Közélet

Ferenc pápa: Az ítéletek és előítéletek csak növelik a távolságot

Kassa | Az ítéletek és előítéletek csak növelik a távolságot – mondta Ferenc pápa Kassán, a Luník IX lakótelepen, mikor a roma közösséggel találkozott. Az embereket szerinte nem lehet sematizálni. Beszédében a pasztorációs és integrációs munkát emelte ki, ahogy a periférián lévő menekültekkel és rabokkal való munkát is. Mint elmondta, az egyházon belül senki sem érezheti magát kiszorítva.
TASR

2021. szeptember 14. 18:00

Ferenc pápa
- Németi Róbert felvétele

„Drága testvéreim, túl sokszor fogalmazódtak meg önökkel szemben előítéletek, könyörtelen ítéletek, diszkriminatív sztereotípiák, gúnyos megjegyzések és gesztusok. Ennek köszönhetően mindannyian szegényebbek lettünk, szegényebbek az emberségünkben. A méltóságunk helyreállításához az előítéletektől a párbeszédig kell eljutnunk, a bezártságtól a beilleszkedésig” – mondta a pápa a Luník IX lakótelepen, ahol főleg romák laknak. Hozzátette: nem könnyű legyőzni az előítéleteket – néha a keresztények között sem.

Az emberekkel való törődés, a pasztorációs munka és a türelem idővel meghozza gyümölcsét. „Ha az elzártságot erősítjük, előbb vagy utóbb fellobban a harag” – pontosított. A békés együttéléshez vezető út Ferenc pápa szerint a beilleszkedés. Ez a folyamat pedig a kölcsönös megismeréssel kezdődik.

Galéria
VIDEÓ: Ferenc pápa megérkezett a kassai Luník IX lakótelepre-1
VIDEÓ: Ferenc pápa megérkezett a kassai Luník IX lakótelepre-2
VIDEÓ: Ferenc pápa megérkezett a kassai Luník IX lakótelepre-3
VIDEÓ: Ferenc pápa megérkezett a kassai Luník IX lakótelepre-4
+7

A Szentatya szerint a jövő a gyermekeké, de a nagy álmaik korlátokba ütközhetnek. „A többiekkel együtt akarnak felnőni, akadályok és akadályoztatás nélkül. Megérdemlik a beilleszkedést és a szabad életet” – mondta azt is hozzátéve, hogy bátor döntéseket kell meghozni az érdekükben. „A méltóságukért, a művelődésükért, és azért, hogy a saját származásuknak úgy legyenek erős gyökerei, hogy közben ne azt lássák, hogy minden lehetőség ki van zárva” – tette hozzá Ferenc pápa.

A beszédében köszönetet mondott az integráció érdekében tett erőfeszítésekért, amely nem kevés energiát igényel, és sokszor értetlenséggel, illetve hálátlansággal párosul, akár még az egyházon belül is. „Drága papok, szerzetesek, laikusok, kedves barátaim, akik a testvéreitek sokoldalú fejlesztésére áldozzátok időtöket! Köszönöm mindazt a munkát, amelyet a periférián lépőkbe fektettek – a menekültekbe és rabokba. A közelségemet fejezem ki nekik, és az egész börtönkörnyezetnek” – közölte a pápa.

A romákat arra hívta, hogy a tisztességes munka, a mindennapi kenyérre való pénz méltóságteljes megkeresése, illetve a kölcsönös bizalom fejlesztése által győzzék le a félelmeiket, és hagyják hátra a múlt sebeit. „Áldást, és az egész egyház ölelését adom át önöknek” – tette hozzá Ferenc pápa.

VIDEÓ + GALÉRIA: Ferenc pápa megérkezett a kassai Luník IX lakótelepre

2021. szeptember 14. 16:08

VIDEÓ + GALÉRIA: Ferenc pápa megérkezett a kassai Luník IX lakótelepre
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Zuzana Čaputová
Frissítve

Čaputová a traumák évének nevezte az elmúlt évet

kijárási tilalom

Jogi gondok a kijárási tilalommal

Orvos válaszol az Új Szó Stúdióban – Ami a beszélgetésből kimaradt

Orvos válaszol az Új Szó Stúdióban – Ami a beszélgetésből kimaradt

koronavírus

Akinek tünetei vannak, ingyen mehet PCR-tesztre

ddd

Meddig terhelhető egy gyermek?

koronavírus

Koronavírus – Ismét ezer felett az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma, tízen elhunytak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.