Čaputová: A testnevelésórák számának szakmai és nem politikai kérdésnek kell lennie

čaputová

Zuzana Čaputová köztársasági elnök visszaküldte a parlamentnek megfontolásra az oktatási törvény módosítását, amely szeptember 1-jétől bevezetné a harmadik testnevelésórát az iskolákban – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Martin Strižinec, az államfő szóvivője.

Az államfő azt javasolja, hogy függetlenül attól, milyen típusú alapiskoláról van szó, és hogy az iskolában van-e tornaterem, halasszák a törvény hatályba lépését 2025. szeptember 1-jére. A vétóról szóló döntés szakértői véleményeken alapul. A köztársasági elnöknek meggyőződése, hogy a testnevelésórák számának elsősorban szakmai és nem politikai kérdésnek kell lennie, és figyelembe kell venni az iskolák lehetőségeit.

Az államfő az oktatási minisztérium és a szakmai szervezetek szakvéleményét figyelembe véve döntött a törvény visszaküldéséről. „A szakvéleményekből az derül ki, hogy 2023. szeptember 1-jei hatállyal nem lehetne a gyakorlatban bevezetni ezt a törvényt, még azokban az iskolákban sem, ahol van tornaterem, mert ez komoly hatással lenne az iskolák működésére" - mondta a szóvivő.

Čaputová szerint a testnevelésórák számának növelése más tantárgyak óraszámának rovására menne, ami a pedagógusok munkaidejének és fizetésének csökkenéséhez vezethet. „A testnevelésórák számának növeléséhez szükség lenne szaktanárokra is, akikből már most is hiány van" - fogalmazott Strižinec. Az államfő rámutatott, az adatok azt mutatják, hogy az iskoláknak mintegy felében nincs tornaterem, azaz több időre van szükségük ahhoz, hogy elfogadják a változtatásokat.

Az államfőnek alkotmányjogi kifogásai is vannak a törvény hatályosságának elhalasztása kapcsán egyes iskolák esetében. Úgy véli, a törvényjavaslat rendelkezései megkülönböztetik az egyházi iskolákat az állami iskoláktól, és az ezzel kapcsolatos előterjesztői indoklást nem tartotta kielégítőnek.

Az oktatási törvény módosítását az OĽANO javasolta, májusban jóváhagyta a parlament. Kivételt kaptak volna a hatálya alól 2025 szeptemberéig azok az iskolák, amelyeknek nincs tornatermük. Kivételt képeztek volna az egyházi iskolák negyedik évfolyamai is, mert ezeknél a heti szabad órakeret csak egy órából áll, és ezen általában hittant tanulnak.  

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?