Némi javulás tapasztalható az állam gazdálkodása szempontjából is, az egészségügyben és az iskolaügyben azonban továbbra is súlyos hiányosságok vannak” – nyilatkozta Martin Reguli, az F. A. Hayek Alapítvány elemzője. 

A világ legversenyképesebb országai általában az USA és Svájc mellett a skandináv országok, a délkelet ázsiai államok és Új-Zéland. Idén Hongkong az első, amelyet Svájc és az Egyesült Államok követ. A környező országok közül Csehország a 27., szemben az egy évvel ezelőtti 29. hellyel. Lengyelország idén is megtartotta a 33. helyét, Magyarország pedig két hellyel lépett előre, idén így a 46.
 
Az IMD a világ 61 országának a versenyképességét hasonlította össze statisztikai adatok és vállalatvezetők véleménye alapján. A kiadvány rangsorait és az országokra kiterjedő részletes adatbázisát világszerte használják az üzleti és tudományos élet szereplői. 

***

Versenyképesség 
Sorrend, ország   Tavalyi helyezés 

1. Hongkong           2. 
2. Svájc                    4. 
3. USA                      1. 
4 Szingapúr             3. 
5. Svédország         9. 
27. Csehország      29. 
33. Lengyelország 33. 
40. Szlovákia          46. 
46. Magyarország  48. 

(Forrás: IMD)
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Matovic

Több száz eurós béremelést kaphatnak a nővérek

Krajniak

Nyáron tovább csökkent az állástalanok száma

ff

Ne hagyja az utolsó pillanatra! A szakértők szerint ekkortól kell készülődni a tanévre

adóhivatal

Így fosztja ki az állam a munkavállalók pénztárcáját

matovič k

Matovič újból nekiment az SaS-nek: Mečiarhoz és Ficóhoz hasonlította a pártot

kullancs

Vigyázzunk a kullancsokkal, egyre többen kapják el az agyvelőgyulladást!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.