Közélet

Bugár: Danko úgy dönt, ahogy akar, csak döntsön

Pozsony | A Híd múlt héten azt nyilatkozta Danko plágiumügyével kapcsolatban, hogy a házelnöknek „személyes döntést” kell hoznia. A sajtó egy részében ez úgy jelent meg, hogy a Híd Danko lemondását követeli. Bugár Bélát, a Híd elnökét kérdeztük.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. november 21. 13:02

- TASR/AP-felvétel

Mit ért a Híd a „személyes döntés” kifejezésen, mit kér Dankótól?

Ez jelentheti azt is, hogy úgy dönt, semmit nem tesz a doktorimunkaüggyel kapcsolatban, azt is, hogy nem fogja használni a titulusát, vagy azt, hogy újra doktorál, de azt is, hogy lemond a házelnöki posztról. Sok lehetőség van, de ez az ő döntése, ő felel érte.

A sajtó azonban úgy értelmezte, hogy Danko lemondását követeli a Híd.

Nem tudom, hogy azt hogyan lehetett úgy értelmezni. Mi azt mondtuk, hogy Dankónak személyes döntést kell hoznia.

Tehát a Híd elfogadja, bárhogy döntsön is Danko. Vagyis maradhat akár házelnök is?

Igen. Ez ugyanaz az eset, mint ahogyan a Radičová-kormány idején Richard Sulík ügyét kezeltük, aki akkor szintén házelnök volt. Ő Marián Kočnerrel egyeztetett a főügyész személyéről, majdnem meg is bukott miatta a kormány. Az ő esetében sem mondtuk azt, hogy le kell mondania. Mindenki a saját döntéséért, minden párt a saját embereiért felel.

2018. november 21. 09:59

Elfogadták az ellenzéki programot, ma megpróbálják leváltani Dankót

Hogyan fog szavazni a Híd az Andrej Danko leváltására összehívott rendkívüli parlamenti ülésen?

A parlament programját megszavazzuk, tehát az ülés elkezdődhet. A parlamenti frakció ülésén én azt fogom javasolni, hogy a Danko leváltásáról szóló szavazáson ne vegyünk részt. Az titkos szavazás lesz, szerintem így tisztességes.

Az ellenzék nemcsak a doktori munkája miatt akarja leváltani a házelnököt, hanem külpolitikai aktivitása miatt is, amelyek inkább kelet felé vinnék az országot. Ezzel egyetért a Híd?

Ha Danko lépései befolyásolnák az ország külpolitikáját, vagy ha Dankónak ez a véleménye megjelenne az ország hivatalos biztonságpolitikai irányultságában, a kormány dokumentumaiban, akkor ez óriási probléma lenne. Most mindenki látja, hogy Danko hogyan vélekedik, a Hídnak más az irányultsága.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Letartóztatták Ábrahám alpolgármesterét

Megszűnik a komáromi kórház mikrobiológiai osztálya

A szlovák-magyar határon folytatódik a tüntetés

Gyorsvonat elé hajtott egy autó Nagysurányban, egy anya és 11 éves kislánya szörnyethaltak

Ellenőrzött ünnepi menü

Blokád alatt van a köztévé, egyre több ellenzéki politikus jut be az épületbe

Legfrissebb galériák
Olvasta már?