Ha a járvány súlyosbodik, munkába állíthatják az orvostanhallgatókat

mintavétel
Pozsony |

Az egészségügyi minisztérium újabb intézkedéseket hozott, melyek segítségével hatékonyabbá válhat a koronavírus-járvány elleni küzdelem. A fertőzöttek száma eközben folyamatosan növekszik.

Szerdán 3519 teszt mellett 121 új beteget regisztráltak, ezzel 4163-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Szerencsére a gyógyultak száma is jelentősen emelkedett, 94 új személyt nyilvánítottak egészségesnek, így az aktív fertőzöttek száma jelenleg 1509.

A legtöbb új beteget Pozsony megyében azonosították, itt 50 személynél mutatták ki a vírust, közülük 44-en a fővárosban élnek. 16 beteg Zsolna megyéből származik, 15 Nyitra megyéből, 13 pedig Kassa megyéből. 9 fertőzöttet találtak Eperjes megyében, 7-et Nagyszombat megyében, 6-ot pedig Besztercebánya megyében. A legkevesebb fertőzött ezúttal Trencsén megyéből került ki, itt 5 beteget regisztráltak, vagyis úgy tűnik, hogy a járványügyi szakértőknek ideiglenesen sikerült megállítani a vírus terjedését ezeken a területeken, hiszen nemrégiben Pozsony mellett éppen Trencsén megye volt az egyik legsújtottabb régió.

A halálos áldozatok száma jelenleg 37. Százöt személyt kezelnek kórházban, közülük eddig 70-nél mutatták ki a koronavírust, a többiek az eredményre várnak. Tíz beteget kezelnek intenzív osztályon, 6-an szorulnak lélegeztetőgépre.

Munkaerőhiány

Bár nem mondhatni, hogy a kórházak leterheltek lennének, az egészségügyi minisztérium viszont már készül arra az eshetőségre is, hogy ennél jóval több beteget kell majd ellátni. Az állami intézmények éppen ezért készenlétben állnak, hogy bármikor átcsoportosíthassák az egyes osztályokat, hogy minél több fertőzöttet tudjanak fogadni. A járványbizottság által elfogadott járványtervben azonban arra is figyelmeztetnek a szakértők, hogy nemcsak a kórházak kapacitásával lehet probléma, hanem a munkaerőhiánnyal is. Szlovákiában eleve nagy gondot okoz az orvos- és nővérhiány, ráadásul a járványhelyzet súlyosbodása esetén éppen az egészségügyi dolgozók közül kerül majd ki a legtöbb beteg, hiszen ők érintkeznek legtöbbet a fertőzöttekkel.

Ezért a kormány szerdán elfogadott egy javaslatot, melynek értelmében a rendkívüli állapot kihirdetése esetén munkába állíthatják az orvostanhallgatókat is, akiknek elsősorban az lenne a feladata, hogy biológiai mintát vegyenek az emberektől a koronavírusteszt elkészítéséhez. A végzős diákokat azonban más feladatokra is beoszthatják, hiszen a tanulmányaik során elsajátított elméleti és gyakorlati tudásuk miatt képesek lehetnek komolyabb feladatok elvégzésére is. A törvény azonban egyértelműen kimondja, hogy az egyetemisták csakis egy egészségügyi végzettséggel rendelkező személy irányítása alatt végezhetik a feladatukat.

Miután a kormány elfogadta a javaslatot, azonnal be is terjesztette a parlament elé, ahol a képviselők már a szerdai ülésen, gyorsított eljárásban szavaztak róla. A javaslat probléma nélkül átment, a jelen lévő 94 képviselő közül mindenki támogatta, így az új törvény életbe is léphet.

Új mintavételi pont

Az egészségügyi tárca nemcsak a dolgozók terén erősít, hanem a tesztelést is hatékonyabbá tenné. Ennek érdekében Pozsonyban megnyitották az eddigi legnagyobb mintavételi pontot, ahol naponta akár 500–600 személyt is tesztelhetnek. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy itt csakis azokat a 10 év feletti személyeket tesztelik, akiknél egészségügyi szempontból is indokolt a mintavétel. Vagyis akinek nincsenek tünetei, csak meg szeretne győződni arról, hogy nem fertőzött, azt itt nem tesztelik le. A mintavételi pontot az egykori Inter futballcsapat stadionjában állították fel. A hét minden napján működik két műszakban, 7:30-tól 11:30-ig, majd 13:00-tól 17:00-ig. Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter hozzátette, hogy a jövő héten további hasonló mintavételi pontokat szeretnének nyitni a többi megyeszékhelyen is.

Különböző jutalom

A tárcavezető nemrégiben arról is beszélt, hogy az egészségügyi dolgozók közül nem mindenki kap majd ugyanakkora összegű támogatást. Krajčí még hetekkel ezelőtt jelentette be, hogy a frontvonalban tevékenykedő egészségügyi dolgozókat külön pénzjutalomban szeretnék részesíteni, most pedig hozzátette, hogy nem mindenki kap majd ugyanannyit, hiszen nem mindenki tette ki magát ugyanakkora veszélynek. Voltak olyan dolgozók, akik naponta kapcsolatban voltak a fertőzöttekkel, mások viszont nem tették kockára az életüket nap mint nap. Hogy pontosan mikor kapják meg a pénzt az egészségügyi dolgozók, és hogy milyen összeget, azt egyelőre nem tudni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?