Közélet

Bödör és Kvietik is bíróság előtt

Besztercebánya | Pénteken folytatódott a Marhapásztor-ügyben zajló bírósági per, amelyben Nobert Bödört és Martin Kvietiket is kenőpénz elfogadásával vádolják. A két nagyvállalkozó tagadja a bűnösségét, de a földművelésügyi tárca korábbi munkatársa szerint ők is részt vettek a piszkos üzletekben.
author
Nagy Roland

2022. június 17. 15:30

Nobert Bödör a védőügyvédje, Robert Kaliňák társaságában
Nobert Bödör a védőügyvédje, Robert Kaliňák társaságában - Szlovák Kormányhivatal

A Marhapásztor elnevezésű akciót még 2020-ban kezdte meg a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA), melynek során több, korábbi magas beosztású tisztviselőt, illetve nagyvállalkozót is letartóztattak. A perben szereplő két leghírhedtebb üzletember Norbert Bödör és Martin Kvietik: előbbit a szlovák sajtóban gyakran emlegetik a Smerhez közeli vállalkozóként, utóbbit pedig szoros szálak fűzik az SNS politikusaihoz. Kvietik esetében az ismeretség egészen az SNS vezetéséig terjed. A párt elnökét Andrej Dankót, és a korábbi földművelésügyi minisztert, Gabriela Matečnát is kihallgatták a nyomozók, és be is vallották, hogy találkoztak Kvietikkel, de állításuk szerint egyikük sem fogadott el kenőpénz tőle. Bödörrel kapcsolatban szintén olyan hírek terjednek, hogy találkozgatott a Smer vezetőivel, főként Robert Ficóval és Robert Kaliňákkal, de ezeket az információkat hivatalosan nem erősítették meg.

A Marhapásztor-ügyben nyolc fizikai és öt jogi személy ellen emeltek vádat, főként pénzmosás és kenőpénz elfogadása miatt. A korrupciós ügyek az Agrárkifizető Ügynökségen (PPA) keresztül zajlottak. A vádirat alapján a PPA néhány munkatársa előre megegyezett a mezőgazdasági támogatások igénylőivel, akik a dotációkat jutalékkal „hálálták meg”. A províziók nagysága 14 és 20 százalék között mozgott. A kenőpénzek teljes összege azonban nem maradt az alacsonyabb beosztású tisztviselők zsebében, a vád szerint részesültek belőle a PPA vezetői, sőt, a két említett nagyvállalkozó is. 2012 és 2016 között, amikor a Smer egyedül alakított kormányt, a PPA ügyvezető igazgatója Ľubomír Partika volt. A vád szerint ebben az időszakban mintegy 2,7 millió euró ütötte a markát, és a províziókból állítólag Bödör is részesült. 2016 és 2020 között a PPA élére Juraj Kožuch került, az ő irányítása alatt pedig Kvietik kaphatott a kenőpénzekből. Az említett négy vádlott közül mindenki tagadja a bűnösségét.

Juraj Kožucha

2020. április 24. 15:18

A speciális ügyész indítványozta Juraj Kožucha és Martin Kvietik előzetes letartóztatását

Eddig főként az alacsonyabb beosztású tisztviselők kezdtek együttműködni a rendőrséggel, akik az agrártámogatások szétosztásáért és a kenőpénzek beszedéséért feleltek. Közéjük tartozott például a PPA korábbi munkatársa, Viktor Miklas is, aki a letartóztatása után röviddel vallomást is tett. Abban bízott, hogy sikerülhet vádalkut kötnie az ügyésszel, de nem járt sikerrel. Szintén beismerte a bűnösségét Ľubomír Kropil, aki állítja, Partikának adott át kenőpénzeket. Kulcsfontosságú még Marek Kodada, a földművelésügyi tárca egykori munkatársának vallomása is, ő volt az egyetlen, aki a PPA két vezetőjét és a két nagyvállalkozót is említette a kenőpénzek szétosztásakor.

Kvietik
Martin Kvietik - Szlovák Kormányhivatal

A Specializált Büntetőbíróság szenátusa előtt pénteken megjelent Kvietik és Partika is, mindketten vallomást tettek. Kvietik frissen szabadult a vizsgálati fogságból, miután a Legfelsőbb Bíróság elutasította a meghosszabbításra vonatkozó kérelmet. A vállalkozó csaknem két évet öltött rácsok mögött – tavaly ugyan kiengedték, de két hónapon belül újra őrizetbe vették. Pénteken már rendőrségi kíséret nélkül érkezett meg a bíróságra. A szenátus előtt tagadta a bűnösségét, azt mondta, semmiféle korrupciós ügyekben nem vett részt. A vallomása felolvasása után azonban már nem volt hajlandó válaszolni a kérdésekre, azt mondta, először megvárja Kodada vallomását. A vállalkozó tiltakozott az ellen is, hogy az SNS-nek bármiféle köze lenne az ügyhöz.

Kvietik után Partika állt a vádlottak padjára. Ő is ártatlannak vallotta magát. Azt ugyan elismerte, hogy személyesen is ismeri az ellene valló Kropilt, de állítólag csak a tanácsadójaként dolgozott, amiért cserébe fizetett neki. Azt azonban tagadja, hogy a bármiféle kenőpénz szétosztásában segédkezett.

A tárgyaláson részt vett Bödör is, bár az ő vallomására nem került sor. A vállalkozó szerette volna, ha elhalasztják a tárgyalást, mivel a védőügyvédje, Marek Para vizsgálati fogságban van, de a szenátus nem tett eleget a kérelmének. Bödört jelenleg Robert Kaliňák képviseli.

(nar, Denník N, aktuality.sk)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sulik

Sulík megbuktatná a kormányt

ds

Ezeknek a polgároknak az év végéig új személyi igazolványt kell kérvényezniük!

f

„Mindenért Amerika tehet” – a Politico utánanézett, miért terjedt el Európában ez a mondás!

Zoch utcai gázolás

Kis híján tragédiával végződött a volánnál szundikáló sofőr ámokfutása Pozsonyban

dd

Véres történetek a szlovákiai alvilágból...

új szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.