Boris Kollár maradt a parlament elnöke

Boris Kollár
Pozsony |

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök saját maga ellen terjesztett be bizalmat-lansági indítványt a parlament keddi ülésén. Előtte azonban leszögezte, hogy ha a képviselők leváltják őt, a Sme rodina kilép a koalícióból. Így nem meglepő, hogy Kollár a parlament élén maradt.

Boris Kollár plágiumbotránya már csaknem két hete borzolja a kedélyeket a koalícióban. A kormány első nagyobb botránya megosztotta a hatalmon lévő pártokat: a Sme rodina egységesen kiállt a pártelnök mellett, és Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök sem szólította fel a házelnököt a lemondásra. Ezzel szemben az SaS és a Za ľudí frakciója kijelentette, hogy Kollár távozását követelik.

Az alapvető nézeteltérés abból adódott, hogy a házelnök lemondását követelő pártok bíztak benne, hogy a Sme rodina képes lesz Kollár helyére ültetni valakit. Matovič viszont úgy vélte, ha Kollár lemond, a Sme rodina távozik a koalícióból. Ezt természetesen mindegyik párt el akarta kerülni, hiszen Kollárék nélkül a koalíciónak 78 szavazata maradna, ami még ugyan parlamenti többség, de nagyon szoros. A miniszterelnök szerint ennyi képviselővel nem lehetne „túlélni” a négyéves hivatali ciklust, és Richard Sulík gazdasági miniszter, kormányfőhelyettes sem szeretett volna hallani a kormány bukásáról.

Igor Matovič verzióját, mely szerint ha Kollár lemond, a Sme rodina ellenzékbe vonul, megerősítette a párt frakcióvezetője, Peter Pčolinský is a hétfő esti koalíciós tanács után.

Ultimátum

A tanácskozáson született meg az a döntés is, hogy Kollár a kedden kezdődő parlamenti ülésen saját maga ellen nyújt be bizalmatlansági indítványt. Ez azt jelenti, hogy a pozíciójáról a parlamenti képviselőknek kellett dönteniük, és a koalíciós partnereknek abban a tudatban kellett szavazniuk, hogy Kollár leváltása egyenlő lesz a Sme rodina ellenzékbe vonulásával. Ráadásul a házelnök korábban azt nyilatkozta, ő nem akar senkit zsarolni.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a 76 jelen lévő képviselőből mindössze 5 szavazott Kollár lemondása mellett, 46 pedig ellene. 20 képviselő tartózkodott, 5 szavazat pedig érvénytelen volt. Kollár lemondásához legalább 76 szavazatra lett volna szükség. Az SaS és a Za ľudí képviselői nem vettek részt a szavazáson.

Ék a koalícióban

A Kollár lemondásáról szóló vitában éles szóváltás alakult ki a koalíción beül. A Sme rodina elnökének taktikáját kritizálta az SaS képviselője, Ondrej Dostál, aki szerint a házelnök bizalmatlansági indítványa nem volt felelősségvállalás, mindössze a botrány szőnyeg alá seprése. Hozzátette: a valódi felelősségvállalás az lett volna, ha Kollár saját maga mond le posztjáról.

Hasonlóan fogalmazott Juraj Šeliga, a parlament alelnöke is, aki indulatos kiállásában „politikai zsarolásnak”, nevezte, hogy Kollár a leváltását összekötötte a Sme rodina koalícióból való kilépésével. 

Kollár egy percig sem hagyta magát, és viszonozta a támadást.

"Még nem találkoztam a politikában olyan visszataszító álszenttel, mint amilyen Šeliga”

– reagált a Sme rodina elnöke, aki felemlegette Andrej Kiska, a Za ľudí alapítójának állítólagos adóbotrányait is.

Diplomamunkájával kapcsolatban a házelnök továbbra is azt hangoztatta, hogy az érvényben lévő törvényekkel összhangban szerezte titulusát, így nincs oka lemondania. A hanyag munkájáért azonban még egyszer elnézést kért.

Kollár mellett több OĽaNO-s képviselő kiállt, köztük Gyimesi György is.

Boris Kollár

Fico nem kommentálta

Richard Raši, az újonnan megalakuló Hlas párt tagja több, a jelenlegi kormánykoalícióhoz tartozó képviselőt idézett, akik másfél évvel ezelőtt Andrej Dankót (SNS), az akkori házelnököt bírálták, szintén a plágiumbotrány miatt.

„A parlament elnökének személyes szégyen, hogy az ülésen erről kell tárgyalnunk”

– idézte Raši Peter Pčolinský akkori álláspontját.

Egyébként a Hlas több képviselője is felszólalt, köztük Erik Tomáš és Ľubica Laššáková is.

Nem így a Smer képviselői, akiknek nagy része nem avatkozott bele a tárgyalásba. Robert Fico pártelnök szerint nincs is értelme kommentálni a parlamentben zajló cirkuszt, hiszen Kollár diplomamunkája csak az utolsó csepp a pohárban.

„Kollár úr maffiózó, a minden hájjal megkent fajtából”

– vélekedett a Smer vezetője.

A koalíció megmarad

A szavazás után az SaS és a Za ľudí közösen állt ki a kamerák elé, ahol elmondták, továbbra is maradnak a koalícióban. Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) szerint viszont ezzel a botránnyal megmutatkozott, hogy a koalíción belül ki igazán karakteres, és ki nem. Utalt ezzel arra, hogy az OĽaNO nem állt ki nyíltan Kollár távozása mellett, sőt, a parlamentben több képviselő is felszóltalt mellette. 

Szlovákia önálló történetében Kolláron kívül eddig nyolcszor próbálták leváltani a parlament elnökét, de mindössze egyszer sikerült. 2011-ben Richard Sulíkot (SaS) hívták vissza a képviselők.

Kollár: Megtettem az utolsó szóba jöhető lépést

Boris Kollár úgy véli, hogy a saját leváltása indítványozásával megtette az utolsó szóba jöhető lépést. Ezt azután jelentette ki, hogy a parlamentben kihirdették a bizalmi szavazás eredményét. „Tartani fogjuk az irányt, megőrizzük a koalíciót” - ígérte Kollár.

A házelnök kiemelte: nem akarta a korábbi kormányok tagjainak példáját követni, és bojkottálni a leváltását. Visszautasította, hogy a kormány megbuktatásával zsarolta volna a koalíciós partnereit. Ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy a kormánykoalíció a Sme rodina távozása után is parlamenti többséggel rendelkezne.

Kollár elmondása szerint a koalíciós partnerek először felszólították őt, hogy kérjen bocsánatot, amit meg is tett, majd azt javasolták, hogy ne használja a titulusát, de végül ez sem volt elég nekik. Egyetért Igor Matovič (OĽaNO) kormányfővel, aki szerint egyes koalíciós partnerek mást mondanak, és mást cselekszenek.

Érdekes

Leváltási kísérletek

  • 1996. december 5. Nem sikerült leváltani Ivan Gašparovičot (HZDS), 58 képviselő támogatta a javaslatot, viszont 71 ellene szavazott.
  • 2004. november 2. Pavol Hrušovskýt, a KDH jelöltjét akarta leváltani az ellenzék, de nem sikerült.
  • 2007. november 27. Pavol Paška, a Smer korábbi házelnöke megtartotta pozícióját.
  • 2010. szeptember 8. Richard Sulík (SaS) ellen terjesztettek be bizal-matlansági indítványt, sikertelenül.
  • 2011. október 13. Ezúttal sikerült leváltani Richard Sulíkot, 115 képviselői szavazattal.
  • 2014. november 10. Ismét Pavol Paškát (Smer) akarták leváltani az ellen-zéki képviselők, de meg sem nyitották a parlament rendkívüli ülését.
  • 2017. május 4. Andrej Danko (SNS) házelnök leváltását követelte az ellenzék, sikertelenül.
  • 2018. november 21. Andrej Danko ismét megtartotta a pozícióját. Ez volt az az ülés, melyet Danko plágiumbotránya miatt hívtak össze az ellenzéki képviselők.    (TASR)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?