ÖSSZEFOGLALÓ: Bűnösnek találta a bíróság Peter Kažimírt

kazo
Pozsony |

Vesztegetés bűntettében bűnösnek találta a bíróság Peter Kažimírt, a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) elnökét. A Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) bírája büntetőparancsában 100 ezer euró pénzbírsággal sújtotta a jegybank elnökét, a döntés azonban nem jogerős.

Szorul a hurok a Smer egykori vezető politikusának nyaka körül – Milan Cisarik, a Specializált Büntetőbíróság bírája április 3-án kiadott döntésében bűnösnek találta Kažimírt, akit közel 50 ezer euró kenőpénz átadásával vádolnak a hatóságok. A hírről a Sme napilap számolt be elsőként, mely számára Katarína Kudjáková, az ŠTS szóvivője megerősítette, ha meghiúsul a kiszabott összeg befizetése, két év szabadságvesztés vár az intézmény vezetőjére.

Tárgyalás

A büntetőparancs kiadása arra utal, a bizonyítékok annyira egyértelműek, hogy a bírónak nincsenek kétségei a vádlott bűnössége felől, és bírósági tárgyalás nélkül zárná le az esetet. A Smer egykori alelnökének ügye azonban ennél bonyolultabb lesz – Kažimír a kezdetektől fogva tagadja bűnösségét, a Speciális Ügyészségnek pedig meggyőződése, magasabb büntetés jár a vesztegetésért. A jegybank elnöke egyelőre nem nyilatkozott a döntéssel kapcsolatban, a Speciális Ügyészség azonban már fellebbezett a döntés ellen, így Kažimír korrupciós botránya biztosan nem zárul le a 100 ezer eurós bírsággal. „A büntetőparancs kézhezvétele és átvizsgálása után a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze a törvényes határidőn belül fellebbezést nyújtott be” – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Jana Tökölyová, a Főügyészség szóvivője.

A Smer egykori alelnökét, aki 2012 és 2019 között a pénzügyminisztériumot irányította, František Imrecze, a Pénzügyőrség egykori elnökének megvesztegetésével vádolják. Imrecze vallomásában azt állította, Kažimír tárcavezetőként 48 ezer euró kenőpénzt adott neki egy borítékban, mely a Loject cég adófellebbezési eljárásának felgyorsításával és annak pozitív lezárásával függött össze. Imrecze állítása szerint Kažimír 2016-ban a miniszteri irodájában intézte a törvényellenes tranzakciót. A Pénzügyőrség egykori vezetője elmondta, meglepődött, mikor megszámolta az összeget, furcsának tartotta ugyanis, hogy 50 ezer vagy 45 ezer helyett épp 48 ezer eurót kapott.

Amennyiben Kažimír bűnössége beigazolódik, kettőtől öt évig terjedő börtönbüntetésre ítélheti őt a bíróság. A jegybank elnöke korábbi reakciójában ártatlanságát hangsúlyozta, majd kijelentette: „abszolút hazugságnak” tartja a vesztegetés vádját.

A Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze februárban emelt vádat Kažimír ellen, akit tavaly ősszel gyanúsítottak meg ismételten vesztegetéssel. A Főügyészség tavaly júniusban a közismert 363-as paragrafus alkalmazásával ejtette a vádat (ugyanebben az ügyben) a Smer volt politikusa ellen. Jozef Kandera főügyészhelyettes akkoriban úgy ítélte meg, Imrecze vallomása nem elegendő a vádemeléshez, határozatában pedig meg is kérdőjelezte azt. Többek közt azt kifogásolta, Imrecze több részletre nem emlékezett és eltérések vannak az egyes állításai között. Kažimír bűnösségére utal azonban Lenka Wittenbergerová, a Pénzügyőrség volt elnöknőjének vallomása is, akit már több korrupciós bűncselekmény miatt jogerősen elítélt a bíróság. Wittenbergerová beismerte, az akkori pénzügyminiszter a Loject céggel szembeni adóeljárás állapotáról érdeklődött nála.

Nehézkes leváltás

Zuzana Čaputová államfő a Specializált Büntetőbíróság bírójának döntésére reagálva kijelentette, Kažimírnek fontolóra kellene vennie, hogy lemond a posztjáról. „A mai bírósági döntés után, amely nem jogerős, de a cselekményben való bűnösségéről szóló döntés, úgy gondolom, meg kellene fontolnia a lemondását” – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy az intézmény hitelességére is hatással lehet a hivatalban maradása.

Az egyes politikai pártok képviselői sorra szólították fel az NBS elnökét, távozzon az intézmény éléről. „Ha Peter Kažimír a posztján marad, azzal csak rontja az ország hírnevét” – jelentette ki Richard Sulík, az SaS elnöke, és hozzátette, Kažimír nem tisztázta vagyona eredetét sem. Eduard Heger (Demokraták) ügyvezető miniszterelnök szintén lemondásra szólította fel Kažimírt. „Arra kérem, ma menjen ki ezen az ajtón, és soha ne térjen vissza” – mondta a Szlovák Nemzeti Bank bejárata előtt tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette, egy jogállamban elfogadhatatlan, hogy egy olyan személy, akit a bíróság vesztegetés vétkében bűnösnek talált, egy elismert intézmény vezetői tisztségét töltse be. A Progresszív Szlovákia állásfoglalásában leszögezi, bár a döntés nem jogerős, „rossz fényt vet Szlovákiára és gyengíti az intézmények iránti bizalmat”, ezért Kažimírnek azonnali hatállyal le kell mondania.

Peter Pellegrini (Hlas) kijelentette, Heger a nem jogerős bírósági döntést a választási kampányához használta fel. „Ezzel a hozzá nem értés mellett az igazságszolgáltatás függetlenségére gyakorolt politikai nyomás jelképe is lett” – reagált a Demokraták párt kritikájára.

Az ügyvezető miniszterelnök megjegyezte, a jegybank elnökének leváltása nem tartozik a kormány jogkörébe. Ha Kažimír önszántából nem mond le funkciójáról, továbbra is maradhat az ország egyik legfontosabb intézménye élén. A jogszabály értelmében az államfő a kormány javaslatára – melyre rábólintott a parlament is – leválthatja ugyan az NBS elnökét, erre azonban csak bizonyos esetekben kerülhet sor: például, ha jogerős ítélet születik.

(Sme, Denník N, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?