Fico: Folytatnunk kell a szuverén szlovák külpolitikát

Robert Fico

Folytatnunk kell a szuverén szlovák külpolitikát. Ez az egyetlen elgondolás, ami biztosítja, hogy Szlovákia méltó helyet foglaljon el a nemzetközi életben és garantálni tudja egy ilyen kicsi ország „túlélését” – jelentette ki Robert Fico (Smer) kormányfő, miután hétfőn ellenőrző napot tartott a külügyminisztériumban.

A kormányfő hozzátette, folytatni kell a mind a négy világtáj felé nyitott külpolitikát. „A világ összes országával való kapcsolatfelvételben támogatni foglak, ahonnan csak érdeklődés mutatkozik erre” – mondta a kormányfő Juraj Blanár (Smer) külügyminiszternek. Hozzátette, fontosnak tartja Szlovákia EU- és NATO-tagságát, és más nemzetközi szervezetekben való tagságát is. Kihangsúlyozta a nemzetközi jog tiszteletben tartásának fontosságát, Blanár pedig leszögezte, hogy egyetértés van köztük ezekben a témákban.

Fico megjegyezte, hogy a EU-val és a NATO-val kapcsolatban szöges ellentétben áll a kormány és az ellenzék véleménye. Megismételte, hogy teljes mértékben elutasítja az EU-tagállamok vétójogának megvonásával kapcsolatos elképzeléseket, és ide sorolta a migrációt, valamint az új uniós migrációs paktumot, melyet a szlovák kormány elutasít. A Smer ezt sosem fogja támogatni, és erre ösztönzi koalíciós partnereit is. Szintén elutasítja Ukrajna NATO-ba való belépését. „Nem fogjuk ratifikálni a parlamentben. Szlovákiának semleges Ukrajnára van szüksége, egyébként veszélybe kerül” – jelentette ki, de Kijev EU-csatlakozását támogatja.

A kormányfő elmondta, a szuverén szlovák külpolitikát kell képviselniük Szlovákia nagyköveteinek és diplomatáinak is, arra kérte a külügyminisztert, hogy ezt mindig tartsa szem előtt a személyi kérdésekben és a kinevezéseknél. „Emellett a külgazdasági dimenziót is erősíteni kell, ez alapján is kell kiválasztani a jelölteket” – magyarázta.

Blanár elmondta, lefektetik a külpolitikai célokat azokban az országokban, ahol befektetésekhez lehet jutni, vagy befektetőket lehet szerezni, és ennek megfelelően már zajlik a külképviseletek átalakítása, nagyobb szerepet kap a gazdasági diplomácia. A gazdasági téren működő diplomaták távozása miatt új jelölteket kell találni, Blanár Kubát, Latin-Amerikát, Dél-Koreát, Kínát, Azerbajdzsánt, Japánt és az indo-csendes-óceáni térséget említette. Emellett Szlovákia három új nagykövetséget nyit.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?