Élesedik a kampány: Korčokról álhírt terjesztenek, Pellegrini pedig nem hajlandó vitázni vele

Egyre inkább kiéleződik a vita az államfőválasztás előtt Peter Pellegrini és Ivan Korčok között (TASR-felvétel)
Pozsony |

Míg Ivan Korčok az Európai Unió megerősítését tartja fontosnak, hiszen szerinte ez Szlovákia érdeke is egyben, a köztársasági elnöki tisztségért szintén induló Peter Pellegrini, aki a koalíciós Hlast vezeti, azonban kijelentette, az unión belüli vétójogról soha nem szabad lemondani, és arról beszélt, Korčok számára bármilyen külföldi érdek fontosabb, mint Szlovákia nemzeti érdeke.

A smeres kormányok politikusaival, de a szélesebb közéleti szférával is egykor jó kapcsolatot ápoló ügyvéd és tehetős vállalkozó, Zoroslav Kollár még január végén tett közzé egy videót, amelyben Korčok állítólagos kommunista titkosszolgálati aktájáról beszél, illetve annak részleteit is megmutatja. A hamis dokumentum szerint Korčok a 80-as évek közepén azért kísérte nyugati útjára a röplabdacsapatok sportolóit, hogy az esetleges disszidálásukat megakadályozza. Az államfőjelölt, korábbi külügyminiszter, még mielőtt a kilencvenes évek elején diplomáciai pályára lépett volna, valóban professzionálisan foglalkozott röplabdával. Érdemes megjegyezni, hogy Korčok a karrierje elején csak úgy léphetett diplomáciai szolgálatba, ha egy átvilágítás, az ún. lusztráció során igazolták, nem volt köze a pártállami titkosszolgálatokhoz.

ÚPN: az akta hamis

A 20. század elnyomó rezsimjei által felállított titkosszolgálatok levéltári anyagát kezelő Nemzeti Emlékezet Intézete (UPN) az ügyre reagálva kiadott egy közleményt, amelyben több pontban indokolják, a Kollár által bemutatott dokumentum miért hamis. Eszerint az állítólagos iratban nem olyan formában szerepelnek a személyek nevei, ahogy az a valódi aktákban szokott. A dokumentumban említett tisztek rendfokozata is téves, a nekik tulajdonított aláírások sem egyeznek a más aktákban lévő aláírásukkal, de még kitalált ŠtB-tiszt is szerepel a Kollár által bemutatott iratban, illetve hiányzik az oldalak szokásos számozása. Az irat egy részét állítólagosan jegyző tiszt ugyan létező személy, de a dokumentumban tévesen tünteti fel a saját rendfokozatát, ami egy ilyen aktában elképzelhetetlen. Ráadásul az állítólagos aktát 1985 októberében keltezték, de furcsa módon még az 1986/1987-as kézilabdaszezonról is szól.

Az ÚPN igazgatója, Jerguš Sivoš az ügy kapcsán a Denník N-nek elmondta, az intézményük egyik feladata, ha feltűnnek az egykori párt-állami titkosszolgálatokhoz köthető dokumentumok, akkor azok valódiságát ellenőrizzék. Ha az iratok közszereplőről szólnak, akkor a vizsgálat eredményét nyilvánosságra hozzák. Mindezt annak érdekében, hogy az aktákat ne lehessen a politikai harcban felhasználni. A Kollár által bemutatott dokumentum ellenőrzésében az ÚPN cseh megfelelője, az Archiv bezpečnostních složek is közreműködött, amely további tényekkel támasztotta alá, hogy hamisítványról van szó. Sivoš azonban a Denník N-nek adott nyilatkozatában arról beszél, az állítólagos akta egy része nagyon jó minőségű hamisítvány. A készítőjének aprólékosan kellett ismernie az ŠtB elhárításért felelős ügyosztályának pontos működését, még azt is tudta, milyen forma szerint írták a jelentéseket. Az igazgató szerint elképzelhető, hogy a hamisító korábban maga is a titkosszolgálat munkatársa volt.

Kollár elítélt bűnöző

Kollár azonban nem hagyta ennyiben a dolgot, néhány napja egy újabb videóban próbálta bizonygatni, hogy az általa bemutatott „akta” valódi. Egyben rátámadt az ÚPN igazgatójára, akit szerinte a parlamentnek le kellene váltania.

Kollár elítélt bűnöző, 2022-ben ismerte be, hogy kenőpénzt adott az adóhatóság bűnüldöző egységét korábban vezető Ľudovít Makónak, hogy zavartalanul működhessen egy illegális cigarettagyár. Kollár vádalkut kötött. Az egykori ügyvéd és nagyvállalkozó, akinek vagyonát 140 millió euró fölöttire becsülik, az utóbbi időben arról ismert, hogy a YouTube videómegosztó felületen dezinformációktól hemzsegő felvételeket tesz közzé. Ezeken a videókon általában ő maga szerepel, ahogy a legkülönbözőbb összeesküvés-elméleteket adja elő. A Korčokról szóló hamis aktáról az egyik ilyen videóban azt mondja, egy névtelen üzenetküldő SMS-ekben közölte vele a hírt, majd egy névtelen feladó juttatta el hozzá a „dokumentumot”.

Annak ellenére, hogy az ÚPN és a cseh testvérintézménye is viszonylag gyorsan, órákon belül közleményt adott ki, hogy hamis dokumentumokról van szó, Kollár videóját cikkünk írásakor már több mint 211 ezren nézték meg. A tartalmat nagyrészt a Smer üzeneteit népszerűsítő profilok osztották meg, de a dezinformációs médiumként számon tartott Hlavný denník és az SNS parlamenti képviselője, Rudolf Huliak is terjesztette.

Pellegrini vs. Korčok

A kampány az egymással szemben induló államfőjelöltek között is egyre élesebb. Korčok az Európai Unió megerősítését tartja fontosnak, hiszen szerinte ez Szlovákia érdeke is egyben. A köztársasági elnöki tisztségért szintén induló Pellegrini, aki a koalíciós Hlast vezeti, azonban kijelentette, az unión belüli vétójogról soha nem szabad lemondani, és arról beszélt, Korčok számára bármilyen külföldi érdek fontosabb, mint Szlovákia nemzeti érdeke.

Korčok azonban kijelentette, ő és Pellegrini teljesen eltérő véleményen van ebben a kérdésben. „Pellegrini úr, a vétójog csak egy marketingfogás az ön számára, és még csak nem is az ön fejéből pattant ki. Megismétlem: én az EU közös külpolitikájának megerősítése mellett állok ki, mert egy erősebb EU Szlovákia érdeke is. Ön pedig azt állítja, hogy ez fenyegetés” – mutatott rá. Erre Pellegrini úgy reagált, szerinte Korčok csak a nagyobb hatalmak kedvében akar járni. A korábbi külügyminiszter ezt elutasítja és szerdán nyilvános vitára hívta Pellegrinit. A lapzártánkkor elérhető információk szerint ezen a Hlas vezetője minden bizonnyal nem fog részt venni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?