Idén 48-cal több az elsős, mint tavaly

Pozsony |

Április végével lezárult az alapiskolákban a beiratkozás. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének összesített adatai alapján nem jelentős a tavaly és az idén beíratott elsősök száma közötti különbség. Ugyanakkor összességében kilenc alapiskolába egyetlen elsőst sem írattak be.

A 2019/2020-as tanévre vonatkozó alapiskolai beíratások április 1. és 30. között zajlottak. Ebben az időszakban a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) összesített adatai alapján a Szlovákiában működő 250 magyar alapiskolába összesen 3 499 leendő elsőst írattak be. Az SZMPSZ adatai alapján egy évvel korábban 3 451 gyermeket írattak be magyar tanítási nyelvű alapiskolába. Ugyanakkor tavaly szeptemberben 3 626 kiselsős kezdte meg tanulmányait magyar tanítási nyelvű alapiskolában. Fekete Irén, az SZMPSZ elnöke felhívja a figyelmet arra, hogy a beiratkozási adatok irányadóak ugyan, de a szeptemberi tanévkezdésig bizonyos mértékig változnak.

„Ezt több tényező is okozhatja: egyes tanulók az iskolaérettségi vizsgálatokat követően - szakemberek javaslatára - halasztást kapnak, és még egy évig óvodában maradnak, illetve a nulladik osztályban kezdik meg tanulmányaikat. Akadnak olyan szülők, törvényes képviselők, akik figyelmen kívül hagyják a kötelező beíratás időpontját, és csak később, a tanügyi hatóságok felszólítására tesznek eleget ennek a kötelességüknek”

– magyarázza a két adat közötti eltérést Fekete Irén. Hozzátette, hogy vannak családok, melyek tartósan külföldön tartózkodnak s a beíratáson nem tudnak megjelenni iskolaköteles, gyermekükkel, sőt olyanok is, akik egyszerre több iskolába íratják be a gyermeküket, s a végső döntést csak később hozzák meg.

Ugyanakkor eddig kilenc iskolába nem írattak be egyetlen magyar elsőst sem. Nem számolnak elsősökkel az Albári, a Kosúti, a Vágai, a Szalatnyai, az Alsóbodoki, a Fűri, az Ipolyhídvégi, az Ipolyvarbói és a Nagykövesdi Alapiskolákban. Ezek között van olyan iskola, mely már tavaly sem tudott osztályt nyitni, közülük a legtöbb kiselsőst a Szalatnyai iskolába íratták be, ott tavaly szeptemberben öt magyar elsős volt.

Lesújtóak az adatok további 13 alapiskolában is. Egyetlen elsőst írattak be ugyanis a Hegysúri, a Rétei, az Alsószemerédi, a Garamsallói, a Vágkirályfai, a Guszonai, a Csábi, a Vajkóci, a Hosszúszói, a Gömörhorkai, a Kecsői, a Leleszi és a Szentesi alapiskolákba. Bár tavaly az áprilisi adatokhoz képest szeptemberben 293 elsőssel több kezdte meg tanulmányait valamelyik magyar alapiskolában, sajnos minimális az esélye annak, hogy a fent említett iskolákban a később beíratott diákok változtatnának a jelenlegi helyzeten.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!