Közélet

Értékelték a szülészeteket

Pozsony | A legújabb felmérés szerint az anyák a zsolnai és az iglói kórház szülészeti osztályával a legelégedettebbek. A szakemberek értékelése azonban teljesen eltér az anyák véleményétől. A dél-szlovákiai kórházak minősítésében is jelentős különbségek vannak.
Nagy Roland

2019. július 19. 07:00

Szlovákiában átlagban a gyermekek 30 százaléka császármetszéssel születik, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a 10 százalékos arány az ideális - TASR-felvétel

Az Egészségpolitikai Intézet (HPI) a felmérésben idén is két szempont alapján értékelte a szlovák szülészeti osztályokat: először az anyák szemszögéből, majd a szakértők szemszögéből. Mindkét kategóriában értelemszerűen más-más szempontokat vettek figyelembe. Az anyák esetében főként a személyzet munkájára és a bánásmódra voltak kíváncsiak, a szakértők pedig inkább szakmai szempontok alapján értékeltek, mint például a felszerelés minősége, vagy a sikeres szülésekkel kapcsolatos statisztikai adatok. 

A felmérésben 2839 anyát kérdeztek meg, akiknek 14 kérdés alapján kellett értékelniük a szülészeti osztályokat. Ezek átlagából számolták ki az egyes kórházak értékelését. Az anyák szerint a legjobb szülészeti osztály a Zsolnai Egyetemi Kórházban van, melyet 95,9 százalékra értékeltek. A második legjobb szülészetnek a Iglói Kórházét választották, 94,5 százalékot kapott. Ezt követi a Vágbesztercei Kórház 93,9 százalékkal.

A szakértők értékelése viszont teljesen más eredményeket mutat, mint az anyáké. Ez alapján a Trencséni Egyetemi Kórház szülészete a legjobb 88,6 százalékkal, majd a Pozsonyi Egyetemi Kórház (Főrév városrész) következik 88,2 százalékkal, a harmadik helyen pedig a Homonnai Kórház végzett 85,5 százalékkal.

szülészet 1
szülészet 2

Zavaró tényezők

Tomáš Szalay, a HPI igazgatója a különbségeket azzal magyarázza, hogy vannak olyan szülészetek, melyeknél a technikai felszereltség indokolttá teszi a magas szakértői értékelést, azonban az anyákat mégis zavarta valami.

„Példaként a Pozsonyi Egyetemi Kórházat tudnám felhozni, ahol a szülészet szakmai szempontból teljesen megfelelő, jó a felszereltség, sok szülést levezetnek, melyekből kevés a császármetszés. Azonban 10 szülő nőnek egy illemhelyen kell osztoznia, így természetesen az ő szemszögükből ez nem túl megfelelő. Sajnos, az ilyen problémák ellen a főorvos nem sokat tehet”

– mondta lapunknak a szakértő.

Hasonló eltérés figyelhető meg a Dunaszerdahelyi Kórház szülészeti osztályánál is, amely a szakértőktől 74,8 százalékot kapott, ezzel Nagyszombat megye legjobb szülészete. Az anyák viszont korántsem ennyire elégedettek az osztállyal: 63 százalékra értékelték, ezzel az anyák körében ez a legkevésbé népszerű szülészet. Az értékeléssel kapcsolatban kerestük a kórházat, de lapzártáig nem kaptunk választ kérdésünkre.

Eltérés a dél-szlovákiai kórházakban

A magyarlakta városokban található kórházak közül az anyák a Komáromi Kórház szülészeti osztályával voltak a legelégedettebbek, 86 százalékra értékelték. A Lévai Kórházat szintén kiemelkedően értékelték, 85 százalékot kapott, ráadásul a szakértők szerint ez a szülészet a legjobban felszerelt osztály egész Nyitra megyében. Hasonlóan elégedettek voltak az ellátással az anyák a Rozsnyói Szent Barbara Kórházban (84%) és a Galántai Szent Lukács Kórházban (83%). Kassa megyében a Királyhelmeci Kórházzal a legkevésbé elégedettek az anyák: 64% százalékot ért el, ezzel jócskán elmarad az eddig felsorolt déli kórházaktól is. A Rimaszombati Kórházban a szülészeti osztály 51 százalékos értékelést kapott. A magyarlakta régiók szülészetei közül az Érsekújvári Kórház kapta a legrosszabb értékelést (40%).

A legtöbb császármetszés

Az érsekújvári intézmény azért is kitűnik, mert itt végzik a legtöbb császármetszést az országban: a szülések 47,3 százaléka végződik ilyen beavatkozással. Ez azt jelenti, hogy csaknem minden második gyermek császárral születik. A Komáromi Kórházban szintén magas a császármetszések aránya, több mint 45 százalék. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a császármetszések ideális aránya 10 százalék.
Tomáš Szalay, az Egészségpolitikai Intézet (HPI) elnöke úgy véli, hogy a császárok magas arányáról elsősorban az orvosok és a szülők tehetnek.

„Azt le kell szögezni, hogy a császármetszés sem kockázatmentes, a beavatkozáskor rövid és hosszú távú komplikációk is felmerülhetnek, mind az anyáknál, mind a gyermeknél. Sok anya sajnos az interneten tájékozódik, és azt gondolja, hogy a császármetszés egyszerűbb, sokkal rövidebb a vajúdás is, ezért inkább ezt választják. Az orvosokat sem szabad figyelmen kívül hagyni, akiknek gyakran könnyebb 40–50 perces császármetszést végezni, mint 5 vagy akár 10 órás szüléssel bajlódni”

– jelentette ki a HPI igazgatója. Hozzátette: a felmérés egyik célja, hogy nyomást gyakoroljanak az orvosokra, és így csökkentsék a beavatkozások számát. „A császármetszésből tulajdonképpen presztízskérdést csináltunk, így az orvosok már kevésbé szívesen választják ezt a módszert” – mondta lapunknak Szalay.

13 szülészet veszélyben

Szlovákiában tavaly 51 szülészeti osztályon összesen több mint 56 ezer szülést vezettek le. Ez azt jelenti, hogy egy kórházra átlagban 1107 szülés jut évente. Ha viszont életbe lép az egészségügyi minisztérium kórházreformja, akkor a szülészeti osztályoknak 2022-től évente legalább 640 szülést le kellene vezetniük ahhoz, hogy továbbra is működhessen az osztály. Jelenleg 13 szülészeti osztály működik az országban, melyben tavaly nem vezettek le 640 szülést, ezek közé tartozik a királyhelmeci (364) és a rozsnyói (636) intézmény is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Pellegrini gyorsan fog reagálni,ha beigazolódik a Jankovskával kapcsolatos gyanú

Kizárt, hogy a Dron szennyezi a levegőt – állítja a gumifeldolgozó vezetése

Brazília elnöke engedélyezte, hogy a hadsereg is közreműködjön az esőerdőtüzek megfékezésében

Megújul a vágsellyei állomás

Liverpool–Arsenal rangadó a tévében

Vágányzár a Dunaszerdahely–Diósförgepatony szakaszon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?