Közélet

Čaputová álomszerű sikere

Magas részvétel mellett, meggyőző különbséggel nyerte az államfőválasztás első fordulóját Zuzana Čaputová, a Progresszív Szlovákia több más ellenzéki párt által is támogatott jelöltje. A második helyezett Maroš Šefčovič (Smer) feleannyi voksot sem szerzett. Bugár Béla csak a 6. lett.
Lajos P. János

2019. március 17. 19:17

- TASR-felvétel

Csaknem 50 százalékos részvétel mellett 40,57 százalékkal győzött Zuzana Čaputová az első fordulóban. Ez azt jelenti, hogy országszerte több mint 870 ezren voksoltak rá. Legutóbb az első fordulóban Ivan Gašparovič szerzett ehhez fogható támogatást, ő 2009-ben 876 ezer voksot gyűjtött, akkor azonban a második helyezett Iveta Radičovára is 713 ezren voksoltak. Čaputová néhány járás kivételével mindenütt győzött, de Pozsonyban a legerősebb. Nagyarányú győzelme részben annak is köszönhető, hogy éppen a fővárosban volt a legmagasabb a részvétel. Néhány kelet-, illetve észak-szlovákiai járásban előzte csak meg őt Maroš Šefčovič, illetve egy északkeleti járásban Štefan Harabin.

A felméréseknek megfelelően a Smer által támogatott Maroš Šefčovič végzett a második helyen, de csak 400 ezer szavazatot szerzett, ami 18,66 százalékos eredményt jelent. Šefčovičot nem tudta komolyan megszorítani Štefan Harabin, az oroszbarát, összeesküvés-elméleteket hirdető jelölt. Ugyan a választások előtti utolsó felmérések azt jelezték, hogy erősödik a választói bázisa, de 4 százalékponttal lemaradt Šefčovič mögött.

ll

Gyengén szerepelt Bugár Béla, a Híd jelöltje, aki mindössze 66 ezer szavazatot kapott, a voksok 3,1 százalékát szerezte meg, amivel a 6. helyen végzett. Bugár Čaputová mögött a második lett a Dunaszerdahelyi és a Komáromi járásban is, ahol a legtöbb voksot kapta, de a részvétel a déli régiókban volt a legalacsonyabb.

A Smer jelöltjének második helyéhez az is kellett, hogy Harabin mögött a negyedik helyet Marian Kotleba szerezte meg 10,39%-kal. Kettejük támogatottsága közel 25 százalék, ha Harabinnak sikerült volna megegyeznie Kotlebával, akkor a szélsőséges jelölt megelőzhette volna Šefčovičot és ő jut a második fordulóba. 122 ezer szavazattal végzett az 5. helyen František Mikoško, aki a 2004-es választás óta minden államfőválasztáson elindult. 

Elemzők szerint a második forduló esélyese egyértelműen Čaputová, aki a Šefčovičcsal szemben megszerzett hatalmas előnye mellett számíthat arra is, hogy az első fordulóban kiesett jelöltek támogatóinak egy része is rá fog szavazni. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Ezer új állás jöhet létre az iskolai konyhákban

Pellegrini Amerikába látogat, Donald Trump fogadja a Fehér Házban

VIDEÓ: 140 km/órával előzgetett Budapesten, és az egészet Facebookon élőben közvetítette

Szerződésbontással fenyegetőznek a kórházak

GALÉRIA: Kim Dzsong Un megérkezett Vlagyivosztokba, és nagyon boldog

Hiányzott a vezéregyéniség 
a komáromi kosarasoknál

Legfrissebb galériák
Olvasta már?