Közélet

Híd-MKP: koalíció vagy semmi

Pozsony | A Híd és az MKP a választási együttműködésről tárgyalt. Annyi kiderült, hogy választási párt nem lesz, és közös indulás sem a Híd listáján. Marad a koalíció, vagy a kudarc.
Czímer Gábor

2019. július 11. 18:00

A két párt delegációja a Híd székházában ült tárgyalóasztalhoz. Az egyeztetés után kiadott közös nyilatkozat szerint két lehetőség maradt: a külön indulás és az, hogy a Híd és az MKP koalícióra lépve vág neki a választásnak. A két párt a továbbiakban házon belül elemzi, hogy melyik lehetőség nyújt nagyobb esélyt a szlovákiai magyarok parlamenti képviseletének biztosítására. Ha a Híd és az MKP koalícióban indulna, 7 százalékos eredményt kellene elérniük a parlamentbe jutáshoz.

„A két párt delegációja egyetértett abban, hogy nagy a felelősség azzal kapcsolatban, hogy az ország régiói és nemzeti közösségei, és ezen belül a magyar közösség a 2020-as választás után méltó parlamenti képviselettel rendelkezzen” – olvasható a tárgyalás után kiadott közös nyilatkozatban. A koalíciókötésről a Híd és az MKP esetében is a párt Országos Tanácsának kell döntenie. 

Menyhárt József, az MKP elnöke a tárgyalás után elmondta: „A hétszázalékos küszöb elég nagy kockázatot jelent, de jobb alternatívát nem találtunk”. Hozzátette, lehetségesnek tarja, hogy a két párt koalíciója eléri ezt a küszöböt. Menyhárt elmondta, a Híd és az MKP közti tárgyalássorozat következő fordulója július végén várható az MKP székházában. „Abban gondolkodunk, hogy mi az, ami a hétszázalékos küszöb megugrására lehetőséget ad” – tette hozzá. Az MKP az MKDSZ-szel holnap, a Magyar Fórummal pedig hétfőn találkozik. 

Menyhárt szerint keresik a koalíció számára állított 7 százalékos parlamenti küszöb megugrásához szükséges lehetőségeket. „Itt a program összehangolásáról és a többi párttal való együttműködésről is szó van” – mondta Menyhárt, és hozzátette, hogy szerinte a civil szervezetek felé is nyitni kell. 

Bugár Béla, a Híd elnöke szerint először a két legerősebb magyar politikai szubjektumnak, a Hídnak és az MKP-nak kell egyezségre jutnia. „Majd ha mi megállapodunk, akkor tovább tárgyalunk a többiekkel” – utalt Bugár a Magyar Fórumra és az MKDSZ-re. A Híd elnöke szerint egy alapfeltétele mindenképpen lesz az együttműködésnek, mégpedig az, hogy a választási listán szereplő jelöltek nem bírálhatják egymást. „Ha ezt valaki mégis megteszi, abban a pillanatban lekerül a listáról” – tette hozzá Bugár. Ezt a majdani koalíciós szerződésben rögzítenék. Bugár szerint a két párt álláspontja abban tér el, hogy míg az MKP az egységes képviselet létrehozását a választási lista széles körű megnyitásában, civilek felvételében látja, addig a Híd abban, hogy a parlamentbe kerülő képviselők „egy irányba mozdulnak”.

Bugár elmondta, egy koalícióban mindegyik politikai szubjektum megtarthatja az arculatát, így az sem okozhat problémát, ha másként gondolkodnak például az etnikai politizálásról. „Mindkét párt a saját politizálási stílusát folytathatja” – mondta Bugár, de hozzátette: egy koalíciós szerződésnek tartalmaznia kell az alapvető célokat is. 

Mindkét pártelnök hangsúlyozta, a tegnapi tárgyalás egy folyamat eleje, a pártstruktúráknak is meg kell vitatniuk a lehetőségeket. Ugyancsak kiemelték, hogy rendkívül rövid az idő, novemberre össze kell állítani a választási listát.

Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke a Híd és az MKP tárgyalására reagálva elmondta, a koalíciós indulás lehetősége eddig nem merült fel, ezért ezt meg kell vitatniuk a párton belül, ezt követően alakítják ki álláspontjukat. „Kérdés azonban, hogy az MKP és a Híd között létre tud-e jönni egy ilyen koalíció” – tette hozzá Simon, és arra emlékeztetett, hogy a jövőbeni együttműködési lehetőségek közül ők kizárják, hogy a Híd listáján induljanak. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Katriak

Drágulást hozhat az új hulladéktörvény

időjárás felhős

A derült égbolttól talán, de a kellemes időtől még nem kell búcsút vennünk

koronavírus

Távolságtartás, kézmosás, szájmaszk

A vártnál gyengébb GDP-növekedés?

Elmarad a nagy zuhanás

Richard Sulík

Sulík a gazdaság lekapcsolása helyett inkább a határok védelmét erősítené

gleccser

Csaknem mínusz 70 Celsius-fok volt az északi féltekén mért eddigi legalacsonyabb hőmérséklet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.