Közélet

Hogyan válasszunk ajándékot a gyereknek?

Jó ajándék a számítógépes játék? Egy vagy több meglepetés legyen a fa alatt? Hol a határ a gyerek elkényeztetése és az örömet okozó ajándékozás között?
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. december 15. 17:12

Pszichológusok úgy vélik, a legkisebbeknek a korukhoz és a fejlődési szakaszukhoz illő játékot tanácsos venni. Egyéves korig a picik saját bioritmusuk szerint fejlődnek. Az érzékeik segítségével ismerik meg a környező világot, megfigyelik, megérintik a tárgyakat, melyek körülveszik őket. A legjobb ajándék olyan játék, melyet kellemes megérinteni, hangokat ad ki. Lehet az különböző anyagból készült puha képeskönyv, plüss puzzle, beszélő, éneklő állatkák, tükrök, csörgők, ágy fölé függeszthető, koncentrációt növelő játékok stb.
 
Amikor egyéves
 
Az egyéves gyerek lassan járni kezd, s teljesen új lehetőségek tárulnak elé. Aki nem tartozik a bébikompok ellenzői közé, ez ideális ajándék lehet, de vehetünk bármit, amit húzni-tolni lehet (babakocsi, talicska, bevásárlókocsi stb.) A gyerekpszichológusok szerint ebben a korban sokkal jobbak azok a játékok, melyek fejlesztik a képzelőerőt, mint azok, melyek utánozzák a felnőttek világát. Jó ötlet a labda, az építőkocka, a fűzögetős és zenés játékok, a hangszerek, a különböző vízi játékok, a zsírkréta és a papír, a vízlocsoláshoz műanyag kanna és csőrös kiöntők stb. Mindig ellenőrizni kell azonban a csomagoláson lévő feliratokat, hogy az adott játék biztonsági szempontból alkalmas-e a piciknek, például nem tartalmaz-e könnyen lenyelhető, apró, veszélyes darabokat.
 
Amikor már beszél a gyerek
 
A háromévesek már ki tudják fejezni, mit szeretnének, s aki figyelmesen hallgatja gyermekét, pontosan tudja, mivel szerezhet neki örömet. Ha óvodába jár, a fejlődésében bizonyára nagy előrelépés tapasztalható. Egyre jobban és hosszabb ideig tud összpontosítani, használja a fantáziáját. A kocka ebben a korban is kitűnő ajándék. Keressünk kreatív játékokat, a lányok kaphatnak babát, plüssállatokat, a fiúk szeretik a versenyautókat, kisvonatokat. 3–5 éves korban örömet okozhatnak a különböző jelmezek; a filctollak, a kifestőkönyvek, de sikert arathat egy szobai sátor, egy kirakójáték vagy egy műanyag teáskészlet is. 
Az 5–7 évesek szeretik az ugrókötelet, a játékkártyákat, a kis emberfigurákat. A 7–10 éves korúakat meglephetjük Scrabble Junior játékkal vagy más társasjátékokkal, különböző gyűjteményekkel, pénzes dobozzal.
 
Fiús, lányos
 
Időről időre felmerül a kérdés: a lányoknak csak lányos a fiúknak pedig csak tipikusan fiús játék való? A lányok kizárólag babázhatnak, a fiúk pedig csak autókkal játszhatnak? A játékok nemek szerinti felosztása felnőtt szokás, a gyerekek nem így osztályozzák a tárgyakat. Ők egyszerűen ahhoz nyúlnak, ami tetszik nekik, amihez éppen van kedvük, ami felkelti az érdeklődésüket. Nem árt tudatosítani: sokszor a játékgyártók és -forgalmazók sugallják, mit kell venni gyermekeinknek, mert éppen az adott termék a divat. A gyakorlatban azonban általában az tapasztalható, hogy a gyereket nem igazán érdekli, hogy az adott játék hivatalosan fiús vagy lányos. Később a gyerekek saját maguktól fognak természetesen vonzódni bizonyos típusú játékokhoz, elég csak odafigyelni rájuk. 
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"259031","attributes":{"alt":"","author":"TASR/AP-felvétel","class":"media-image","height":"317","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
 
A számítógépes játék
 
A mai gyerekek szinte jobban kezelik a számítógépet, mint a szüleik vagy a nagyszüleik. Sokan tanácstalanul teszik fel a kérdést: a számítógépes játékok vajon nem ártanak-e a kicsiknek? Erre nem létezik egyértelmű helyes válasz. Minden a szülőkön múlik, ugyanis ők ismerik a legjobban a gyerekeiket. Nem tilos a videojáték, de mielőtt megvesszük, el kell olvasni, hogy az adott játék megfelel-e a gyerek életkorának, fejlődési szintjének. Sokféle videojáték létezik, amely nem okoz semmilyen problémát, sőt, ellenkezőleg: élesíti a gyerek reflexeit, fejleszti a gondolkodását, a logikáját, az elvont képzelőerőt, miközben megtanulja kezelni a legmodernebb technikai vívmányokat. Ugyanakkor kell egy határ: a gyerek nem játszhat csak videojátékokkal! Világosan le kell fektetni a számítógépezés, X-boxozás, tabletozás és mindenféle videojáték legalapvetőbb használati szabályait, például, hogy naponta legfeljebb hány percet lehet játszani, hogy a dolog ne visszafelé süljön el, s a gyerekek ne csak egyfajta virtuális világban mozogjanak, legyenek valódi barátaik is, akikkel felfedezhetik a reális világot. Ideális esetben a szülő is leül a gyerekkel játszani, s együtt próbálják ki a számítógépes játékokat.
 
Ártanak a játékfegyverek?
 
A játékfegyverek láttán ugyancsak felmerül a kérdés: az ilyen típusú játékok erőszakra tanítják-e a gyerekeket? Gyerekpszichológusok szerint az agresszív gyerekeknek nincs szükségük semmilyen fegyverre, amelynek segítségével kimutathatják negatív érzéseiket. Ezért nem kell félni a játékfegyverektől. Normális gyerekek esetében a puska, a kard, az íj nem erőszakra ösztönöz, hanem felszabadítja a képzelőerőt és a kreativitást. Ha egy kisfiú olyan fegyvert szeretne, mint Winnetou, nem áll szándékában tömeggyilkossá válni, csak így akar bátor hőssé változni. És ha egész nap golyószóróval szaladgál, miközben kiadja a fölösleges energiáját, az jót tesz a hiperaktívaknak, s este könnyebben alszik el.
Arra sincs recept, mennyi ajándékot vegyünk. Ha nagy a család, a gyerekek feltehetően sok meglepetést kapnak, s akarva-akaratlanul lesz több olyan is közöttük, melyeket azonnal félretesznek, szinte észre sem vesznek. Ezért ne feledjük: a kevesebb néha több. Csemetéinket nem kell elhalmozni sok fölösleges aprósággal, ha jól ismerjük álmaikat, egyetlen ajándékkal is óriási örömet szerezhetünk. (sza)
 
Önnek ajánljuk
skoda

Škoda Kamiq 1.0 TSI 70 kW: a gyenge alapmotortól sem kell félni

koronavírus
Frissítve

Szlovákia óvintézkedéseket tett a koronavírus miatt

nagysurány tűzeset

GALÉRIA: Óriási raktártűz és gomolygó füstfelhő Nagysurányban

Kuntapolca

Kuntapolca: egy ötszázéves történet vége

sas mkö

A Magyar Közösségi Összefogás képviselőivel tárgyalt az SaS

Kobe Bryant

Így reagáltak a hírességek Kobe Bryant halálára

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.