Ez az új mesterséges intelligencia képes megjósolni az ember halálának időpontját

shutterstock_508983325.jpg

Kifejlesztettek egy mesterséges intelligenciát, amely képes megjósolni a halálunk időpontját. 

Nemrég egy elismert tudományos portál, a Nature megosztott egy tanulmányt a life2vec nevű mesterséges intelligenciáról, amely képes előrejelezni a valószínűségét annak, hogy meghal-e valaki a közeljövőben. Erre vajon hogyan lehettek képesek? 

Először is hatalmas mennyiségű adatra volt szükségük. Az adatgyűjtést hatmillió dán emberen hajtották végre, akiknek az életéről 7 évnyi információt vizsgáltak meg. A fontos szempontok közé tartozott az illető kórtörténete, foglalkozása, jövedelme, munkaideje, lakhelye és családi állapota.  

„A modell nem veszi figyelembe az olyan tényezőket, mint az étrend vagy a fizikai aktivitás, amelyek befolyásolhatják az ember élettartamát” – magyarázta Germans Savcisens, a tanulmány fő szerzője.

A kutatásban főleg 35 és 65 év közötti alanyokat vizsgáltak, akiknek a fele 2016 óta már elhunyt. Az életükkel kapcsolatos 2008 és 2015 közöttről származó adatok alapján a program 78,8%-os pontossággal jósolta meg, hogy kik fognak elhunyni 2016 és 2020 között (azaz a kutatást követő 4 évben). Bár a rendszer nem elérhető bárki számára, kérdéses a pszichológiai hatása az emberre. Tegye fel magának a kérdést: Biztos tudni szeretném, hogy a közeljövőben halok-e meg?  

„Az előrejelzések a kontextusból kiragadva veszélyesek lehetnek a mentális egészségre, így elengedhetetlen azok pontos értelmezése. Ha a program csak annyit mondana valakinek, hogy a következő négy évben fog meghalni, az jóslat csak egy aggodalmat keltő felesleges információ lenne” – mondta Savcisens. 

Életmentő lehet, ha a program az alany tudtára adja, hogy a munkájakor fennálló veszélyes körülmények miatt jósol neki korai halált – hiszen ez motiválhatja az illetőt, hogy aktívabban ügyeljen saját biztonságára a munkahelyén.  

Ha a life2vec nem az átlagember számára készült, akkor vajon mi a célja? Elsősorban tudósok használhatják olyan kutatások eszközeként, amelyek a halálozási arány és a munkakörülmények vagy a kórtörténet közti összefüggéseket vizsgálják. De ez nem csak a halál előrejelzéséről szól.  

„Egy új adatkezelési módszerrel bebizonyítottuk, hogy a modellünk képes pontos előrejelzéseket adni. Más kutatók kiterjeszthetik a lehetőségeit más jelenségek tanulmányozására” – magyarázta a lett tudós. 

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy ez a felfedezés hasonló típusú mesterséges intelligenciák létrejöttét fogja eredményezni. 

A kutatók kezdik felfedezni az algoritmus korlátait is. Például kiderült, hogy idősebb alanyok esetében kevésbé pontos, vagy hogy jobban működik, ha nőkről van szó. 

„Még nem tudjuk, hogy milyen vakfoltjai lehetnek. Mi történik, ha félreért valamit, és mondjuk azt hiszi, hogy a szezonális influenza 70 százalékkal növeli a halálozás valószínűségét?” – kérdezi a tudós. 

A program ráadásul konkrét lakosságra lett kifejlesztve. Nehéz megmondani, jól működne-e Dánián kívül. Dániában például sok egészségügyi szolgáltatás ingyenes, ez befolyásolhatja, hogy az emberek milyen gyakran járnak a kórházba, így változik a kórtörténetük. 

Az etikai szempontok szintén kulcsfontosságúak. A program mögött álló kutatók hangsúlyozzák, hogy komoly intézkedéseket tettek az adatvédelem biztosítására. Emellett céljuknak tartják ösztönözni a politikai vezetőket a mesterséges intelligencia használatának szigorúbb szabályozására.

(pluska.sk, shutterstock.com)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?