Közélet

Fej-fej mellett a Híd és az MKP

Pozsony | Nincs akkora különbség a Híd és az MKP támogatottságában, mint amit a Híd által rendelt kutatás mutat – derül ki az MKP belső használatára készült márciusi reprezentatív felmérésből, amely során szlovákiai magyarokat kérdeztek.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. május 31. 13:39

53,5:46,5 – ilyen arányban oszlik meg a biztos magyar pártválasztók szimpátiája a Híd és az MKP között. Az MKP által belső használatra rendelt felmérés mutatja ezt. Az adatokat az ASA közvélemény-kutató ügynökség gyűjtötte 1152 fős magyar mintán Dél-Szlovákiában, az eredmények feldolgozását Lampl Zsuzsanna szociológus végezte. A statisztikai hibahatárt figyelembe véve majdnem azonos a két párt támogatottsága. 
 
Ez ellentmond a Híd által rendelt, április–május fordulóján, deklaráltan hasonló módszertannal készült kutatás eredményének: utóbbi 65:35-ös arányt mutatott ki Bugárék javára. „Egy hónap alatt elvileg változhatnak a pártpreferenciák, ám ilyen rövid idő alatt ennyire nem volt miért változniuk” – véli Lampl Zsuzsanna, aki szerint csak akkor következhetett volna be ilyen változás, ha valamely pártról olyan dolog derült volna ki, ami rendkívüli módon rezonált volna a közvéleményben. „Nem szeretném más adatait magyarázni” – tette hozzá a szociológus.
 
Óriási részvétel
A felmérés szerint a magyarok meglepően nagy arányban járultak volna az urnákhoz, ha márciusban tartották volna a választásokat. Csak 3,4%-uk mondta azt, hogy nem voksolna, 10% pedig bizonytalan. Lampl Zsuzsanna szerint a nagy részvételi hajlandóság magyarázata abban keresendő, hogy egy kutatásra való válaszadás során nem „élesben” megy a döntés, ezért kissé másként reagálnak a megkérdezettek. 
 
Tavaly a választási részvétel a magyarlakta régiókban 60% alatti volt. A szlovák pártok közül a Smert választanák a legtöbben, de viszonylag jól szerepeltek az új pártok is – az Egyszerű Emberek és az Új Többség (Nova).
 
A kutatás során rákérdeztek, a magyar választók szerint melyik párt végez hatékonyabb munkát az egyes szakterületeken. A magyarság helyzetének javítása terén az MKP-t látják kompetensebbnek (MKP 41%, Híd 36%), a magyarlakta települések segítése szempontjából szintén (MKP 37%, Híd 30%). Az emberek véleményének meghallgatása, valamint az oktatás helyzetének javítása terén szinte ugyanolyan eredményt ért el a két párt. A Hidat a gazdasági helyzet (Híd 26%, MKP 16%), valamint a korrupcióellenes harc terén (Híd 19%, MKP 14%) tartják erősebbnek a megkérdezettek.
 
Nagyrészt átszavaznának
Egyik párt szavazóinak többsége sem utasítja el teljesen a konkurens magyar formációt. Az MKP-s szimpatizánsok 60%-a a Hidat választaná, ha pártjuk nem indulna a választáson – fordított esetben a Híd tábor ugyanilyen arányban támogatná Berényiéket.
 
„A Híd és az MKP választóinak többsége pár éve még ugyanannak a pártnak a választója volt. Korábbi felmérésekből pedig tudjuk, hogy az egységes MKP választóinál nagyon nagy szerepet játszott az, hogy ez egy magyar párt” – magyarázta Lampl Zsuzsanna.
 
Berényi–Bugár
A felmérés során rákérdeztek a két pártvezér megítélésére is. Bugár Béláról több válaszadónak (64%) van kedvező véleménye, mint Berényi Józsefről (54%), ugyanakkor Bugárt többen nem kedvelik (23%), mint Berényit (17%). Berényivel kapcsolatban többen nem mondtak véleményt (20%), mint Bugárral kapcsolatban (11%). A Híd elnökét mindenki ismerte, az MKP vezetőjét a magyarok 5 százaléka nem ismeri.
 
A szlovákiai magyarok pártpreferenciái
Híd – 38,9%
MKP – 33,8%
Smer – 4%
OĽaNO – 3,2%
SDKÚ – 2,4%
Nova – 2,3%
KDH – 1%
SaS – 1%
Bizonytalan – 10%
Nem szavazna – 3,4%
(Forrás: ASA ügynökség)
 
(Frissítve: péntek, 11:40)

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Hétfőn újabb lazításokról dönthetnek

A Nemzeti Összetartozás Emlékhelye (Fotók: Steindl Imre Program, Facebook)

Soknyelvű ország – egynyelvű álom és emlék(mű)

Derzsi Réka

Prágai lakos, öt nyelven játszik

SpaceX

Sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson a SpaceX űrhajója

gygy

Gyógyüdülés járvány idején

Etrekarcsa

Áldásosztó Jézus szobra az etrekarcsai parkban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.