Húszéves mélyponton az idegenforgalom

síelés

A koronavírus-járvány miatt romokban a szlovák idegenforgalom – a Statisztikai Hivatal legfrissebb felmérése szerint a turisták száma a húsz évvel korábbi szintre esett vissza, a vendéglátóhelyek bevételei pedig éves szinten a felére csökkentek.

Míg 2019-ben 6,4 millió turista szállt meg a szlovákiai szállodákban, panziókban és turistaházakban, a Statisztikai Hivatal legfrissebb felmérése szerint tavaly a számuk 3,2 millióra esett vissza. A szlovák idegenforgalom ezzel a húsz évvel ezelőtti szintre zuhant, ennél is kevesebb turista ugyanis legutóbb 2001-ben szállt meg a hazai szálláshelyeken. Az előző évhez képest azonban nem csupán a turisták száma, hanem a szállodák bevételei is megfeleződtek.

Elmaradtak a külföldiek

A szlovákiai turizmus ugyan a tavalyi évet is növekedéssel kezdte, a vírus februári megjelenése, és az azt követő szigorú megszorítások miatt azonban áprilisra gyakorlatilag teljesen leállt az ágazat. A nyári hónapokban ugyan átmenetileg javult a helyzet, szeptembertől azonban újabb lejtmenet következett, amely máig tart. A nyári fellendülés is azonban csaknem kizárólag a hazai turistáknak köszönhető, hiszen a külföldiek a megszorítások miatt nagy ívben elkerülték Szlovákiát. A külföldi turisták száma tavaly az előző évinek a harmadára, 854 ezerre esett vissza. Ilyen kevés külföldi vendégre 1998 óta nem volt példa Szlovákiában. A hazai turisták száma elérte a 2,4 milliót, azonban ez is 40 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Régiós szakadék

Látványos különbségek vannak az egyes régiók között is. A járvány legnagyobb vesztesei a pozsonyi szállodák voltak, amelyek a tehetősebb külföldi vendégekre szakosodtak. Mivel ez utóbbiak tavaly elmaradtak, Pozsony megyében az elmúlt évben csaknem 70 százalékkal kevesebb turista szállt meg az egy évvel korábbihoz képest. Nyitra és Trencsén megyében 50, Eperjes megyében 41, Zsolna megyében pedig csupán 38 százalékos visszaesést mértek. Mindezt figyelembe véve az sem csoda, hogy tavaly a Zsolna megyei szállodák bevételei voltak a legnagyobbak, elérve a 74 millió eurót. Pozsonyban ez 36 millió euró körül mozgott, a sereghajtó pedig Nyitra megye, alig 14 millió euróval. Az idegenforgalmi bevételek több mint 70 százaléka tavaly a hazai vendégektől folyt be, megközelítve a 200 millió eurót, míg a külföldiek alig 81 millió euróval járulta hozzá az ágazat bevételeihez. Tavaly ráadásul a külföldi turisták nagy része is csak a szomszéd országokból ruccant át hozzánk pár napra. A listát a csehek (378 ezer), a lengyelek (116 ezer) és a németek (63 ezer) vezetik. Magyarországról tavaly alig 43 ezren üdültek Szlovákiában, a sorban pedig az ukránok (33 ezer) és az osztrákok (31 ezer) következnek.

Bajban az utazási irodák

A járvány nem csupán a szállodák számára okoz gondot. „A szlovákiai utazási irodák bevételei a járvány miatt 90-95 százalékkal estek vissza, és a túlélésükért küzdenek” – nyilatkozta Roman Berkes, a Szlovákiai Utazási Irodák Szövetségének (SACKA) az elnöke. Szerinte egyelőre nem váltak valóra az utazási irodák tömeges csődjéről szóló jóslatok, hogy azonban ez így is maradjon, ahhoz legalább olyan állami támogatásra lesz szüksége az ágazatnak, mint amilyeneket a szomszédos államokban nyújtanak az utazási irodáknak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?