Közélet

Egészségügyi tanácsok kirándulásra

Pozsony | Egyre többen üdülnek külföldön, és néhányan egzotikus helyekre is ellátogatnak. A Közegészségügyi Hivatal figyelmeztet: a célország kiválasztásakor, főleg ha kisgyerekekkel kirándulunk, legyünk körültekintőek, és kiutazás előtt keressük fel a kezelőorvosunkat.
B. Szentgáli Anikó

2019. július 7. 08:00

- Felvétel: Matej Kalina/Plus Jeden Deň

Tekintettel arra, hogy évről évre nő a kötelező oltásokat elutasítók száma, időnként kialakulhatnak kisebb-nagyobb helyi járványok, például ismét felbukkanhat a kanyaró. „A kanyaró tavaly és idén is viszonylag nagy mértékben előfordult a közkedvelt kirándulóhelyeken is, például Olaszországban, Franciaországban, Bulgáriában és Görögországban. Mindenki, aki kanyaróval sújtott helyre utazik, és nincs beoltva a betegség ellen, óriási kockázatot vállal. Aki nem biztos benne, hogy be van-e oltva, a kezelőorvosánál érdeklődhet” – hívta fel a figyelmet a Közegészségügyi Hivatal. A célország kiválasztásakor egyébként sem árt az óvatosság, kiváltképp, ha pici gyerekekkel utazunk. „Mielőtt kiutazunk, konzultáljunk az orvosunkkal! Mondjuk el, hova, milyen céllal és milyen hosszú időre megyünk, hol fogunk lakni, hogyan fogunk étkezni, s tanácsos ellenőrizni a tetanusz elleni védettségünket is. A kezelőorvos tájékoztat az adott ország időszerű epidemiológiai helyzetéről és a fertőző betegségek kockázatáról, hogy szükség esetén még időben megkaphassuk az esetleges védőoltást. Ezenkívül elláthat megfelelő készítményekkel az esetleges problémák esetére” – figyelmeztet az ÚVZ.

Gyakori problémák

Az utazók között leggyakrabban hasmenés és napszúrás szokott előfordulni, de oda kell figyelni az UV fényvédelemre is. A malária elkerülhető, ha nem feledkezünk meg a rovarriasztóról, szúnyoghálóról. A hasmenés és egyéb gyomorbaj ellen a legjobb védekezés, ha külföldön nem iszunk csapvizet, hanem csak palackozott, forralt vizet. Ennek ellenére jó, ha felkészülünk az esetleges tüneti kezelésre, azaz ajánlott egyfajta egészségügyi elsősegélycsomagot vinni magunkkal, mely tartalmazhat: láz- és fájdalomcsillapítót, görcsoldót, orvosi szenet, székletfogót, hashajtót, hányáscsillapítót, orrcseppet, savlekötőt, allergia elleni krémet, sebfertőtlenítőt, sebtapaszt, rovarriasztót, vízfertőtlenítőt. Azokban az országokban, ahol a közegészségügyi viszonyok nem megfelelőek, különös figyelmet kell fordítani a megfelelő higiéniai rendszabályok betartására.

„Néhány ország megköveteli vagy ajánlja a védőoltást bizonyos fertőzésekkel szemben. Az utazóknak azt ajánljuk, jóval a kiutazás előtt érdeklődjék meg, a kiválasztott célországra mi vonatkozik. Az esetleges védőoltást ugyanis úgy kell beadni, hogy az oltás és az út között elégséges időköz legyen a megfelelő védettség kialakulásához. Bizonyos oltásokat többször meg kell ismételni” – figyelmeztet a Közegészségügyi Hivatal. Különösen ajánlott, hogy aki úgynevezett last minute kirándulásra készül, annak az oltásai naprakészek legyenek. Akik mégiscsak közvetlenül az utazás előtt oltatják be magukat, számolniuk kell azzal, hogy a védettség csak az oltás beadását követően 1–3 héttel alakul ki.

Óvjuk a gyerekeket!

A kétévesnél kisebb gyerekeket nem tanácsos egzotikus országokba vinni a fertőző betegségek túlságosan nagy kockázata miatt. A picikre nagy veszélyt jelenthetnek a mikroorganizmusok, a mérgező élőlények és a paraziták is. Az ÚVZ a kisgyerekes családoknak inkább a kevésbé igényes, a rövidebb utazással járó üdülőhelyeket, színvonalas hoteleket tanácsolja. A repülőutak végképp nem alkalmasak. Szakemberek szerint a nagyobb gyermekek esetében már nincs ennyi utazási korlátozás, ám a védőoltásokra mindenképpen oda kell figyelni. „Bizonyos betegségek már a kirándulás alatt, vagy közvetlenül a hazaérkezés után jelentkezhetnek. Bármilyen egészségügyi probléma esetén, még ha jóval később jelentkezik is, mindenképpen tájékoztassuk az orvost arról, hogy milyen országban voltunk” – tanácsolja az ÚVZ járványügyi részlege.

Oltások, amelyekre figyeljünk

Sárgaláz ellen kötelező az oltás minden olyan egy évnél idősebb személy számára, aki Afrikába megy, de Egyiptomba, Marokkóba, Tunéziába, Algériába és Líbiába nem muszáj.

Aki Mekkába készül zarándokolni, be kell oltatnia magát járványos agyhártyagyulladás ellen.

A kolera elleni oltást sehol nem követelik meg a beutazótól, de ajánlják, ha valaki hosszabb időre megy valamilyen veszélyeztetett övezetbe.

Noha nem kötelező, a Közegészségügyi Hivatal számos betegség ellen ajánlja a védekezést, ilyen például a hastífusz, a vírusos hepatitis, a torokgyík és a merevgörcs. Erről nem szabad megfeledkezni, ha valaki Ázsiába vagy Dél-Amerikába készül.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A felvidéki magyar politika és az énvédő torzítás

Az első Hold-misszió 50. évfordulója

II. Erzsébet szakácsot keres - ennyit lehet keresni a Buckingham-palotában

Összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással az első Holdra szállás 50. évfordulóján feljuttatott űrkabin

Úszódöntőket nézhetünk a tv-ben

GALÉRIA: Így zajlott a pozsonyi Pride

Legfrissebb galériák
Olvasta már?