Egyre több a hamis euró

Pozsony |

<p>Szaporodnak a hamis euróbankók. Leginkább az 50-esekkel érdemes vigyázni, de a 100-asokat és a 20-asokat is jól nézzük meg.</p>

Szlovákiában jelentősen megugrott a hamisított euróbankjegyek száma, az érméké azonban látványosan csökkent – derül ki a jegybank legfrissebb jelentéséből. Eszerint az év első hat hónapjában 1910 hamis euróbankjegyet foglaltak le az országban, ami jelentős növekedés a tavalyi első féléves 979-hez képest. Eközben hamis euróérmékből 53 százalékkal kevesebbet, összesen 1511-et vontak ki a forgalomból.

A hamisított bankjegyek számának a drasztikus növekedése korántsem jelenti azt, hogy a lakosság nagyobb veszélynek lenne kitéve. „A hamis bankjegyek több mint 70 százalékát egy rendőrségi akció során foglalták le, vagyis még a forgalomba kerülésük előtt” – nyilatkozta Jana Kováčová, a jegybank sajtóosztályának vezetője. Ez magyarázza azt is, hogy az első félévben felderített 1910 hamis bankjegyből a legtöbb, összesen 1266 darab 500 eurós címletű volt, amelyek nagy részét az említett rendőrségi akció során foglalták le. A ténylegesen forgalomba hozott címletek felét az 50 eurós tette ki, amelyből 311-et vontak ki, a pénzhamisítók körében azonban kedvelt a 100-as és a 20-as címlet is. Az érmék esetében a kéteurós a legnépszerűbb az illegális pénzverdékben, ezek teszik ki a hamisítványok mintegy háromnegyedét. „A hamisított euróbankjegyek minősége ugyan jónak nevezhető, ennek ellenére már kisebb odafigyeléssel, akár bankjegyvizsgáló készülék használata nélkül is felismerhetők” – mondta Kováčová.

A hamis euróbankjegyek az Európai Központi Bank útmutatása szerint is gyorsan kiszűrhetők, ehhez nincs szükség speciális eszközre, csupán tapintani kell, figyelmesen nézni és közben megdönteni a bankót az azonosításhoz. A tapintás azért lehet hatásos felismerési eszköz, mert a valódi pénz ropogós és „szilárd”, a nyomás helyenként domború. Szemrevételezésnél tartsuk a bankjegyet ellenfénybe, és ellenőrizzük a vízjelet. Ha sötét felületre helyezzük a bankót, a vízjel halvány részei sötétebbnek látszanak. A biztonsági szál sötét, apró betűkkel olvasható rajta az „EURO” felirat és a névérték. Döntsük ide-oda a bankjegyet, hogy ellenőrizhessük: a hologramban váltakozva látjuk-e az euró jelét és a névértéket (az 5, 10 és 20 eurós esetében), illetve a névértéket és egy ablakot vagy ajtót (az 50, 100, 200 és 500 eurós esetében). Az 5, 10 és 20 eurós bankjegy hátoldalán egy aranyszínű fényes csík látható, ide-oda mozgatáskor ebben is a névérték és az euró szimbólum látható. Más a helyzet a hamisított érmék esetében. „Ezek többsége kiváló minőségű, az emberek többségének így esélye sincs arra, hogy felfedezze a hamisítást” – figyelmeztet Kováčová. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?