Közélet

Ha az MKP és a Híd megegyezik, az MKDSZ csatlakozik hozzájuk

Pozsony | Ha a szlovákiai magyarokat képviselő két nagyobb pártnak, a Most-Hídnak és az MKP-nak sikerül megegyeznie, csatlakozik hozzájuk az MKDSZ – erről született megállapodás a parlamenten kívüli MKP és a magyar kereszténydemokrata tömörülés pénteki egyeztetésén – tájékoztatta a TASR-t az MKP szóvivője, Fiala Ilona.
TASR

2019. július 12. 19:00

„MKDSZ tudomásul vette az MKP és a Híd koalíciókötési szándékát. Leszögezi, hogy a magyar egység megteremtése elsősorban e két párt felelőssége. Mindemellett fontosnak tartja a megszületendő koalíció széles politikai mozgásterének megteremtését – hangsúlyozva a szélsőséges politikai erők kizárását” - olvasható a két párt állásfoglalásában.

A Híd és az MKP csütörtöki (július 11.), első tárgyalási fordulóján arról született döntés, hogy a két párt nem hoz létre közös választási pártot, és az MKP képviselő-jelöltjei nem indulnak el a Híd választási listáján. A fennmaradó lehetőség a választási koalíció létrehozása, vagy külön-külön indul a két párt, ez a további tárgyalásokon dől el. A kormánykoalíciós Híd előzőleg felajánlotta, hogy megnyitja választási listáját a többi, parlamenten kívüli magyar párt és tömörülés előtt.

Ravasz Ábel, a Híd alelnöke korábban elmondta, már tárgyaltak az MKDSZ-szel, a Szlovákiai Roma Kezdeményezéssel (RIS), a Magyar Fórummal, a Szlovák Konzervatív Párttal (SKS) és az Esély (Šanca) párttal. A párt a nyár végéig akarja felmérni, mit szeretnének a pártstruktúrák, és ősszel ez alapján folytatni a tárgyalásokat.

A Magyar Fórum elnöke, Simon Zsolt a Híd vezetésével való találkozó után azt mondta, megszakítja a tárgyalásokat mindaddig, amíg meg nem változik a Most-Híd álláspontja. A Magyar Fórum múlt héten tárgyalt az MKP-val is, és kizárták az együttműködést az SNS-szel, a Smerrel és az ĽSNS-szel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Krakkói álom: hosszabbítás után továbbjutott a DAC az EL-ben!

Csapdák a last minute utazásokban, avagy hogyan válasszunk jó nyaralást

Felújítják az érsekújvári szociális szállást

Végeláthatatlan kocsisorok a hídlezárás miatt

Száz éve született Szíjjártó Jenő karnagy

Különleges képet készítettek Čaputováról Gombaszögön

Legfrissebb galériák
Olvasta már?