Közélet

Hat a kampány: muszlimot ne!

Pozsony | A szlovákiai magyar fiatalok sokkal inkább elutasítják a többségtől eltérő csoportok tagjait, így a menekülteket, a nem heteroszexuálisokat és a színes bőrű embereket is, mint a szlovák kortársaik, derül ki az IVO tanulmányából.
Czímer Gábor

2019. szeptember 2. 11:30

Hat a kampány: muszlimot ne!
- Képarchívum

A Közéleti Kérdések Intézete (IVO) által készített kutatás a „társadalmi távolságtartást”, vagyis a valamilyen szempontból más közösségek tagjainak elfogadottságát/elutasítottságát is vizsgálta. A szlovákiai fiatalok a politikai szélsőségeseket utasítják el a leginkább, de magas a romák, a muzulmánok és a menekültek elutasítottsága is. Arra a kérdésre, hogy zavarná-e őket, ha a szomszédjukba szélsőséges politikai nézeteket valló személy költözne, 75 % válaszolt igennel. A második legelutasítottabb csoport a romáké (61%), őket követik a muzulmánok (59%), a menekültek (45%), a hosszú távon munkanélküliek (32%), a nem heteroszexuálisok (28%), a környező országokból érkező vendégmunkások (28%), a zsidók (17%) és a színes bőrűek (17%).

Muszlimot szomszédba ne

Bár a megkérdezett szlovákiai magyar fiatalok száma nem túl magas, a teljes minta 9%-a, azaz hozzávetőlegesen 40 személy, a kutatásban külön kiemelik, hogy körükben jelentősen magasabb a valamilyen szempontból más emberek csoportjainak elutasítása. A muzulmánokat 73%-uk, a menekülteket 62%-uk utasítja el, őket követik a környező országokból érkező vendégmunkások (43%), a nem heteroszexuálisok (38%) és a színes bőrűek (32%).

„Az tehát, hogy a magyar fiatalok maguk is egy kisebbséghez tartoznak, automatikusan nem hozza magával, hogy más kisebbségeket jobban elfogadnának. Nem nyitottak a kisebbségi szolidaritásra”

– emeli ki a tanulmány.

A migránskampány hat

Az elemzők szerint a háború és éhezés elől menekülő emberek és a muzulmánok elutasítottsága a menekültválság idejében tapasztalható „migránsellenes” politikai kampányokkal magyarázható. A fiatalabb korosztály (15-17 évesek) körében nagyobb az elutasítottságuk, mint az idősebbek (18-19 évesek) között.

Másság=szélsőség?

A kutatás egy meglepő eredményt is hozott. Kiderült, nem igaz, hogy a kisebbségeket leginkább elutasító tizenévesek automatikusan a politikai szélsőségesekkel szimpatizálnának. Ennek inkább az ellenkezője igaz: minél nagyobb a másság elutasítása, annál nagyobb a szélsőségesekkel szembeni ellenszenv is.

Magas a romák elutasítottsága

A romák elutasítottsága is magas a fiatalok körében, derül ki az IVO társadalomkutató intézet tanulmányából. A mintegy 400 fiatal megkérdezésén alapuló kutatás szerint országos szinten és a magyar fiatalok körében is, összesen háromötödös a roma kisebbség elutasítottsága. Ugyanakkor nagyjából ennyien gondolják azt, hogy a roma közösség tagjai hátrányban vannak a többséggel szemben.

Ezen két mutató egybeesése a tanulmány szerint azt jelentheti, hogy a tizenévesek szemében a romák mássága egyben a többséggel való együttélést is nehezíti. Ugyancsak érdekes, hogy a 15-17 éves korosztály jobban elutasítja a romákat, mint a 18-19 évesek.

A kutatásból az is kiderült, hogy az LGBTI közösség tagjaival szemben a lányok elfogadóbbak, mint a fiúk. A nem heteroszexuálisokkal szembeni alacsony elutasítás ellenére a fiatalok jelentős hányada (61%) gondolja úgy, hogy az LGBTI közösség tagjainak rosszabb a helyzete a társadalomban, mint a többségé.

Az IVO kutatása a Focus közvélemény-kutató intézet reprezentatív felmérésének adatai alapján készült, a 15–19 éves korosztályba tartozó több mint 400 fiatal attitűdjére kérdeztek rá több területre vonatkozóan

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Tömeges tesztelés: eddig több mint ötezer fertőzöttet sikerült kiszűrni

A Slovan elleni döntetlennel maradt az első helyen a DAC

GALÉRIA: A Slovan elleni döntetlennel maradt az első helyen a DAC

gyászhír

Hatan hunytak el, 165-re nőtt a koronavírus áldozatainak száma Szlovákiában

tesztelés

SZAVAZZ: Te részt veszel az országos tesztelésen?

mma

A csúcson kell abbahagyni

Ifjú Szivek

Ifjú Szivek 20

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.