Közélet

Így változik hétfőtől a járások besorolása

Pozsony | Hétfőtől már 35 olyan járás van Szlovákiában, amelyek a Covid-automata szerint fekete besorolásúak. Az egészségügyi minisztérium előrejelzései alapján azonban a jövő héttől már javulhat a járványhelyzet.
Nagy Roland

2021. március 14. 19:00

koronavírus
Hétfőtől már 35 fekete besorolású járás van Szlovákiában - TASR-felvétel

A regionális járványtérkép eredetileg arra szolgál, hogy az iskolanyitás, a természetlátogatás és a munkába járás feltételeiről döntsön. A kormány azonban két héttel ezelőtt szigorított az intézkedéseken, amelyek egészen március 21-ig, vagyis e hét végéig vannak érvényben. Ezek értelmében a helyszíni oktatás csakis azoknak a diákoknak megengedett, akiknek a szülei nem tudnak otthonról dolgozni, a természetlátogatás pedig csakis járáson belül lehetséges, függetlenül attól, hogy az adott régió milyen besorolású. Arról, hogy a szigorított lockdown a jövő héten véget ér-e, a kormánynak a következő napokban kellene döntenie.

Kérdések és válaszok az új járványellenes intézkedésekről

2021. március 2. 07:30

Kérdések és válaszok az új járványellenes intézkedésekről

A regionális besorolás tehát jelenleg csak abból a szempontból fontos, hogy a munkavégzéshez legfeljebb hány napos negatív teszteredményt kell felmutatni, ha a rendőrök ellenőriznek bennünket. Továbbra is érvényes, hogy a fekete és bordó besorolású járásokban egy 7 napnál nem régebbi tanúsítvány kell, a piros járásokban viszont elegendő a 14 napos teszteredmény is. Utóbbiakból azonban csak 3 van: a Késmárki, a Turdossini, és újonnan már az Érsekújvári is, amely az előző héten még bordónak számított. Ellenben pirosról bordóra változott a Mezőlaborci járás.

A fekete járások száma 30-ról 35-re ugrott. Az előző héthez képest javított a Gyetvai, a Galgóci és a Simonyi járás, ezek már bordó besorolásúak. Rontott viszont a Csacai, a Gölnicbányai, a Korponai, a Kiszucaújhelyi, Miavai, a Szenicei, a Szakolcai és a Tőketerebesi járás, ezek március 15-től már feketének számítanak.

térkép
A regionális járványtérkép március 15. és 21. között - korona.gov.sk

A járások besorolása március 15-től

  • Fekete járásokBáni, Csacai, Alsókubini, Dunaszerdahelyi, Galántai, Gölnicbányai, Homonnai, Illavai, Kassai (I.–IV.), Kassa-környéki, Korponai, Kiszucaújhelyi, Turócszentmártoni, Miavai, Vágújhelyi, Pöstényi, Vágbesztercei, Puhói, Nagyrőcei, Rimaszombati, Rozsnyói, Rózsahegyi, Vágsellyei, Szenicei, Szakolcai, Tőketerebesi, Trencséni, Nagyszombati, Stubnyafürdői, Zsarnócai, Garamszentkereszti, Zólyomi.
  • Piros járásokKésmárki, Turdossini, Érsekújvári.
  • A többi járás bordó besorolást kapott.

Az újabb besorolásról várhatóan kedden tájékoztat az egészségügyi tárca, az előrejelzéseik alapján azonban jelentősen lecsökkenhet a fekete járások száma, a pirosaké pedig növekedhet.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Mózes Szabolcs (középen), az Összefogás elnöke szerint ha az építési törvény javasolt változatát fogadnák el, akkor az építési engedély tízszer, hússzor is drágább lehetne a jelenleginél ⋌(TASR-felvétel)

A Szövetség szerint is rossz az új építési törvény tervezete

Parlament

Halasztani kellett a parlamenti ülést, továbbra sincs egyezség a koalícióban

Vladimír Lengvarský

A beoltottak júniustól európai tanúsítványt kapnak

spanyolnátha

GALÉRIA: A történelem 10 leghalálosabb járványa

Ikea

Veszélyes termékekre figyelmeztet az IKEA

hold

Teljes holdfogyatkozás a jövő héten. Milyen lesz a vérvirágos szuperhold?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.