Közélet

Így reagáltak a politikusok Čaputová győzelmére

Így látják a választások eredményét a politikusok:
Czímer Gábor

2019. április 1. 07:00

collage

Andrej Kiska, államfő

Szlovákiának női államfője van. Megmutattuk, hogy milyen országot szeretnénk - tisztességeset és igazságosat. Az államfői posztra egy hölgyet választottunk, aki azt a reményt szimbolizálja, amit külföldön is irigylésre méltónak tartanak majd. Zuzana Čaputovának közvetlenül az eredményváróján gratuláltam, szeretettel öleltem őt át. Ez az ő éjszakája volt, én pedig mindent megteszek azért, hogy problémamentesen tudjon hivatalába lépni. Jó úton vagyunk. Vissza kell adnunk az embereknek az államba vetett hitét. Minden tőlem telhetőt megteszek azért is, hogy az új kormány szintén tisztességes és igazságos legyen.

Peter Pellegrini (Smer) kormányfő

Őszintén gratulálok az államfőválasztások győztesének, Zuzana Čaputovának. Bízom abban, hogy konstruktívan tudunk majd együtt dolgozni Szlovákia problémáinak megoldásán.

Andrej Danko, az SNS elnöke, házelnök

A választásokat nem kommentálni kell, hanem tiszteletben tartani. Köszönöm mindenkinek, aki az urnákhoz járult. Egyben bejelentem egy olyan munkacsoport létrehozását, amely új jogszabályokat dolgoz majd ki azon problémákra, amelyeket az állami választási bizottság jelzett a voksolás folyamata során. A parlament házelnökeként gratulálok az államfőválasztások győztesének, és kívánom neki, hogy sikerüljön összehangolnia a közhivatala jelentette feladatokat a magánéletével. A politikában ez a legnehezebb.

Bugár Béla, a Híd elnöke

Elsősorban még egyszer gratulálni szeretnék Zuzana Čaputovának a győzelemhez. Azt gondolom, hogy Szlovákia már az első körben győzött, amikor az első két helyen világos euroatlanti irányultságú jelöltek diadalmaskodtak, akik a demokrácia védelemét garantálják. Nagyon örülök annak, hogy nem olyan jelöltről kellet döntenünk, aki szélsőséges nézeteket képvisel. Másrészt sajnálom, hogy a részvétel a második körben, talán ezokból alacsonyabb volt, mint az előzőben. Az új államfőtől elvárom, hogy teljesítse azt, amit a kampány során ígért, hogy a kisebbségek és a kevésbé fejlett régiók köztársasági elnöke, minden polgár elnöke lesz. Várom a választási éjszaka során jelzett találkozót is. A közjogi méltóságok és az intézmények kommunikációját közösen kell hatékonyabbá tennünk és együtt kell elhozni a pozitív változást.

Menyhárt József, az MKP elnöke

Gratulálok az új államfőnek megválasztásához. Bízom abban, hogy a választási hajrában gyakorolt gesztusok a szlovákiai magyar nemzeti közösség irányában nem maradnak meg ezen a szinten, hanem hivatali ideje alatt ténylegesen is odafigyel az itt élő magyarok problémáira. A negatív választási részvételi rekord a közállapotok leképezése, amelyért elsősorban a kormányzó pártok felelősek. Zuzana Čaputová sikere újabb szög a Fico-Pellegrini-tákolmány koporsójába; a változás lassú, de egyre inkább bebizonyosodik: visszafordíthatatlan!

Veronika Remišová, OĽaNO

Gratulálok Zuzana Čaputovának, Szlovákia új államfőjének. Nagyon boldog vagyok, hogy Andrej Kiska után újra egy olyan államfőnk lesz, aki méltósággal viseli majd hivatalát. Az államfőválasztás ugyan fontos szimbólum, de a Szlovákiát gyötrő problémák megoldása szempontjából a parlamenti választások lesznek a legfontosabbak, amelyek alig egy év múlva várnak ránk.

Branislav Ondruš (Smer), munkaügyi minisztérium államtitkára

Egészen biztos, hogy a parlamenti pártok közül a legjobb eredményt értük el. A Smer büszke lehet arra, hogy kit jelölt.

Peter Kažimír (Smer), leköszönőben lévő pénzügyminiszter

Hogyan is erősödhetett volna meg az ország legerősebb politikai pártja abban a választási folyamatban, amelyben arra kényszerült, hogy ne álljon ki teljes mértékben a jelöltje mellett, ha nem akar ártani neki?! Az egyetlen erősödést Maroš Šefčovič könyvelheti el, aki személyesen szerzett háromnegyedmillió szavazatot Szlovákia minden szegletéből. (…) A Smer ezeket a választásokat elvesztette, ugyan méltósággal, de elvesztette.

Igor Matovič, az OĽaNO vezetője

Gratulálok Szlovákinak, hogy létrejötte óta először ezt a hivatalt nem egy kommunista, vagy egy majdnemkommunista tölti majd be. Gratulálok magunknak is, hogy megvédtük az elnöki palotát, és nem engedtük, hogy egy olyan ember vegye birtokba, akit a kormánymaffia támogat. Arra kérem Zuzana Čaputovát, hogy Szlovákia minden polgárának elnöke legyen, és intenzíven kommunikáljon Kotleba, Harabin, Kollár és a Smer választóival, de a nem választókkal is. (...) Arra is kérem őt, hogy legyen ő a híd a liberálisok és a keresztények között, úgy, ahogy azt a Robert Mistríkkel közös kerekasztalnál ígérte.

Richard Sulik, az SaS elnöke

Az államfőválasztás eredménye azt bizonyítja, hogy Szlovákia polgárai elutasítják a jelenlegi kormánykoalíciót, amelyek élén a Smer áll. (...) Én és az egész SaS bízunk abban, hogy Zuzana Čaputová olyan elnök lesz, aki az emberekért dolgozik. A választások eredménye egy jó kiindulópontot jelent a Smernek a parlamenti választásokon való elutasítására.

Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS), a parlament alelnöke

Hiteles volt, látni lehetett rajta, hogy tisztességes, művelt, kulturált nő. Gratulálok egész Szlovákiának, egy olyan államfőhöz, aki reményeink szerint méltóképpen fog minket képviselni. (...) Azért nyert, mert tisztességes és kulturált nő. Egyedül vezette a kampányát, nem gondolom, hogy ennek bármi köze lenne a parlamenti választásokhoz.

Iveta Radičová, korábbi kormányfő

A mostani elnökválasztások, melyek során Zuzana Čaputová nyert, egy mérföldkövet jelentenek a szlovákiai társadalom számára. Egy olyan politikus győzött, aki a tisztességet és a magas szintű kulturáltságot képviseli, aki még az agresszív támadások felett is győzedelmeskedett. Szlovákia megmutatta, hogy nem a sztereotípiák országa. Az elnökválasztások az én értelmezésemben egy mérföldkövet jelentenek, hiszen egy olyan női jelölt nyert, aki világosan nyugat és Európa-párti demokrata, akinek a politikai stílusa nagyon tisztességes és nagyon kulturált. A személyében egy olyan politika nyert, amely elutasítja az agresszivitást, a támadásokat, vulgarizmusokat...

Zuzana Žitňanská, független parlamenti képviselő, korábban a Híd igazságügyi minisztere

Gratulálok Zuzana Čaputovának a választásokon való győzelméhez, és ahhoz is, hogy a társadalmunkban az igazságosság témáját képes volt a megfelelő helyére tenni.

Boris Kollár, a Sme rodina vezetője

Gratulálni szeretnék Zuzana Čaputovának. Sok ember helyezte most belé bizalmát, sokaknak vannak kétségei vele kapcsolatban. Én azt szeretném hinni, hogy öt év után, amikor már nem reményekről, hanem egy politikus valódi cselekedeteiről beszélhetünk, olyan cselekedetekről, amelyek minden polgárnak szólnak függetlenül attól, hogy milyen a politikai irányultsága, nemzetisége, vagy éppen a liberális/konzervatív világnézete, az emberek elmondhassák, hogy: Jó elnökünk volt. Ehhez szurkolok majd. 

Stanislav Zvolenský, érsek

Bízom benne, hogy az új államfő asszony azokat az alapértékeket is védeni fogja, amelyeken a társadalmunk alapszik és építi majd a közös jót, amely a keresztény értékekben gyökeredzik.

Jiří Ovčáček, Miloš Zeman cseh államfő szóvivője

Gratulálunk Zuzana Čaputovának a szlovákiai államfőválasztások során aratott győzelméhez. Bízunk benne, hogy a Cseh-szlovák kapcsolatok és a V4-en belüli együttműködés továbbra is magas szinten magad. Örömmel várjuk a csehországi találkozót.

Petro Porosenko ukrán elnök

Sok sikert kívánok önnek a Szlovákiának és a nemzet fejlődésének tett szolgálata során. Meggyőződésem, hogy tovább tudjuk erősíteni az országaink közti kétoldali kapcsolatokat.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Bugár

Bugár távozik az aktív politikából

boltzár

Olvasóinkat is megosztja az üzletek sokat vitatott vasárnapi zárvatartása

Híd

Füleken ülésezik a Híd közgyűlése, Bugár már nem akar funkciót vállalni

Csecsemő holttestére bukkantak egy érsekújvári családi ház udvarán

rendor

VIDEÓ: Élő bejelentkezés közben lőtte meg egy rendőr paprikatölténnyel a riportert

koronavírus

Pénteken egy fertőzöttet regisztráltak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.