Közélet

Híd-lista: miniszterek elöl

Pozsony | A Híd által a parlamenti választásra állított jelöltlista élmezőnyében a régi motorosok mellett csak néhány fiatal kapott helyet. Bugár Béla pártja egyben bejelentette, hogy a Šanca nevű politikai formációt is a jelöltlistájára veszi.
Czímer Gábor

2019. november 20. 18:30

Érsek Bugár
- TASR-felvétel

Információink szerint az Érsek Árpád vezette jelöltlistán Csicsai Gábor, földművelésügyi államtitkár a 12., Sárközy Irén a 14., Vavrek István a 16. Az utóbbi két jelölt jelenleg parlamenti képviselő. A párton kívüli Héger Rudolf, rendezvényszervező a 20. és Rigó Konrád kulturális államtitkár a lista 23. helyén szerepel. Bukovszky László kisebbségügyi kormánybiztos pedig a 70.

A listáról ezúttal hiányzik Gál Gábor jelenlegi igazságügyi miniszter és Pfundtner Edit igazságügyi államtitkár. Négy éve Gál az 5. Pfundtner pedig a 11. helyen indult. Szintén nem a Hidat erősíti már Simon Zsolt, aki 2016-ban még a 4. helyen vágott neki a megmérettetésnek, most azonban a Magyar Fórum elnökeként politizál. Ugyancsak hiányoznak a listáról olyan, főleg szlovák személyiségek, mint a 2016-ban a 2. helyen induló Lucia Žitňanská, korábbi igazságügyi miniszter, vagy František Šebej, a parlament külügyi bizottságának egykori elnöke, aki négy éve a 10. helyen vágott neki a választásnak.

Bugár Béla pártja tegnap megerősítette, hogy megállapodtak a Šanca nevű politikai formációval, amely a Híd listáján indul a választáson. A Šanca elnöke, Viliam Novotný, aki korábban az SDKÚ-ban politizált, a 13. helyet kapta a Híd listáján. A Novotný vezette párt támogatottsága a felmérések szerint jócskán egy százalék alatt van.

A Híd alapszabálya szerint a listára a pártelnök tesz javaslatot, de azt még a politikai formáció Országos Tanácsának is el kell fogadnia. A testület szombaton ülésezik.

Darina Malová politológus a lista első 10 helyével kapcsolatban elmondta, szembetűnő, hogy a négy évvel ezelőtti névsorhoz képest kevés a szlovák az élmezőnyben. Akkor három, most egy szlovák van a lista elején. A mostani névsorban azonban elöl szerepel Peter Krajňák oktatásügyi államtitkár, aki ruszin nemzetiségű. Malová szerint a szlovák jelöltek hiánya azzal járhat, hogy a párt kevesebb szlovákot tud megszólítani. A szakember szerint jól látszik, hogy a Híd azokat helyezte a lista elejére, akik valamilyen kormánypozícióban vannak. „Miniszterek és kormánybiztosok vannak elöl” – mondta. Ez szerinte arra utalhat, hogy a párt a kampányban azokat a sikereket akarja majd hangsúlyozni, amelyeket ezek a tisztségviselők elértek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kormánypárti kampánymustra

Kočner amerikai tiltólistára került

Lionel Messi újra a csúcson – mit tett érte a szezonban?

Kupakok a szívben

Az eperjesihez hasonló bevetésben még nem volt részük a tűzoltóknak

IkerAnyaVersek saját alapanyagból

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.