Közélet

Hasadhat a magyar képviselet

Pozsony | Új magyar párttal gyarapodhat Szlovákiában a politikai paletta. Az exhidas Simon Zsolt pártépítésbe kezdett. A független parlamenti képviselő a nyári uborkaszezonban bejelentette, hogy pártot alapít. Simon korábban mezőgazdasági miniszter és a Híd alelnöke is volt, a 2016-os parlamenti választásokat követően – miután a Híd koalícióra lépett a Smerrel – otthagyta a pártot.
Sánta Szilárd

2018. július 21. 15:53

Simon Zsolt - David Duducz/NMH – illusztrációs felvétel

A független képviselő lapunknak megerősítette, hogy pártot szeretne alapítani. Azt mondta, már a 2016-os kormányalakítás után felmerült az ötlet, hogy új pártra lenne szükség, ez elsősorban azokban fogalmazódott meg, akik elégedetlenek voltak a koalíció összetételével. Akkor viszont úgy látta, még nem érett meg a helyzet a pártalapításra. „Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese meggyilkolása után egyre többen kerestek meg. Nyáron ezekkel az elégedetlen személyekkel – Pozsonytól Ágcsernyőig – beszélgettem. Ezek a beszélgetések megerősítettek abban, hogy meg kellene alakítani egy új magyar pártot” – közölte Simon.

Jelenleg járja a régiókat a képviselő, megpróbálja felmérni, milyen igény van egy új magyar pártra. „Ezeken a találkozókon megfogalmazódik, hogy azokat a magyarokat kell megszólítani, akiket a Híd elveszített, és azokat a magyarokat, akiket az MKP már nyolc éve nem tud megszólítani. Félő ugyanis, hogy ezek a csalódott polgárok nem mennek el szavazni, vagy szlovák pártra szavaznak” – tájékoztatott a képviselő. Simon kiemelte, a fő cél az, hogy legyen magyar képviselet a parlamentben. Ennek érdekében nem zárta ki az együttműködést az MKP-val.

 

2018. március 1. 12:27

Simon Zsolt: Diego Rodát melegebb tájakra küldtem

A Híd, az MKP és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) mellett tehát egy újabb politikai erő célozza meg a szlovákiai magyar szavazókat. A Focus közvélemény-kutató ügynökség legutóbbi, júniusi felmérése megmutatta, hogy a parlamenti képviseletet illetően egyik párt sem mehet biztosra. A Híd 5,6 százalékkal a parlamenti küszöb fölött van, az MKP 4 százalékkal alulról súrolja.

Az MKP és a Híd egyelőre visszafogottan, illetve nem reagált az új párt hírére. „Pártot mindenki alapíthat, aki teljesíti a törvényi feltételeket, Simon Zsolt is. Az egyébként is megosztott felvidéki magyarság továbbosztását azonban semmiképp nem tartjuk szerencsésnek” – véli Menyhárt József, az MKP elnöke. A Híd – egyelőre – nem reagál Simon pártalapítási szándékára.

Grigorij Mesežnikov politológus szerint Simon ugyan ismert politikus, de a magyar elektorátus nagy része a Híd és az MKP között oszlik meg. Új magyar politikai párt megerősödésére a politológus nem lát esélyt, viszont a meglévő, parlamenti bejutásért küzdő pártokra mindenképp veszélyt jelenthet, ha szavazókat szipkáz el tőlük.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Nőtt a munkanélküliek száma

Két halottja és két sérültje van egy csetneki balesetnek - a fiatal sofőr megcsúszott az úton

Barkácsáruházra zuhant egy kisrepülőgép Németországban

A hely, ahol bárki megérintheti a Holdat

GALÉRIA: Így zajlott a pozsonyi Pride

VIDEÓ: Pánikba esett a sebe láttán egy kerékpáros a Touron

Legfrissebb galériák
Olvasta már?