Hat a kampány: muszlimot ne!

Hat a kampány: muszlimot ne!
Pozsony |

A szlovákiai magyar fiatalok sokkal inkább elutasítják a többségtől eltérő csoportok tagjait, így a menekülteket, a nem heteroszexuálisokat és a színes bőrű embereket is, mint a szlovák kortársaik, derül ki az IVO tanulmányából.

A Közéleti Kérdések Intézete (IVO) által készített kutatás a „társadalmi távolságtartást”, vagyis a valamilyen szempontból más közösségek tagjainak elfogadottságát/elutasítottságát is vizsgálta. A szlovákiai fiatalok a politikai szélsőségeseket utasítják el a leginkább, de magas a romák, a muzulmánok és a menekültek elutasítottsága is. Arra a kérdésre, hogy zavarná-e őket, ha a szomszédjukba szélsőséges politikai nézeteket valló személy költözne, 75 % válaszolt igennel. A második legelutasítottabb csoport a romáké (61%), őket követik a muzulmánok (59%), a menekültek (45%), a hosszú távon munkanélküliek (32%), a nem heteroszexuálisok (28%), a környező országokból érkező vendégmunkások (28%), a zsidók (17%) és a színes bőrűek (17%).

Muszlimot szomszédba ne

Bár a megkérdezett szlovákiai magyar fiatalok száma nem túl magas, a teljes minta 9%-a, azaz hozzávetőlegesen 40 személy, a kutatásban külön kiemelik, hogy körükben jelentősen magasabb a valamilyen szempontból más emberek csoportjainak elutasítása. A muzulmánokat 73%-uk, a menekülteket 62%-uk utasítja el, őket követik a környező országokból érkező vendégmunkások (43%), a nem heteroszexuálisok (38%) és a színes bőrűek (32%).

„Az tehát, hogy a magyar fiatalok maguk is egy kisebbséghez tartoznak, automatikusan nem hozza magával, hogy más kisebbségeket jobban elfogadnának. Nem nyitottak a kisebbségi szolidaritásra”

– emeli ki a tanulmány.

A migránskampány hat

Az elemzők szerint a háború és éhezés elől menekülő emberek és a muzulmánok elutasítottsága a menekültválság idejében tapasztalható „migránsellenes” politikai kampányokkal magyarázható. A fiatalabb korosztály (15-17 évesek) körében nagyobb az elutasítottságuk, mint az idősebbek (18-19 évesek) között.

Másság=szélsőség?

A kutatás egy meglepő eredményt is hozott. Kiderült, nem igaz, hogy a kisebbségeket leginkább elutasító tizenévesek automatikusan a politikai szélsőségesekkel szimpatizálnának. Ennek inkább az ellenkezője igaz: minél nagyobb a másság elutasítása, annál nagyobb a szélsőségesekkel szembeni ellenszenv is.

Magas a romák elutasítottsága

A romák elutasítottsága is magas a fiatalok körében, derül ki az IVO társadalomkutató intézet tanulmányából. A mintegy 400 fiatal megkérdezésén alapuló kutatás szerint országos szinten és a magyar fiatalok körében is, összesen háromötödös a roma kisebbség elutasítottsága. Ugyanakkor nagyjából ennyien gondolják azt, hogy a roma közösség tagjai hátrányban vannak a többséggel szemben.

Ezen két mutató egybeesése a tanulmány szerint azt jelentheti, hogy a tizenévesek szemében a romák mássága egyben a többséggel való együttélést is nehezíti. Ugyancsak érdekes, hogy a 15-17 éves korosztály jobban elutasítja a romákat, mint a 18-19 évesek.

A kutatásból az is kiderült, hogy az LGBTI közösség tagjaival szemben a lányok elfogadóbbak, mint a fiúk. A nem heteroszexuálisokkal szembeni alacsony elutasítás ellenére a fiatalok jelentős hányada (61%) gondolja úgy, hogy az LGBTI közösség tagjainak rosszabb a helyzete a társadalomban, mint a többségé.

Az IVO kutatása a Focus közvélemény-kutató intézet reprezentatív felmérésének adatai alapján készült, a 15–19 éves korosztályba tartozó több mint 400 fiatal attitűdjére kérdeztek rá több területre vonatkozóan

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!