Közélet

Híd-MKP: koalíció vagy semmi

Pozsony | A Híd és az MKP a választási együttműködésről tárgyalt. Annyi kiderült, hogy választási párt nem lesz, és közös indulás sem a Híd listáján. Marad a koalíció, vagy a kudarc.
Czímer Gábor

2019. július 11. 18:00

A két párt delegációja a Híd székházában ült tárgyalóasztalhoz. Az egyeztetés után kiadott közös nyilatkozat szerint két lehetőség maradt: a külön indulás és az, hogy a Híd és az MKP koalícióra lépve vág neki a választásnak. A két párt a továbbiakban házon belül elemzi, hogy melyik lehetőség nyújt nagyobb esélyt a szlovákiai magyarok parlamenti képviseletének biztosítására. Ha a Híd és az MKP koalícióban indulna, 7 százalékos eredményt kellene elérniük a parlamentbe jutáshoz.

„A két párt delegációja egyetértett abban, hogy nagy a felelősség azzal kapcsolatban, hogy az ország régiói és nemzeti közösségei, és ezen belül a magyar közösség a 2020-as választás után méltó parlamenti képviselettel rendelkezzen” – olvasható a tárgyalás után kiadott közös nyilatkozatban. A koalíciókötésről a Híd és az MKP esetében is a párt Országos Tanácsának kell döntenie. 

Menyhárt József, az MKP elnöke a tárgyalás után elmondta: „A hétszázalékos küszöb elég nagy kockázatot jelent, de jobb alternatívát nem találtunk”. Hozzátette, lehetségesnek tarja, hogy a két párt koalíciója eléri ezt a küszöböt. Menyhárt elmondta, a Híd és az MKP közti tárgyalássorozat következő fordulója július végén várható az MKP székházában. „Abban gondolkodunk, hogy mi az, ami a hétszázalékos küszöb megugrására lehetőséget ad” – tette hozzá. Az MKP az MKDSZ-szel holnap, a Magyar Fórummal pedig hétfőn találkozik. 

Menyhárt szerint keresik a koalíció számára állított 7 százalékos parlamenti küszöb megugrásához szükséges lehetőségeket. „Itt a program összehangolásáról és a többi párttal való együttműködésről is szó van” – mondta Menyhárt, és hozzátette, hogy szerinte a civil szervezetek felé is nyitni kell. 

Bugár Béla, a Híd elnöke szerint először a két legerősebb magyar politikai szubjektumnak, a Hídnak és az MKP-nak kell egyezségre jutnia. „Majd ha mi megállapodunk, akkor tovább tárgyalunk a többiekkel” – utalt Bugár a Magyar Fórumra és az MKDSZ-re. A Híd elnöke szerint egy alapfeltétele mindenképpen lesz az együttműködésnek, mégpedig az, hogy a választási listán szereplő jelöltek nem bírálhatják egymást. „Ha ezt valaki mégis megteszi, abban a pillanatban lekerül a listáról” – tette hozzá Bugár. Ezt a majdani koalíciós szerződésben rögzítenék. Bugár szerint a két párt álláspontja abban tér el, hogy míg az MKP az egységes képviselet létrehozását a választási lista széles körű megnyitásában, civilek felvételében látja, addig a Híd abban, hogy a parlamentbe kerülő képviselők „egy irányba mozdulnak”.

Bugár elmondta, egy koalícióban mindegyik politikai szubjektum megtarthatja az arculatát, így az sem okozhat problémát, ha másként gondolkodnak például az etnikai politizálásról. „Mindkét párt a saját politizálási stílusát folytathatja” – mondta Bugár, de hozzátette: egy koalíciós szerződésnek tartalmaznia kell az alapvető célokat is. 

Mindkét pártelnök hangsúlyozta, a tegnapi tárgyalás egy folyamat eleje, a pártstruktúráknak is meg kell vitatniuk a lehetőségeket. Ugyancsak kiemelték, hogy rendkívül rövid az idő, novemberre össze kell állítani a választási listát.

Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke a Híd és az MKP tárgyalására reagálva elmondta, a koalíciós indulás lehetősége eddig nem merült fel, ezért ezt meg kell vitatniuk a párton belül, ezt követően alakítják ki álláspontjukat. „Kérdés azonban, hogy az MKP és a Híd között létre tud-e jönni egy ilyen koalíció” – tette hozzá Simon, és arra emlékeztetett, hogy a jövőbeni együttműködési lehetőségek közül ők kizárják, hogy a Híd listáján induljanak. 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
romák

Az Eurostat szerint már Németországban is több a szegény, mint Szlovákiában

koronavírus halottak napja

Jövő héttől megduplázódik a fekete járások száma az országban

Natália Milanová

Milanová nem lát problémát abban, hogy Magyarország támogatja a templomfelújítást

Párkány

A magas átoltottságnak köszönhetően enyhébb hullámmal számolnak az orvosok

MSZP-sek jelentkeztek Fidesz-aktivistának

MSZP-sek jelentkeztek Fidesz-aktivistának

Vladimír Lengvarský

Lengvarský: Az ünnepek alatt nem lesz korlátozva az utazás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.