Közélet

Évről évre drágább autót vásárolnak az emberek Szlovákiában

Évről évre drágább autót vásárolnak az emberek Szlovákiában, tíz év alatt az országba behozott használt autók ára a kétharmadával emelkedett.
TASR

2019. május 18. 14:05

- VLADO BENKO JR. felvétele

Míg 2009-ben átlagban 6800 eurót fizettek ilyen autóért, tavaly már 11400 eurót. A behozott autók életkora alapjában véve nem változik, kicsivel több, mint 6 év. Érdekesség, hogy a szlovák állampolgárok drágább autókat vásárolnak ilyen módon, mint a csehek, átlagosan 900 euróval fizetnek többet. Mindez a Home Credit társaság adataiból derül ki.

Az emelkedő bérek és a csökkenő munkanélküliség hatását a szlovákiai autópark állapotán is észre lehet venni. Mindemellett sokan kölcsönt vesznek fel az autó vásárlásakor, tavaly ez átlagban az autó teljes vételárának 80 százaléka volt, az erre a célra kölcsönt felvevők átlagéletkora pedig 36 év és egy hónap.

„Csehországgal összehasonlítva a szlovákok fiatalabban vásárolnak így gépkocsit, ott a hitelfelvevők átlagéletkora 39 év és 9 hónap. Eltérés van az árban is, a szlovák állampolgárok drágább használt autókat vásárolnak” – mondta Jaroslav Ondrušek, a társaság elemzője.

„A hitelfelvételnél meg kell fontolni, mennyit vagyunk képesek törleszteni havonta, és hány hónapra vesszük fel a hitelt. A túl alacsony havi törlesztőrészlet csábító, mert az embernek az az érzése, hogy alig érzi meg a kölcsönt. De érdemes reálisan felmérni anyagi helyzetünket, és annak megfelelően a legmagasabb havi törlesztőrészletet választani, mert így végső soron sokkal olcsóbban megússzuk az egészet” - tanácsolja Miroslav Zborovský, a társaság ügyfélszolgálatának képviselője.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A nők jóval felelősebben bánnak a pénzzel, mint a férfiak

Két kamasz fiú brutálisan megkínzott és meggyilkolt egy 14 éves lányt

Megrongálták Jakoby Gyula kassai festőművész szobrát

Robert Fico meghátrálhat a csütörtöki szavazás kapcsán

Máltai vagy luxemburgi ellenfél várhat a Fradira

Hármas könyvbemutató kiflivel

Legfrissebb galériák
Olvasta már?