Közélet

Húsvét után enyhítések jöhetnek, a kormány a tesztelésen is változtatna

Pozsony | Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök azt ígérte, az ünnepek után lazítanak a járványügyi intézkedéseken. A változások a boltokat, az iskolákat és a tesztelési pontokat is érinthetik.
Nagy Roland

2021. április 5. 19:00

húsvét
Az intézkedések enyhítése attól is függ majd, milyen lesz a járványhelyzet a locsolkodás után - MTI-felvétel

Bár a járványadatok az óvintézkedések márciusi szigorítása óta folyamatosan javultak, a kormány nem merte megkockáztatni, hogy húsvétra enyhítsen, emiatt tilos volt a járások közti közlekedés, a rendőrök pedig a szokásosnál is intenzívebben ellenőriztek.

Heger viszont azt ígérte, húsvét után szóba jöhet bizonyos lazítás, ha nem ugranak meg a számok, vagyis fegyelmezett volt a lakosság húsvétkor. Az enyhítés egyrészt a csökkenő adatoknak, másrészt a Covid-automata tervezett módosításának lesz köszönhető. A kórházban kezeltek száma végre több napja 3000 alatt van (jelenleg 2 868 személyt tartanak bent), vagyis teljesültek a feltételek, hogy az ország a fekete fázisból a bordóba lépjen át. Ebben a szakaszban újra nyitnának a boltok – de csak szigorú higiéniai előírások betartásával, emellett az iskolákba újabb osztályok térhetnének vissza, ezúttal a felső tagozatok végzősei.

Egyre kevesebb a fekete járás

A járványhelyzet javulása a regionális járványtérképen is meglátszik. E héten már csak 10 fekete járás van (a Losonci kivételével mind északabbi), vagyis az előző héthez képest 4-el kevesebb. A bordó színű járások száma jelenleg 52, a pirosaké pedig 17. A javulást az is mutatja, hogy az új besorolás alapján már a fekete járásokból van a legkevesebb (pár héttel ezelőtt olyan is előfordult, hogy 35 fekete járást jegyzett az egészségügyi minisztérium).

A feketével és a bordóval jelölt járásokban a munkába járáshoz egy legalább 7 napnál nem régebbi negatív teszteredményre van szükségünk, a piros járásokban elegendő egy 14 napnál nem régebbi tanúsítvány is.

tab

A járások besorolása április 5-től

  • Fekete járások: Csacai, Illavai, Korponai, Kiszucaújhelyi, Losonci, Miavai, Vágújhelyi, Poltári, Poprádi, Trencséni.
  • Piros járások: Késmárki, Komáromi, Kassai (I.–IV.), Kassa-környéki, Lévai, Mezőlaborci, Nyitrai, Érsekújvári, Iglói, Sztropkói, Felsővízközi, Nagytapolcsányi, Nagyszombati, Aranyosmaróti.
  • A többi járás bordó besorolást kapott.

A jövő héttől viszont elképzelhető, hogy a tesztelés már nem a Covid-automatától fog függeni, mert a szakértők szeretnének változtatni a jelenlegi állapatokon. Heger és Peter Stachura egészségügyi államtitkár a Nemzeti Tesztelési Stratégia elnevezésű dokumentumról beszélt, de konkrétumokat nem árultak el. Részletes tájékoztatást húsvét utánra ígért, elképzelhető, hogy már kedden, a járványügyi bizottság ülése utáni sajtótájékoztatón beszél az újdonságokról. Annyi bizonyos, hogy a kabinet felszámolná a tesztelés jelenlegi formáját, vagyis jövő héttől talán már nem kell figyelembe venni, hogy melyik járás éppen milyen színű zónába tartozik a regionális járványtérkép szerint.

Az eddigi sajtóértesülések alapján tesztelés a mobil mintavételi pontok helyett kollektív módon zajlana, főleg a munkahelyeken és az iskolákban, és a kormány nagyobb hangsúlyt szeretne fektetni az otthoni tesztelésre. Úgy tűnik tehát, az állandó hétvégi tesztelésnek vége szakad, és a természetbe járáshoz sem lesz szükség negatív teszteredményre.

Pozitív tendencia

A stratégia változtatása azzal is összefüggésbe hozható, hogy a járványszámok hetek óta javulnak. A kórházban kezelt személyek száma mellett csökkent a heti esetszám átlaga is (2614), a reprodukciós ráta pedig 0,75 és 0,85 között van.

A PCR-tesztek pozitivitási aránya vasárnap 8,63 százalék volt (1831 tesztből 158 pozitív), ami a márciusi mutatókkal összevetve jelentős csökkenés. A teljesség kedvéért hozzá kell tenni, hogy a hétvégén általában kevesebbet tesztelnek, de ha megnézzük a múlt hét pénteki adatokat, a pozitivitási arány akkor is csak 11,88 százalék volt (6296 PCR-tesztből 748 pozitív), míg a járvány csúcspontján egy átlagos napon megközelítette a 25 százalékot.

A pozitív fejlemények sajnos a koronavírusban elhunyt személyek száma vasárnap átlépte a 10 ezret. Ami viszont reményre adhat okot, hogy a naponta jegyzett halálesetek száma csökkenni látszik: folyamatosan 100 alatt van az elhunytak száma (hétfőn 69 halálesetről számoltak be). Az is reménykeltő adat, hogy hétvégén a beadott oltások száma átlépte az egymilliót. Az első dózist összesen 755 617 személy kapta meg, a másodikat 263 906.

💉 Celkový počet zaočkovaných osôb prvou dávkou vakcíny je 755 617, za predchádzajúci deň pribudlo 1 620 zaočkovaných....

Közzétette: Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky – 2021. április 5., hétfő

 

A legfontosabb mutatók tehát jól alakulnak, de a kormány továbbra is arra kéri az embereket, hogy tartsák be az előírásokat, hiszen ezek pusztán részeredmények, és ha nem figyelünk oda, akkor a pozitív tendenciák könnyedén negatívba fordulhatnak.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
családon belüli erőszak

Brutálisabb a családon belüli erőszak

családon belüli erőszak

Javasolt biztonsági stratégiák a családon belüli erőszak áldozatai számára

pfizer

Már a 45 év felettiek is a Pfizer és a Moderna vakcináját kapják

Eduard Heger

Heger találkozik Kolíkovával és az OĽaNO képviselőivel

mentőhelikopter

Kilencéves kisfiút gázoltak el, mentőhelikoptert kellett hívni

Angkor

Virágkorában akár 900 ezer lakója is lehetett Angkornak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.