Délen is aratott a Smer és a PS

EP-választás k
Pozsony |

A szombati európai parlamenti (EP) választás során a Magyar Szövetség három járásban tudott nyerni, míg a többi közigazgatási egységben szinte kizárólag a Smer és a Progresszív Szlovákia (PS) győzött. A déli régió választási részvétele ezúttal is elmaradt az országos átlagtól.

Ahogy arról beszámoltunk, az EP-választást  27,81 százalékos eredményével, az ellenzéki Progresszív Szlovákia (PS) nyerte, ők hat képviselőt küldhetnek az uniós testületbe. 24,76 százalékos eredménnyel (5 mandátum) a kormányzó Smer lett a második. 12,53 százalékkal a harmadik a szélsőjobboldali Republika (2 mandátum), amely Szlovákiában nem parlamenti párt. A szintén kormányzó Hlas 7,18 százalékot ért el (1 mandátum), az ellenzéki KDH pedig 7,14 százalékot (1 mandátum). Nem szerzett uniós képviselői helyet az ellenzéki SaS (4,92 %), a parlamenten kívüli Demokraták (4,6 %) és a Magyar Szövetség sem (3,88 %), amely az őszi szlovákiai parlamenti választáson sem jutott be a törvényhozásba. A többi párt eredménye, beleértve az Igor Matovič vezette Szlovákia mozgalmat és a kormányzó SNS-t 2 százalék alatt van.

Ki nyert a dél-szlovákiai járásokban?

A járások eredményei

Ha megnézzük az EP-választásnak a 79 járásra lebontott eredményeit, akkor azt látjuk, hogy bár országosan a PS nyert, a legtöbb ilyen közigazgatási egységben a Smer győzött. Robert Fico pártja 40, míg a PS 35 járásban nyert. A Michal Šimečka vezette PS győzött a legmagasabb részvételi arányt produkáló Pozsonyi I. járásban, a főváros központjában. Itt a választók 52 százaléka járult az urnákhoz, a PS pedig a leadott szavazatok 53,79 százalékát szerezte meg. A legkisebb részvételi arányt (22,5 %) mutató Nagyrőcei járásban, amelyet magyarok is laknak, 37,69 százalékkal a Smer nyert. Az ország egészére nézve igaz, hogy a PS inkább nyugaton, északon, illetve Kassán és az azt körülvevő régióban győzött, míg a Smer a Felső-Nyitra-vidéken, így Nagytapolcsány (Topolčany), Simony (Partizánske), Bán (Bánovce nad Bebravou), Privigye (Prievidza) járásokban, Közép-Szlovákiában, pl. a Breznóbányai (Brezno) és az Iglói (Spišská Nová Ves) járásban, illetve az országnak a Kassától keletre lévő teljes régiójában győzött. Az utóbbi országrészben két magyarlakta járás is található. További két párt is képes volt arra, hogy egész járásban győzzön, a Szövetség a Dunaszerdahelyi, a Komáromi és a Rimaszombati járásban nyert, míg a KDH a lengyel határ melletti Námesztói járásban győzött.

A magyar járások

Ha külön is megvizsgáljuk a magyarok által lakott járásokat, akkor azt látjuk, hogy a fővároshoz tartozó ilyen közigazgatási egységekben a PS nyert. Itt ugyan a magyarok aránya nem éri el a 15 százalékot sem, de nagyon népes régiókról van szó, ahol tízezernél is több magyar választó él. A térképen nyugatról kelet felé haladva az tapasztalható, hogy a Szenci, a Galántai és a Vágsellyei járásban is Michal Šimečka pártja, a PS győzött. Az összes említett járásban a Smer lett a második, a harmadik helyet pedig vagy az SaS, esetleg a Republika szerezte meg, kivéve a Galántai és a Vágselyei járást, ahol a bronzérem a Magyar Szövetségé. Ennek a régiónak nagyon jó a fővárossal való infrastrukturális összeköttetése és egyben a magyar etnikai határ is itt húzódik. Ezen térség keleti folytatása az Érsekújvári járás, amelyben azonban a Smer nyert 24,04 százalékkal, a PS csak a második 21,9 százalékkal, míg a Szövetség 16,63 százalékkal a harmadik. Érdekesség, hogy egy atipikus, két jól elkülöníthető régióból álló járásról van szó, amelynek a déli, Párkány környéki részét a Magyar Szövetség nyerte, míg az északit a Smer, a járásközpontban pedig a PS győzött.

A magát etnikai pártként meghatározó Magyar Szövetség hozta a két legnagyobb arányú magyar lakossággal rendelkező régióban, a Dunaszerdahelyi és a Komáromi járásban a győzelmet. Az előbbiben 43,76 százalék, utóbbiban 41,01 százalék a párt eredménye. Mindkét régióban a második helyezett PS, a Dunaszerdahelyi járásban 23,61 százalékot, míg a Komáromi járásban 18,75 százalékot értek el. A harmadik helyezett is ugyanaz a szereplő, mégpedig a Smer (Dunaszerdahelyi járás 13,71 %, Komáromi járás 17,36 %).

Ha tovább haladunk kelet felé, a Lévai járás adataiból az látszik, nagyon szűk eredménnyel bár, de itt a PS tudott nyerni (23,63 %). A második a Smer lett (23,58 %). A Magyar Szövetség pedig 13,01 százalékkal a harmadik. A Nagykürtösi járásban a Smer győzött (26,57 %), a Magyar Szövetség lett a második (16,96 %), de nyomban mögötte végzett a PS (16,77 %). A Losonci és a Poltári járásban azonban a magyar párt még az első háromba sem jutott be, ezen két régiót is Robert Fico pártja nyerte (Losonci járás 26,42 %, Poltári járás 35,56 %), de a szélsőséges Republika is jelentős eredményeket ért el  (Losonci járás 12,64 %, Poltári járás 17,29 %). A Rimaszombati járásban a Magyar Szövetség győzött 24,99 százalékkal, a Smer a második lett 23,21 százalékkal és a PS a bronzérmes 16,13 százalékkal. A Nagyrőcei járásban már újra a Smer vezet (30,58 %), másoik a PS (15,72 %), a Magyar Szövetség pedig a harmadik (14,51 %). A sorban a következő a Rozsnyói járás, amelyben rendkívül kicsi előnnyel a Smer nyert (21,62 %) és a PS lett az ezüstérmes (21,59 %), a Magyar Szövetség pedig itt is a harmadik helyezett (16,52 %). A Kassa-környéki járás, de a Kassa városi járások is pontosan ugyanazt a képet mutatják, mind az öt közigazgatási egységben az első a PS, a második a Smer, a harmadik pedig a szélsőséges Republika. Az ország legkeletibb régiójában lévő két magyar járásban, a Tőketerebesiben és a Nagymihályiban is Robert Fico pártja nyert, az előbbiben 26,58 százalékot, az utóbbiban 33,32 százalékot ért el a Smer. Míg azonban a Tőketerebesi járásban a második helyezett a Magyar Szövetség lett (20,16 %), a PS pedig a harmadik (13,92 %), addig a Nagymihályiban a PS a második (15,32 %) és a Republika a harmadik (12,62 %).

A részvételi arány

Az már a hivatalos eredmények vasárnap éjszakai közlése előtt kiderült, hogy az EP-választáson az országos részvételi arány 34,38 százalék, Szlovákiában összesen 1 505 176 választó járult az urnákhoz. Az ország magyarok által is lakott déli részében azonban ezen voksoláson is az átlagosnál kevesebben mentek el szavazni. A Dunaszerdahelyi járásban 28,6 százalék, a Komáromi járásban 26,4 százalék adta le a szavazatát, a magyar közösség ebben a két régióban képviselteti magát a legnagyobb arányban. Ahogy azt feljebb említettük, a legkisebb részvételi arány, 22,5 százalék is egy déli régióban, a Nagyrőcei járásban volt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?