Így alázzák meg a lojális alkalmazottakat

fizetés
Pozsony |

A szlovákiai munkapiacon továbbra is nagy a kereslet a szakképzett munkaerő iránt. Az új alkalmazottakért folyó versenyben azonban a cégek hajlamosak megfeledkezni a náluk évek óta dolgozó munkavállalókról, ami alaposan megbosszulhatja magát. Mit tehetnek a cégek az ilyen alkalmazottak megtartásáért?

Az ukrajnai háború és az arra adott nyugati reakciók okozta gazdasági és energiaválság miatt a munkapiacon is látványos változásokra kell felkészülnünk. Míg az energiaválság által leginkább sújtott ágazatokban tömeges elbocsátások fenyegetnek, egyes ágazatok továbbra is a szakképzett munkaerő akut hiányára panaszkodnak, így még mindig ádáz harc folyik az új alkalmazottakért. Ez utóbbiaknak fűt-fát ígérnek, csak hogy magukhoz csalogassák őket, közben azonban hajlamosak megfeledkezni a náluk hosszú évek óta dolgozó alkalmazottakról, azt kockáztatva, hogy a hozzájuk eddig lojális dolgozók is faképnél hagyják őket.

Kiszámíthatatlan fiatalok

Hogy a cégek egyre inkább az új munkaerő felvételére összpontosítanak, megfeledkezve közben a többi alkalmazottjukról, azt a legfrissebb felmérések is igazolják. A Conference Board gazdaságelemző-kutató cég felmérése szerint a 35 év alatti munkavállalók jóval elégedettebbek a bérükkel, mint az 55 év feletti kollégáik, ami azzal magyarázható, hogy az előbbiek fizetése gyorsabban emelkedik, mint a többi alkalmazotté, mára így többnyire ugyanakkora bért kapnak, mint a cégnél több éve dolgozó munkatársaik.

„Az újonnan felvett alkalmazottak a tapasztalatok hiánya miatt korábban rendszerint kisebb fizetést kaptak. Jelenleg azonban a 18–26 év közötti, Z generációs munkavállalók egyre több előnyös tapasztalattal rendelkeznek: a közösségi média marketingje, a programozás és egyéb informatikai ismeretek természetesek számukra. Ezért egyre több cég kínál nekik jóval magasabb kezdő fizetést, a cégnél régóta dolgozókéhoz hasonlót”

– magyarázza Zuzana Rumiz, a Szlovákiai Személyzeti Ügynökségek Szövetségének (APAS) az elnöke.

A munkáltatók azonban alaposan megégethetik magukat a magas fizetésekkel magukhoz csalogatott fiatal alkalmazottakkal. „A felmérések szerint ez utóbbiak, vagyis a 18–24 közöttiek 56 százaléka tervezi azt, hogy a következő egy évben munkahelyet vált. Fontos megjegyezni, hogy a Z generáció nem érzi szükségét annak, hogy hosszú távon egy munkahelyhez vagy egy munkáltatóhoz kösse magát. A lehető legtöbb tapasztalatot akarják megszerezni a legkülönfélébb pozíciókban” – figyelmeztet Rumiz. A munkáltatók erre többnyire azonban úgy reagálnak, hogy még nagyobb fizetést ajánlanak nekik, csak hogy megtartsák őket, a fiatal pályakezdők és a cégnél hosszabb ideje dolgozó, tapasztaltabb alkalmazottak díjazása közötti különbség így egyre elenyészőbb.

Vérlázító díjazás

A Szlovákiai Személyzeti Ügynökségek Szövetségébe tömörült munkaerő-közvetítő ügynökségek belső felmérései is azt mutatják, hogy a cégek megfeledkeznek a régebben náluk dolgozó alkalmazottakról, de hasonló eredményre jutottak a külföldi elemző cégek is. A LaborIQ társaság például 20 ezer különböző munkakört vizsgált, és megállapította, hogy az új alkalmazottak fizetése átlagosan 7%-kal magasabb, mint az azonos pozícióban levő, több éve a vállalatnál dolgozó kollégáiké. Ez azonban csak az átlag, az informatikai, pénzügyi és marketing ágazatokban a különbség megközelíti a 20%-ot is.

Nem meglepő, hogy a felmérések szerint a munkavállalóknak csupán a 37 százaléka gondolja úgy, hogy tisztességesen megfizetik őket.

„Ez pedig azt eredményezi, hogy a cégeknél régóta dolgozó alkalmazottak körében is csökken a lojalitás. A munkavállalóknak például a 68%-a változtatna munkahelyet csak azért, hogy olyan munkáltatónál dolgozhasson, amely nagyobb átláthatóságot biztosít az alkalmazottak díjazásánál”

– tette hozzá Rumiz. Szerinte a jelenlegi válságos időszakban nem jó dolog megfeledkezni a cégnél régóta dolgozó alkalmazottakról, hiszen ezek képzettek, otthonosabban mozognak a szakterületükön, és magasabb teljesítményt is nyújtanak az új kollégáikhoz képest. „A felméréseink azt mutatják, hogy ha az emberek úgy érzik, nem fontosak egy vállalat számára és könnyen lecserélhetők, akkor új lehetőségeket keresnek a munkaerőpiacon” – erősítette meg Lívia Bachratá, az Edenred Slovakia PR-igazgatója.

Tanácsok a cégeknek

Mit tehetnek a cégek annak érdekében, hogy ne rendüljön meg a náluk hosszabb ideje dolgozók bizalma velük szemben? A Szlovákiai Személyzeti Ügynökségek Szövetsége több olyan ajánlással rukkolt elő, amelyeknek a betartásával mérsékelhető az alkalmazottak lemorzsolódása.

„A cégnél régebben dolgozók hűségesek a vállalathoz, ezért több törődést érdemelnek, a fizetés pedig még mindig az egyik legfontosabb tényező, amely meghatározza, hogy valaki érdeklődik-e egy adott pozíció iránt vagy sem”

– állítja Rumiz, aki szerint a cégnek biztosítania kell a méltányos és versenyképes fizetést. Ha ez nem lehetséges, próbáljon meg legalább nem pénzügyi juttatásokat kínálni rugalmas munkavégzés vagy home office formájában. A cégeknek rendszeresen fel kellene mérniük az alkalmazottak elégedettségét, és arról sem szabadna megfeledkezniük, hogy az alkalmazottak a tisztességes díjazás mellett megbecsülésre, továbbá a munka és a magánélet egyensúlyára vágynak.

„A cégeknek mindenekelőtt tudatosítaniuk kellene, hogy a vállalatuknak jóval kevesebbe kerül egy régebbi alkalmazott megtartása, mint egy új felvétele” – figyelmeztet Rumiz. A munkapiaci szakemberek szerint az alkalmazottak 12% alatti fluktuációja még természetes szintnek tekinthető. Ha azonban ennél magasabb, az nemcsak az új alkalmazottak felkeresésének és kiképzésének a magas költségei miatt gyengíti a vállalatot, hanem a többi alkalmazott teljesítményére és lojalitására is kihat. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?