Közélet

EP: erős jelzés a kisebbségi jogvédelem érdekében

Brüsszel/Pozsony | Az Európai Parlament egyértelműen kiállt a nemzeti és nyelvi kisebbségek jogait előmozdítani hivatott Minority SafePack mellett.
Czímer Gábor

2020. december 18. 19:30

Gyűlnek az aláírások a Minority SafePack-hez
- Képarchívum

Az Európai Parlament (EP) támogatta a Minority SafePack nevű kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést. A dokumentum azért kerülhetett az uniós intézmények elé, mert a kezdeményezés szervezői 11 tagországból több mint 1 millió támogatói aláírást gyűjtöttek össze. Szlovákiából még 2018-ban közel hetvenezren támogatták a kezdeményezést, legfőképpen az MKP gyűjtötte az aláírásokat. További 650 ezer aláírás a budapesti kormány támogatása miatt Magyarországról, 300 ezer Erdélyből érkezett.

Az EP határozata
A Minority SafePack a nemzeti és nyelvi kisebbségek jogainak európai uniós szintű védelmét szolgálja. Az EP támogatja a kezdeményezés valamennyi elemét, a kezdeményezéssel kapcsolatban felszólította az Európai Bizottságot (EB), hogy készítsen elő olyan jogszabályokat, amelyek a kisebbségi nyelveket és a többnyelvűséget védik. Az EP egyben arra is kéri a bizottságot, hogy támogassa a kulturális és nyelvi identitás megőrzését ösztönző lépéseket egyebek mellett az oktatás, a kultúra és a közszolgáltatások területén. Állásfoglalásában az uniós parlament is elismeri, hogy a kisebbségvédelem tagállami hatáskör, de ettől függetlenül egyfajta minimumkövetelmények meghatározását szeretnék elérni, amit ezen a téren minden uniós országnak be kellene tartania. Az EP a tagállamokat is felszólította, hogy a kisebbségek jogainak védelméhez szükséges intézkedéseket fogadjanak el. Az uniós parlament állásfoglalása az európai nyelvi sokszínűséggel foglalkozó központ létrehozását is javasolja, és arra kéri a bizottságot, hogy támogassa a nyelvi kisebbségek saját nyelvű médiaszolgáltatásait.

Ki hogyan szavazott?
A Minority SafePackről szóló határozatot nagy többséggel, tagjai háromnegyedének szavazatával támogatta az uniós parlament. Igennel szavazott az OĽaNO egyetlen EP-képviselője, de a Progresszív Szlovákia két és a Smer három uniós képviselője is támogatta a határozatot. Ugyanakkor a KDH, az SaS és a Spolu képviselői tartózkodtak. Ezen pártok fejenként két képviselővel rendelkeznek Brüsszelben. A kisebbségvédelmi határozatra az uniós testület szlovák tagjai közül egyedül a szélsőjobboldali ĽSNS két tagja szavazott nemmel. Michal Šimečka (Progresszív Szlovákia), a szlovákiai magyarok képviseletét is magára vállaló EP-képviselő lapunknak elmondta, ő már korábban, az uniós parlament bizottsági meghallgatásán is támogatta a kezdeményezés céljait. „Ugyan tudatosítom, hogy e mögött a kezdeményezés mögött nagymértékben a Fidesz áll, de a Minority SafePack céljai ettől még helyesek. A nemzetiségek nyelvi, kulturális és oktatási jogainak védelme ettől még európai téma kell legyen” – tette hozzá Šimečka.

Nyomásgyakorlás
Tárnok Balázs, a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének munkatársa elmondta, a polgári kezdeményezések történetében ez az első alkalom, hogy az EP ilyen támogató állásfoglalást tesz. „Ez azonban jogi kötőerővel nem bír” – tette hozzá az uniós témák szakértője, aki az utolsó EP-választáson függetlenként az MKP listáján indult. Így az EP nem kötelezte a bizottságot a további lépésekre, de mégis jelentős nyomást gyakorol rá. Ez utóbbira Tárnok szerint azért van szükség, mert a gyakorlatban a bizottság számára eddig nem volt elég nyomós érv az egymillió állampolgári aláírás, alig fordult elő, hogy az eddigi polgári kezdeményezések alapján jogszabályalkotási javaslatot tettek volna. Ezért a Minority SafePack szervezője, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) lobbitevékenységet indított, aminek az eredménye a mostani EP-döntés is. „De a német parlament alsóháza, a Bundestag is egyhangúan támogatta a csomagot” – tette hozzá a szakember.

Hogyan tovább?
Tárnok elmondta, a bizottságnak január 15-éig van ideje arra, hogy eldöntse, tesz-e jogszabályalkotási javaslatot a Minority SafePack alapján, vagy sem. Maga a csomag 9 intézkedésjavaslatot tartalmaz, amelyekről a bizottság egyenként fog dönteni. Ezek között van az említett nyelvi sokféleségi központ létrehozása, de például a televíziós adások ún. geoblokációjának az eltörlése is. Ennek köszönhetően például külföldön is elérhetők lennének egy-egy ország eddig letiltott televíziós csatornái. 
 "A csomagban továbbá van olyan javaslat, hogy a kohéziós, illetve az uniós regionális politika alakítása során a nemzeti kisebbségek által lakott területek kiemelt figyelmet kapjanak" - tette hozzá a szakértő. Tárnok arról is beszélt, a Minority SafePack elfogadása az uniós intézmények számára azért is fontos, hogy megmutassák, az európai polgári kezdeményezés, tehát az egymillió aláírás segítségével indított jogalkotás intézménye életképes. Eddig ugyanis a legtöbb ilyen kezdeményezés elbukott, vagy csak kevés sikerrel járt. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szputnyik

Elszúrt Szputnyik V-vakcina

Döntetlenezett a DAC a Slovan elleni derbin

GALÉRIA: Döntetlenezett a DAC a Slovan elleni derbin

Ha az ember hazát cserél, szívet is cserél?

Ha az ember hazát cserél, szívet is cserél?

telefon k

Sokan mindenhez hozzáférést adnak

Mit hoz a holnap? – Apokalipszis-forgatókönyvek

Mit hoz a holnap? – Apokalipszis-forgatókönyvek

koronavírus Sinopharm

Kína fontolóra vette vakcináinak keverését az alacsony hatékonyságuk miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.