Közélet

Čaputová az összetartás és a jogállamiság fontosságát hangsúlyozta

Zuzana Čaputová államfő pénteken először mondott évértékelő beszédet a parlamentben.
TASR

2020. június 5. 14:37

Zuzana Čaputová
- TASR-felvétel

A Szlovák Köztársaság állapotáról szóló jelentés fő témái a kovetkezők voltak: a világjárvány következményei, a legkiszolgáltatottabbak védelme, a tudományos kutatások támogatása, a gazdasági modell átalakítása, az oktatási reform, az egészségügy támogatása, a jogállamiság, valamint az igazságszolgáltatás és az ügyészség reformja.

A világjárvány az államfő szerint megmutatta, hogy válsághelyzetben Szlovákia lakosai összetartanak és segítik egymást. Úgy véli, meg kellene őrizni ezt a szolidaritást.

„Sajnálattal kell konstatálnom, hogy az ellenkező tendenciát is érzékelem”

– mondta Čaputová, utalva a kulturális-etikai témákra, illetve az ezen a téren kezdeményezett jogszabály-módosításokra. Az államfő hiányolja a tisztességes társadalmi és szakmai eszmecserét, és figyelmeztetett az emiatt keletkező választóvonalakra. A koalíció képviselőit emlékeztette arra az ígéretükre, hogy a kormány a nemzeti kisebbségek érdekeit is szem előtt fogja tartani.

A koronavírus-pandémiával kapcsolatban az államfő figyelmeztetett, hogy nem jut elég támogatás a tudományos kutatásokra. A járvány miatt elrendelt távoktatással összefüggésben megjegyezte, hogy át kell értékelni az iskolai kerettanterveket. Emlékeztetett, hogy az egészségügy évek óta alulfinanszírozott és munkaerő-hiánnyal küzd. Szorgalmazta a szociális és egészségügyi dolgozók fizetésemelését, valamint a legkiszolgáltatottabbak és legszegényebbek védelmét. Hangsúlyozta a természetvédelem, valamint a kultúra támogatásának fontosságát is.

Zuzana Čaputová

Az államfő a továbbiakban az igazságszolgáltatás megtisztításáról beszélt.

„Olyan gazdaságilag befolyásos emberek ellen folytatott pereknek lehetünk tanúi, akiknek a bíróságokon, ügyészségeken és a politikában is voltak kapcsolataik. Tanúi lehetünk a bírók ellen folytatott büntetőeljárásoknak is. Ezek az esetek bizonyítják, hogy létezik a bírósági korrupció problémája, amit már régóta sejtettünk”

– fejtette ki Čaputová, aki szerint a posztkommunista érát fel kell váltania az erős jogállamiság időszakának, amelyet a független és felelős igazságszolgáltatásnak kell jellemeznie.

Az államfő úgy véli, a „korrupció vírusának” eliminálása érdekében alapjaiban kell megreformálni a bírók és ügyészek felelősségre vonásának rendszerét, továbbá fel kell számolni az ügyészek politikai befolyásoltságát is.

Čaputová emlékeztette a koalíciót a korrupció elleni harccal összefüggésben tett ígéreteire, és egyben felajánlotta a segítségét a kormánynak ezen a téren.

Zuzana Čaputová

Az elnök asszony felszólította a kormánykoalíciót, hogy csak olyan törvényeket fogadjon el, amelyek a jelenlegi ellenzék kormányzása idején is érvényesek lehetnének. „És csak olyan módon fogadja el ezeket, amilyen módon szeretné, ha az ellenfelei is elfogadnák” – tette hozzá.

Kilátásba helyezte, hogy „nehezen fog szentesíteni” olyan törvényeket, amelyeket törvényes indok nélkül tárgyalnak gyorsított eljárásban.

Az államfő a digitális infrastruktúra javításának szükségességét is hangsúlyozta. Rámutatott, hogy az eddigi gazdasági modell, amely a külföldi beruházások Szlovákiába csábításán és az alacsony béreken alapult, mostanra minden jel szerint kifulladt. Úgy véli, az államnak a hazai vállalkozói környezetet kellene támogatnia. Hozzátette: csak átmeneti lehet a mostani időszak, amikor Szlovákia a világ autógyártóinak az összeszerelő műhelye.

Čaputová szerint a válság arra is rámutatott, hogy a közigazgatás nincs kellően felkészülve egy ilyen helyzet gyors kezelésére. Hangsúlyozta: be kell fejezni a hatékony támogatási infrastruktúra kiépítését, a válság leküzdésére és a gazdaság újraindítására szánt összegeket pedig gyorsan és észszerűen kell befektetni. Említést tett az uniós támogatások lehívásával kapcsolatos mulasztásokról is. „Nem ismétlődhet meg még egyszer az a forgatókönyv, hogy a támogatásokat nem a stratégiailag fontos területeken használják fel, és ezért elmarad a multiplikátorhatás. Az pedig végképp nem történhet meg újra, hogy a támogatások lehívása során vétett hibák miatt vissza kelljen azokat fizetni az Uniónak” – figyelmeztetett az államfő.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Gyöngyösbokréta ünnep, Léva, 1935 (Forrás: digitalisemlekezet.eu/Fórum Kisebbségkutató Intézet)

Porlik, mint a szikla? – A népszámlálási kampányról

ingázó koronavírus

Koronavírus: a Dunaszerdahelyi járásban találták a legtöbb fertőzöttet szombaton

buszbaleset magyarország

Súlyos buszbaleset történt Magyarországon, egy ember meghalt

Izsák Attila

Francia cégé lett a szenci táncos

tűzoltó illusztráció

Szándékos gyújtogatás okozhatta a csehországi lakóháztüzet, amiben többen meghaltak

koronavirus

Egy percen múlt, hogy nem úszták meg a karantént egy Nizzából Oslóba tartó repülőgép utasai

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.