Bizonytalan a jövő évi büdzsé elfogadása

Eduard Heger Igor Matovič

Nem egész két hét maradt hátra az idei évből, Szlovákia jövő évi állami költségvetésének az elfogadása pedig továbbra is bizonytalan, márpedig enélkül zátonyra futhat a magas energiaárak enyhítésére beharangozott kormányzati mentőcsomag. Mekkora az esélye, hogy még idén elfogadják a 2023-as büdzsét?

A parlamentnek – miután múlt csütörtökön megvonta bizalmát a Heger-kabinettől, amely emiatt péntektől már csak ügyvezető kormányként folytatja a munkáját – már ma délután folytatnia kellene a 78. ülését, a parlamenti pártok a tervek szerint pedig már délelőtt egyeztetnek a lehetséges lépésekről. Az előre hozott választásról folyó vita mellett az elkövetkező napok egyik legfontosabb kérdése, hogy mi lesz a jövő évi állami költségvetéssel. Boris Kollár (Sme rodina) házelnök azt szeretné, ha ezt még e héten elfogadnák, szerinte ugyanis költségvetés nélkül a kormány nem tudná teljesíteni a háztartásoknak a jövő évi energiaárakkal kapcsolatban tett ígéreteit.

A Heger-kormány a jövő évre nagyjából 8 milliárd eurós pluszkiadással számol az idei évhez képest, így ha nem sikerül elfogadni a költségvetést, ezt az összeget nem lehet majd felhasználni. Nem lenne pénz az áram, a gáz és a fűtés árplafonjának a kompenzálására, miközben a kormány csak a lakosság esetében 6 milliárd eurós támogatással számolt, további milliókat ígért a vállalatoknak és vállalkozásoknak, hogy ne menjenek csődbe. Ha nem kapják meg a támogatást, leállíthatják a termelést, és tömeges elbocsátásokba kezdhetnek. Marcel Klimek pénzügyi államtitkár már korábban jelezte, hogy akár 53 ezer ember veszítheti el az állását. Ha a kormánynak nem sikerülne megvalósítani az elképzeléseit, a villanyenergia ára 380, a gázé 225, a távfűtésé 80 százalékkal nőhetne. A költségvetés elfogadását így Karel Hirman gazdasági miniszter is kulcsfontosságúnak nevezte. A költségvetés elfogadása ennek ellenére továbbra is bizonytalan, az ellenzéki pártok ugyanis nincsenek elragadtatva tőle. Egyelőre csak az OĽaNO és a Sme rodina képviselői részéről biztos a költségvetés támogatása. A Hlas és a Smer már csak bizonyos feltételekkel szavazná meg a 2023-as büdzsét. Az Igor Matovič pénzügyminiszter által előterjesztett költségvetési javaslat legnagyobb bírálója az SaS. Karol Galek, az SaS alelnöke és parlamenti képviselője szerint pártja jelenlegi formájában nem tudja támogatni a költségvetést.

01

Boris Kollár (Sme rodina) házelnökhöz hasonlóan Eduard Heger (OĽaNO) ügyvezető kormányfő már pénteken jelezte, a céljuk, hogy már e héten elfogadják a 2023-as költségvetést.

„Nem akarjuk, hogy az emberek elveszítsék a munkájukat, ezért a munkáltatókat is segíteni fogjuk. A parlament felelőssége, hogy elfogadja a büdzsét” – figyelmeztet Heger. Az ügyvezető kormányfő úgy véli, minden további lépés a pártokkal folytatott politikai tárgyalások függvénye. A parlamenti pártok azonban továbbra is erősen megosztottak. Egyelőre csak az OĽaNO és a Sme rodina képviselői részéről biztos a költségvetés támogatása. A Hlas és a Smer már csak bizonyos feltételekkel szavazná meg a 2023-as büdzsét. Peter Pellegrini, a Hlas elnöke szerint pártja képviselői készek „hozzájárulni ahhoz, hogy az emberek minél gyorsabban megkapják a szükséges állami segítséget”. „Ennek érdekében, miután megtörténik az alkotmánymódosítás és ki lesz hirdetve az előre hozott választás dátuma, valamint a parlament elfogadja a módosító indítványunkat, amely alapján 840 millió eurót átcsoportosítanak az egészségügyi alkalmazottak és páciensek számára, pártunk kész megszavazni a jövő évi költségvetést” – jelentette ki Pellegrini.

Ellenzéki követelések

„A Smer kész tárgyalni a jövő évi költségvetésről, ha jóváhagyják az alkotmány módosítását, és megegyeznek az előre hozott választás időpontjáról” – jelentette be szombaton Robert Fico, a Smer elnöke. Fico ezenkívül több ponton is módosítaná a parlamentbe benyújtott költségvetési tervezetet, például „bizonyos források átcsoportosításával a szociális ágazatba, az egészségügybe és az oktatásba”. Fico szerint azonban a helyi önkormányzatok folyamatosan növekvő kiadásait is kompenzálni kellene. Milan Krajniak, az ügyvezető kormány munkaügyi minisztere szerint pártja, a Sme rodina nyitott a Smer és a Hlas követeléseinek a megvitatására.

Az Igor Matovič pénzügyminiszter által előterjesztett költségvetési javaslat legnagyobb bírálója az SaS. Karol Galek, az SaS alelnöke és parlamenti képviselője szerint pártja jelenlegi formájában nem tudja támogatni a költségvetést. „A büdzsé tervezete nem felel meg a legalapvetőbb kritériumoknak sem. Nem veszi figyelembe a kiadási korlátokat, márpedig emiatt csökkenthetik, sőt akár vissza is tarthatják az uniós helyreállítási alapból nekünk járó forrásokat. Ezért arra számítunk, hogy a költségvetést a jelenlegi formájában a parlament nem fogadja el. Az ügyvezető kormányt azonban semmi sem gátolja abban, hogy újra benyújtson egy módosított javaslatot” – állítja Galek, aki szerint azonban akkor sem omlik össze az ország, ha idén nem sikerül megszavazni a büdzsét.

A kormány tárgyalna

„Ha a költségvetés átmegy, bármi megtörténhet” – jelentette ki Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője a Markíza televízió vasárnapi vitaműsorában. Hozzátette, az irányítás Eduard Heger kezében van. „Tárgyalni fog a politikai partnerekkel, és mindent megtesz azért, hogy az emberek megkapják a segítséget” – fűzte hozzá. Boris Kollár közben megerősítette, hogy tárgyalásokat folytat a pártok képviselőivel arról, miként folytassák a kormány bukását követően. Peter Pellegrini, a Hlas vezetőjével történt tárgyalást követően vasárnap Robert Fico, a Smer elnöke volt soron. Hétfőre Eduard Hegert és Richard Sulíkot, az SaS elnökét hívta találkozóra – tájékoztatott Kollár a közszolgálati televízió vasárnapi műsorában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?