Közélet

Ján Kuciak ma lenne 29, Kočner pedig ma 56

Ján Kuciak meggyilkolt oknyomozó újságíró ma lenne 29 éves, Marián Kočner pedig ma lett 56.
Macsicza Mark

2019. május 17. 15:49

- Képarchívum

Ugyanazon a napon, május 17-én született Ján Kuciak oknyomozó újságíró és a meggyilkolásának megrendelésével gyanúsított vállalkozó, Marián Kočner is. Kuciak a mai napon lenne 29 éves, a vállalkozó ma 56.

Kuciak

A Kuciak-ügy kronológiája:

2018. Február 21. - Az esti órákban meggyilkolják Ján Kuciak oknyomozó újságírót és jegyesét, Martina Kušnírovát.

Február 26. - A rendőrség igazolja, hogy Ján és Martina holttestét találták meg nagymácsédi házukban. Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány kijelenti, hogy a gyilkosság legvalószínűbb oka Kuciak munkája volt.

Február 27. - Robert Fico kormányfő sajtótájékoztatóján megmutatja az egymillió eurós jutalomdíjat, amit a kormány az elkövetők nyomravezetéséért akar kifizetni.

Február 28. - A szlovák és számos külföldi lap egységesen közli Kuciak utolsó írását, amely az olasz ‘Ndrangheta maffia és a Smer embereinek összefonódására utal.

Március 9. Szlovákiában a rendszerváltás óta nem voltak olyan tömeges tüntetések, mint ezen a napon. Országszerte összesen körülbelül 120 ezer ember tüntetett, csak a fővárosban 60 ezren gyűltek össze. A kormány bukását, a rendőrfőkapitány és a főügyész távozását, a Kuciak-gyilkosság mielőbbi kivizsgálását követelték.

Március 14. - Robert Fico kormányfő lemond tisztségéről. Március 22. - Andrej Kiska államfő Peter Pellegrinit nevezi ki kormányfőnek. Az újonnan kinevezett kabinetben csak a belügyminiszter, az igazságügyi miniszter, a kulturális és az egészségügyi miniszter cserélődött le. 

Április 16. - Hetekkel később lemondott tisztségéről Tomáš Drucker is, akit az egészségügyi tárca éléről helyeztek át a belügyminisztérium élére. Helyére került Denisa Saková, a tárca korábbi államtitkára, Robert Kaliňák volt belügyminiszter jobbkeze.

Április 17. - Peter Pellegrini kormányfő bejelenti, hogy Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány egy hónapon belül lemond tisztségéről.

Május 5. - Ján Kuciak és Martina Kušnírová tervezett esküvőjének napján gyászszertartást és emlékkoncertet tartottak Martina szülőfalujában. „Furcsa érzések kavarognak bennem. Ma esküvőn kellett volna lennünk, ahelyett itt vagyunk” – mondta Ján apja, Jozef Kuciak.

Június 20. - A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) emberei őrizetbe veszik Marian Kočner vállalkozót váltókkal összefüggő bűncselekmény és adócsalás gyanúja miatt.

Szeptember 17. - A rendőrség közzéteszi egy férfi fantomképét, akit a gyilkosság kapcsán keresnek. Hamarosan beazonosítják az illetőt, akinek viszont semmi köze nem volt a gyilkossághoz, röviddel ezután öngyilkos lett.

Szeptember 27. - A NAKA razziát hajt végre Gútán, a Kuciak-gyilkosság kapcsán összesen hat személyt tartóztatnak le. A rendőrség végül három személyt (Sz. Tamás, M. Miroslav, A. Zoltán) hagy rács mögött gyilkosság és egyéb súlyos bűncselekmény gyanújával. 

Szeptember 28. - Komáromban letartóztatják Alena Zs.-t. A három korábban letartóztatott személlyel együtt vizsgálati fogságba kerülnek a Kuciak-ügy kapcsán.

Október 4. - A. Zoltán együttműködik a rendőrséggel, s vallomásában állítólag azt állítja, hogy a gyilkosság valódi megrendelője Marián Kočner volt. A gyilkossági ügyben mindeddig hivatalosan nem gyanúsították meg a kétes múltú vállalkozót.

Október 6. - A Főügyészség szerint a Kuciak-ügyben gyanúsított Alena Zs. és Sz. Tamás Peter Šufliarsky főügyészhelyettes, Maroš Žilinka ügyész és Daniel Lipšic volt belügyminiszter gyilkosságát is tervezte.

2019. január 3. - Kiderül, hogy Alena Zs. számos befolyásos személlyel is kommunikált a korábbi években, egyebek mellett Martin Glváččal, a parlament alelnökével (Smer), René Vanek főügyészhelyettessel, akit emiatt leváltottak tisztségéből, de Boris Kollárral is, a Sme rodina elnökével. 

Február 17. - Jaromír Čižnár bejelenti, hogy az első vádemelési javaslatok a Kuciakügyben idén nyárra készülhetnek el.

Március 22. - Megszerezte a Denník N lap a Marián Kočner vállalkozó elleni vádemelési javaslatot, amelyet Ján Kuciak újságíró meggyilkolása kapcsán dolgoztak ki a hatóságok. A dokumentumokból egyebek mellett kiderül, hogy Kočner nem látott problémát abban, ha megöli ellenségeit, befolyásos emberek zsarolására a gyilkossági ügy másik gyanúsítottját, Alena Zs.-t használta ki.

Április 3. - Marian Kočner vallomást tesz a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségen (NAKA), tagadja a vádakat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Koleszterin, a csendes gyilkos

Tablók viadala: tardoskeddi győzelem!

Matečná: A termékek 31 százalékánál tapasztaltak kettős minőséget

Átfogó parkolási politika helyett egyelőre két parkoló lehet fizetős

Renault Kadjar: a francia elegancia

Zdeno Chára lett az év hokisa

Legfrissebb galériák
Olvasta már?