Közélet

Ferenc pápa: Az ítéletek és előítéletek csak növelik a távolságot

Kassa | Az ítéletek és előítéletek csak növelik a távolságot – mondta Ferenc pápa Kassán, a Luník IX lakótelepen, mikor a roma közösséggel találkozott. Az embereket szerinte nem lehet sematizálni. Beszédében a pasztorációs és integrációs munkát emelte ki, ahogy a periférián lévő menekültekkel és rabokkal való munkát is. Mint elmondta, az egyházon belül senki sem érezheti magát kiszorítva.
author
TASR

2021. szeptember 14. 18:00

Ferenc pápa
- Németi Róbert felvétele

„Drága testvéreim, túl sokszor fogalmazódtak meg önökkel szemben előítéletek, könyörtelen ítéletek, diszkriminatív sztereotípiák, gúnyos megjegyzések és gesztusok. Ennek köszönhetően mindannyian szegényebbek lettünk, szegényebbek az emberségünkben. A méltóságunk helyreállításához az előítéletektől a párbeszédig kell eljutnunk, a bezártságtól a beilleszkedésig” – mondta a pápa a Luník IX lakótelepen, ahol főleg romák laknak. Hozzátette: nem könnyű legyőzni az előítéleteket – néha a keresztények között sem.

Az emberekkel való törődés, a pasztorációs munka és a türelem idővel meghozza gyümölcsét. „Ha az elzártságot erősítjük, előbb vagy utóbb fellobban a harag” – pontosított. A békés együttéléshez vezető út Ferenc pápa szerint a beilleszkedés. Ez a folyamat pedig a kölcsönös megismeréssel kezdődik.

Galéria
VIDEÓ: Ferenc pápa megérkezett a kassai Luník IX lakótelepre
VIDEÓ: Ferenc pápa megérkezett a kassai Luník IX lakótelepre
VIDEÓ: Ferenc pápa megérkezett a kassai Luník IX lakótelepre
VIDEÓ: Ferenc pápa megérkezett a kassai Luník IX lakótelepre
+7

A Szentatya szerint a jövő a gyermekeké, de a nagy álmaik korlátokba ütközhetnek. „A többiekkel együtt akarnak felnőni, akadályok és akadályoztatás nélkül. Megérdemlik a beilleszkedést és a szabad életet” – mondta azt is hozzátéve, hogy bátor döntéseket kell meghozni az érdekükben. „A méltóságukért, a művelődésükért, és azért, hogy a saját származásuknak úgy legyenek erős gyökerei, hogy közben ne azt lássák, hogy minden lehetőség ki van zárva” – tette hozzá Ferenc pápa.

A beszédében köszönetet mondott az integráció érdekében tett erőfeszítésekért, amely nem kevés energiát igényel, és sokszor értetlenséggel, illetve hálátlansággal párosul, akár még az egyházon belül is. „Drága papok, szerzetesek, laikusok, kedves barátaim, akik a testvéreitek sokoldalú fejlesztésére áldozzátok időtöket! Köszönöm mindazt a munkát, amelyet a periférián lépőkbe fektettek – a menekültekbe és rabokba. A közelségemet fejezem ki nekik, és az egész börtönkörnyezetnek” – közölte a pápa.

A romákat arra hívta, hogy a tisztességes munka, a mindennapi kenyérre való pénz méltóságteljes megkeresése, illetve a kölcsönös bizalom fejlesztése által győzzék le a félelmeiket, és hagyják hátra a múlt sebeit. „Áldást, és az egész egyház ölelését adom át önöknek” – tette hozzá Ferenc pápa.

VIDEÓ: Ferenc pápa megérkezett a kassai Luník IX lakótelepre

2021. szeptember 14. 16:08

VIDEÓ + GALÉRIA: Ferenc pápa megérkezett a kassai Luník IX lakótelepre
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Leyen

A szlovákiai családokkal fizettetik meg az EU destruktív zöldpolitikájának az árát

Matej Mišík szerint elképzelhető, hogy újra kötelező lesz védőmaszkot viselni. (TASR-felvétel)

A minisztérium nem készül újabb lezárásokra, de a maszkviselés kötelező lehet

Eduard Heger Richard Sulík

Heger nem árulta el, lesz-e kormányátalakítás a koalíció fenntartása érdekében

Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába

Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

d

KVÍZ: Ismert városok… Na, de tudod, hol vannak?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.