Közélet

Bizonyos gyógyszerek már ingyenesek, de nem mindenkinek

Pozsony | Januártól életbe lépett a törvény, melynek értelmében a nehéz anyagi helyzetben lévő nyugdíjasoknak és az egészségkárosultaknak bizonyos gyógyszerekért már nem kell fizetni a gyógyszertárban. Összeszedtük, kik tartoznak a kedvezményezettek közé, és milyen esetben ingyenesek a pirulák.
author
Nagy Roland

2022. január 3. 19:03

gyógyszertár
Csak azok az idősek lesznek jogosultak bizonyos ingyenes gyógyszerekre, akiknek a nyugdíja nem éri el a havi 680 eurót - TASR/AP-felvétel

A gyógyszerek után fizetendő önrész eltörlését elsősorban Boris Kollár, a Sme rodina elnöke szorgalmazta. A szlovák hírügynökségnek adott interjújában nemrégiben azt mondta, 2021 egyik legnagyobb sikerének azt tartja, hogy a koalíció megszavazta az említett törvényt, amely egyébként a pártja programjában is szerepel. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy nem minden nyugdíjas számára lesznek ingyenesek a gyógyszerek, és nem is az összes készítmény.

A kedvezményezettek

Az egészségügyi minisztérium a közösségi oldalán közzétette, kik lesznek jogosultak az ingyenes gyógyszerekre. A tárca tájékoztatója szerint azok a betegek tartoznak a kedvezményezettek közé, akiknek a havi bére nem haladja meg a 680 eurót.

 

„A célunk, hogy a gyógyszerek, az egészségügyi segédeszközök és a dietetikus élelmiszerek könnyebben elérhetők legyenek a lakosság legsérülékenyebb csoportjai számára”

– üzente a minisztérium. Ha a pénzügyi feltételt teljesítették, akkor az önrész terhétől megszabadulhatnak többek közt a súlyos egészségkárosultak és a kísérőik, az öregségi nyugdíjban részesülők és a rokkantnyugdíjasok is (a teljes feltételrendszert az alábbi keretben találják).

A kedvezményezettek listája

Ingyen juthatnak bizonyos gyógyszerekhez:

  • a súlyos egészségkárosultak,
  • a súlyos egészségkárosultak kísérői,
  • a rokkantnyugdíjban részesülők,
  • a szolgálati rokkantnyugdíjban részesülők,
  • a rokkantsági nyugdíjra nem jogosult rokkant személyek,
  • az öregségi nyugdíjban részesülők,
  • a katonai vagy rendőrségi szolgálati nyugdíjban részesülők, ha elérik az öregségi nyugdíj korhatárát.
  • azok, akik a nyugdíjukra más uniós tagországokban, Norvégiában, Lichtensteinben, Izlandon vagy Svájcban jogosultak,
  • a betegek, akik elérték a nyugdíjkorhatár évét, de nem jogosultak az öregségi nyugdíjra,
  • az öregségi nyugdíjra nem jogosult korkedvezményes nyugdíjasok.

A tárca továbbá rámutatott, hogy a kedvezményezetteknek nem kell az orvosnál vagy a gyógyszertárban igazolnia, hogy a havi bevételük nem haladja meg a 680 eurót. A gyógyszerészek a készítmények vásárlásakor információt kapnak az egészségbiztosítótól, hogy az adott beteg jogosult-e a kedvezményre, vagy sem. A listát a biztosítóknak havonta frissíteniük kell.

Milyen gyógyszerek?

Emellett azonban arra is ügyelni kell, hogy nem minden gyógyszer lett ingyenes a felsorolt csoportok számára. Ahogy a tárca írta, az egymással összehasonlítható gyógyszerek között a legalacsonyabb önrésszel rendelkező készítmények árát térítik meg. Ennek megértéséhez tudni kell, hogy a minisztérium a gyógyszertárban kapható gyógyszereket különféle szempontok alapján kategóriákba sorolja (például a hatóanyagok összetétele, az adagolás módja stb.). A hasonló tulajdonságokkal rendelkező gyógyszerek egyazon kategóriákba kerülnek. Ezt követően meghatározzák, hogy az adott kategórián belül mi az az összeg, amelyet a biztosítók kötelesek megtéríteni a betegek számára. Ha egy adott gyógyszer drágább, mint a biztosító által fedezett összeg, a páciensnek hozzá kell fizetnie a hiányzó pénzt – ezt nevezzük önrésznek. Az említett kedvezményezett csoportoknak pedig az a gyógyszer lesz ingyenes, amely után a legalacsonyabb önrészt kell fizetni.

A még könnyebb megértéshez felvázoljuk a Sme napilap által is említett konkrét példát. Bizonyos, 30 pirulát tartalmazó gyógyszerek esetében az önrész 33 cent és 2,69 euró között mozog. Az a páciens, aki a 33 centes önrésszel rendelkező gyógyszert vásárolja, gyakorlatilag nem fizet semmit. Ha viszont a beteg a 2,69 eurós önrésszel rendelkező készítményt szeretné, akkor az önrészből csak a 33 centet vonnak le, a maradékot, vagyis a 2,36 eurót hozzá kell fizetnie.

A betegek többsége valószínűleg nem ismeri az adott kategóriákat, és a hozzájuk tartozó önrészt sem. Éppen ezért fontos, hogy a betegek a gyógyszer megvásárlása előtt tájékozódjanak a háziorvosuknál vagy a gyógyszerésznél az esetleges olcsóbb alternatívákról.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Hodossy Gyula

Ma senki nem lehet kívülálló

majomhimlő

Eddig tizenegy országban észleltek majomhimlős megbetegedéseket

medve

Kétszáz kilós medvét gázolt a villamos

Tragédia – Áthajtott a szemközti sávba, halálra gázolt egy biciklist

Tragédia – Áthajtott a szemközti sávba, halálra gázolt egy biciklist

Zelenszkij

Zelenszkij hálás Joe Bidennek, amiért fegyverekkel támogatja Ukrajnát

ukrán válság k

Moszkva fontolóra veszi ukrán foglyok cseréjét egy Putyin-közeli oligarchára

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.