Belousovová a tankönyvvisszaküldésről (frissítve)

Pozsony |

<p>"A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) meglepetéssel figyeli, egyes magyar tanítási nyelvű alapiskolák miként hagyják magukat félrevezetni az MKP némely politikusai által, amikor elutasítják, hogy az aktuális Honismeret tankönyvekből tanítsanak, és arra készülnek, hogy a kicsomagolatlan könyveket visszaküldjék Ján Mikolaj oktatási miniszternek."</p>

Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártja csütörtökön közleményben szólította fel a szlovákiai magyar iskolák igazgatóit és a tanulók szüleit, ne engedjenek a magyar párt nyomásának, s ne küldjék vissza a földrajzi neveket csak szlovákul feltüntető magyar Honismeret tankönyveket.
Arra egyébként, hogy a könyveket a Slota-párti oktatási miniszter, Ján Mikolaj címére postázzák, nem is az MKP, hanem a több szlovákiai magyar érdekvédelmi és szakmai szervezetet tömörítő Központi Koordinációs Tanács kérte az iskolákat és a szülőket.
A SNS meglepetéssel figyeli, "egyes magyar tanítási nyelvű alapiskolák miként hagyják magukat félrevezetni az MKP némely politikusai által, amikor elutasítják, hogy az aktuális Honismeret tankönyvekből tanítsanak". Számos iskolában már postára adták, másutt egyszerűen ki sem csomagolták az elmúlt hetekben, napokban érkezett új könyveket. Volt, ahol kiosztották azokat, de egy idő után bevonták, nem tanítanak belőlük.


A magyar alapfokú tanintézmények negyedikeseinek szánt kiadványban - magyar szövegkörnyezetben - csak szlovákul szerepelnek a földrajzi nevek. Magyar megfelelőjük csupán a könyv végén, függelékben található meg. Mikolaj szerint a tankönyvvel nincs semmi baj. Dušan Čaplovič kisebbségekért is felelős miniszterelnök-helyettes, ugyanakkor a héten azt ajánlotta: a korábbi, vagyis a magyar elnevezéseket a szövegben is feltüntető tankönyvből oktassák a honismeretet.


Anna Belousovová, a Szlovák Nemzeti Párt alelnöke felszólítja valamennyi iskolaigazgatót és a szülőket, ne engedjenek az értelmetlen politikai nyomásnak, mert az MKP "nem teljes értékű" polgárokat akar, akik nem tisztelik az államnyelvet, s éppen ezért nem lesz lehetőségük a Dél-Szlovákián kívüli érvényesülésre. A magyar pártnak a politikus szerint az a célja, hogy a magyar lakosságot egyfajta "gettóba" zárja. "Az ilyen magatartás önző, mert az MKP célja mindenáron megtartani a magyar nemzetiségű választót, miközben azonban egyértelműen károsítja őt a betagozódás és a Szlovák Köztársaságban való teljes értékű élet során" - áll a nemzeti párt közleményében.


Slotáék azt is remélik, az MKP parlamenti pártként az államnyelv használatát támogatja majd. (korp)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?