Közélet

GALÉRIA: Véget ért Ferenc pápa látogatása, a szentatya elutazott

Szerda délután véget ért Ferenc pápa szlovákiai látogatása, a szentatya a pozsonyi reptérről Rómába utazott.
TASR

2021. szeptember 15. 13:54

Frissítve
ferenc pápa tasr
- TASR-felvétel

A Vatikánba való visszatérése előtt a pápától a három legfőbb közjogi méltóság búcsúzott a repülőtéren, élükön Zuzana Čaputová államfővel. A repülőtéren többek között Ingrid Brocková külügyi államtitkár, Matúš Vallo Pozsony polgármestere, valamint a vallási közösségek és az Elnöki Hivatal képviselői is jelen voltak.

A pápa vasárnap (szeptember 12.) délután érkezett Szlovákiába. Első beszédét az apostoli nunciatúrán tartott ökumenikus találkozón tartotta. Arra buzdította a Szlovákiai Egyházak Ökumenikus Tanácsának tagjait, hogy folytassák a megkezdett utat. Mint elmondta: az ateista üldöztetés évei után indult el új útjára ez a közösség, akkor, amikor a vallásszabadságot ellehetetlenítették vagy súlyosan korlátozták. Most szerinte azt próbálják ki, hogy milyen szép, ugyanakkor mennyire nehéz szabadságban megélni a hitet.

Az ökumenikus találkozót Ferenc pápa magán jellegű találkozója követte a Jézus Társaságának tagjaival.

Az államfő hétfőn (szeptember 13.) fogadta a Szentatyát az elnöki palotában, ahol négyszemközt beszéltek. Ezt követően mindketten beszédet tartottak az őket üdvözlő 500 vendég előtt, akik a politikai és társadalmi élet különféle területeiről érkeztek.

Ferenc pápa beszédében kijelentette: Szlovákia története arra hív, hogy az ország a béke követe legyen Európa szívében. Az ország lakosságát arra szólította fel, hogy ne engedje eltűnni a szívéből a testvéri hivatást. A koronavírus-járványt korunk próbatételének nevezte. Az embereknek szerinte a válságot egy olyan felhívásként kellene fogadniuk, amelynek hatására átértékelik az életvitelüket. Nincs értelme annak, hogy a múltra panaszkodjuk. Fel kell tűrni az ingujjat, és együtt kell építenünk a jövőt.

A pozsonyi Szent Márton-dómban püspökök, papok és más vallási képviselők fogadták. Beszédében azt hangsúlyozta, hogy az egyháznak a szabadság és az elfogadás szimbólumának kell lennie.

Hétfő délután Róbert Bezák nyugalmazott nagyszombati érsekkel is találkozott Ferenc pápa a pozsonyi apostoli nunciatúrán. A megbeszélés nem szerepelt a pápa hivatalos programjában.

A pápa hétfőn a pozsonyligetfalui Betlehem Rendházba is ellátogatott, ahol súlyos betegek vannak.

A volt pozsonyi zsinagógánál a zsidó közösség képviselőivel találkozott. Hangsúlyozta: a vallás nem képviselhet egy magasabb rendű elvet, amellyel a diszkriminációt és elnyomást okolják meg.

Galéria
v-1
v-2
v-3
v-4
+3
A pápa elbúcsúzott Szlovákiától, azt üzente, mindenkit a szívében hord

2021. szeptember 15. 12:08

A pápa elbúcsúzott Szlovákiától, azt üzente, mindenkit a szívében hord

A pápalátogatás kedden (szeptember 14.) Kelet-Szlovákiában folytatódott. Az eperjesi városi sportcsarnok előtti liturgikus téren Ferenc pápa tartotta Aranyszájú Szent János liturgiáját.

Az eperjesi útja során Ferenc pápa a Jézus Társaságának Lelkigyakorlatos Házában is megállt, ami nem szerepelt a hivatalos programjában.

Ferenc pápa ezek után a kassai (Košice) Luník IX lakótelepre ment, ahol a roma közösséghez szólt. Az eseményen több mint 3000 ember vett részt. A pápa hangsúlyozta: az ítéletek és előítéletek csak növelik a távolságot. Beszédében a pasztorációs és integrációs munkát emelte ki, ahogy a periférián lévő menekültekkel és rabokkal való munkát is. A romákat arra szólította fel, hogy a tisztességes munka, a mindennapi kenyérre való pénz méltóságteljes megkeresése, illetve a kölcsönös bizalom fejlesztése által győzzék le a félelmeiket, és hagyják hátra a múlt sebeit.

A kassai Lokomotív stadionban több mint 20 000, többségében fiatal résztvevő fogadta a pápát. A találkozón a pápa kijelentette: ma az a valóban eredeti és forradalmi, ha meg tudunk szabadulni az ideiglenesség kultúrájától, és tovább tudunk lépni az ösztöneinken és a pillanaton. Ez azt jelenti: szeretni egész életünkben, egész lényünkkel.

A pápalátogatás egy szentmisével végződött Sasváron, ahol több mint 50 000 ember fogadta őt. A pápa szerint Szűz Mária a szlovák nemzet számára a hit példaképe. Arra kérte Szlovákia polgárait hogy maradjanak a hit útján. A mai Szlovákiának prófétákra van szüksége, akik az életükkel megmutatják az evangélium szépségét, és megteremtik a párbeszédet. A pápa egyúttal az együttérző hitre hívta fel a figyelmet, amely szolidáris a rászorulókkal.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
turizmus

Hazai mentőöv a szlovákiai szállodáknak

alma

Nincs elég idénymunkás, a fákon rohad a termés

FFP2

A lépcsőházban is viseljünk maszkot, a liftet inkább ne használjuk - ajánlja a Közegészségügyi Hivatal

baleset rigó

Balesetet szenvedett Rimaszombat alpolgármestere

b

Súlyos baleset történt Érsekújvár és Udvard között

radar

Érsekújvár: Sebességet mérnek a városi rendőrök

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.