Közélet

Érsek Árpád a Selye Egyetem ügyéről

Pozsony | Érsek Árpád, a Híd parlamenti képviselője és az iskolaügyi bizottság tagja pozitívan értékeli, hogy a magyar és a szlovák szaktárca vezetői, Balog Zoltán és Dušan Čaplovič közös erőfeszítésre tettek ígéretet a komáromi Selye János Egyetem jogállásának megőrzése érdekében.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. január 25. 11:55

„Úgy gondolom, hogy ez a döntés az iskolaügyi miniszter és a Híd között lezajlott hosszadalmas tárgyalásoknak, illetve a tanárok, a diákok és a közvélemény nyomásának eredménye is,” - nyilatkozta az ügy kapcsán Érsek, aki Bastrnák Tibor képviselőtársával együtt tavaly a komáromi egyetemet is érintő módosító javaslatokat nyújtott be a parlamentbe, de azokat a törvényhozói testület nem szavazta meg.  

A szlovák és a magyar fél egyaránt ígéretet tett, hogy segíteni fogja az egyetemet: Dušan Čaplovič nagyobb anyagi támogatással, Balog Zoltán egyetemi oktatókkal. Érsek bízik benne, hogy az egyetem jogállásának megőrzésére tett ígéret nem olyan sorsra jut majd, mint más, kiemelt fontossággal kezelt szlovák-magyar kezdeményezések: „Az Ipoly-hidak kiépítését is elodázták, és a komáromi híd előkészítési munkálatai is már több mint fél évet késnek.”
 
Érsek Árpád szerint az egyetem kapcsán még két fontos kérdés merül fel. Az egyik, hogy milyen akkreditációs feltételeket szab majd ki a Szlovák Rektori Konferencia. Másrészt, ha többségben magyarországi tanárok fognak oktatni az egyetemen – kiindulva Balog Zoltán nyilatkozatából, miszerint oktatókat biztosít az egyetem számára – megtanulnak-e a hallgatók olyan szinten szlovákul, hogy el tudjanak helyezkedni itthon is, vagy minden abszolvens Magyarországon keres majd munkát? 
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Kassa

Folytatódik a kánikula, délen hőségriadót rendeltek el

Kassa

Kassán is beindult a strandszezon

čaputová vlhová

Megszüntette az államfővel szemben indított eljárást a parlamenti bizottság

koronavírus Magyarország

Koronavírus - Meghalt 8 beteg, 91-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Nyárasd

Elkerülő utakat terveznek

sport a tévében

A magyarok és a szlovákok utolsó Eb-csoportmeccse a tévében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.