Közélet

Belarusz helyzet: a magyar pártok is reagálnak

Pozsony | A szlovák külügyminiszter a bátorságáért méltatta Fehéroroszország volt pozsonyi nagykövetét, aki szembeszállt Aljakszandr Lukasenka diktátorral. A belarusz helyzet a hazai politikában is hullámokat vet, a magyar pártok közül az MKP óvatoskodik, míg az Összefogás és a Híd bírálja a fehérorosz rezsimet.
Czímer Gábor

2020. augusztus 24. 19:00

Ivan Korčok tegnap fogadta a távozó belarusz nagykövetet, Ihar Lesenját ⋌(TASR-felvétel)
Ivan Korčok hétfőn fogadta a távozó belarusz nagykövetet, Ihar Lesenját. - TASR-felvétel

A külügyminiszter, Ivan Korčok (SaS-jelölt) hétfőn fogadta Ihar Lesenját, aki néhány nappal ezelőttig Fehéroroszország pozsonyi nagykövete volt, de miután kiállt az országában demokratikus változásokat követelő tüntetők mellett, távoznia kellett tisztségéből. A szlovák diplomácia vezetője megköszönte Lesenja munkáját, és hangsúlyozta, a diplomaták is kerülhetnek olyan helyzetbe, amikor már nem képviselhetik tovább országukat. „Így értelmezem a belarusz nagykövet döntését is, amelyre Szlovákiában, de külföldön is nagy elismeréssel tekintenek” – közölte Korčok. Hozzátette, Pozsony az erőszak megszüntetése, az emberi jogok és a nemzetközi standardok betartása, az elnökválasztás megismétlése, valamint a szemben álló felek közti dialógus megkezdése mellett foglal állást.

Maga Lesenja hétfőn Pozsonyban tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, szerinte a fehérorosz eseményeknek jelenleg nincsenek kiemelkedő vezetői. Egyben arra kérte a minszki kormányt, vizsgálja ki azokat az eseteket, amikor a tüntetők ellen erőszakot alkalmaztak a hatóságok. Hangsúlyozta, a belarusz eseményeket nem nagyhatalmak geopolitikai érdekei motiválják, szerinte országának jó kapcsolatot kell ápolnia az Egyesült Államokkal, az EU-val és a többi fontos szereplővel is. Lesenja az elcsalt elnökválasztásra is utalt, amikor azt mondta, a követség dolgozói azt az utasítást kapták, Lukasenkára kell szavazniuk, de ő úgy határozott, nem hajlandó a választási csalásban részt venni.

Juraj Tomaga külügyi szóvivő Lesenja jövőjét illetően úgy fogalmazott, ha a volt belarusz nagykövet politikai menedékjogot kérne Szlovákiában, beadványának nincs törvényi akadálya.

A magyar pártok nézete

A volt fehérorosz nagykövet esete is mutatja, hogy a minszki fejlemények a hazai politikumot sem hagyják érintetlenül. A nemrég egyesülési szándékuknak hangot adó három magyar párt, a Híd, az MKP és az Összefogás közül az utóbbi reagált elsőként a fehérorosz eseményekre. A szubjektum külpolitikai szakértője, Rácz Orsolya az Összefogás közösségi oldalán augusztus 11-én tett bejegyzésben arra utal, hogy a fehérorosz elnökválasztást elcsalhatták, illetve, hogy az ellenzéki vezetők letartóztatása elfogadhatatlan. „A 2020-as elnökválasztás és az akörül kibontakozó események jelentős visszalépés, ezt mindenki látja, így nem maradhatnak következmények nélkül” – véli Rácz.

Az ügyben a Híd elnöke, Sólymos László is a Facebook-oldalán tett bejegyzésekben reagált, a hatalom arroganciájáról ír. „Jól látjuk, milyen az, amikor a hatalom még a saját állampolgárai elleni erőszaktól sem riad vissza. Ez számomra teljesen elfogadhatatlan” – fogalmaz a pártelnök. Abbéli reményét is megfogalmazza, hogy a demokratikus gondolkodású fehéroroszoknak mielőbb sikerül lerakniuk a demokrácia és a jogállamiság alapjait. Egy másik bejegyzésében a belarusz városokban a demokratikus átalakulásért tüntető tömegek melletti kiállásra szólít fel.

Az MKP ugyanakkor a belarusz eseményekkel kapcsolatban egész addig nem kommunikált semmit, amíg az ügyben meg nem kerestük őket. Az Összefogás és a Híd képviselőinek nyilatkozatához képest az MKP álláspontja jóval visszafogottabb. A lapunk érdeklődése nyomán a szerkesztőségünknek elküldött sajtónyilatkozatban az áll, figyelemmel kísérik az eseményeket és aggódnak a fejlemények miatt. „Elvi meggyőződésünk, hogy az országok jövőjének és irányultságának meghatározásában kizárólag az adott ország polgárai dönthetnek, kizárva bármilyen más belföldi és külföldi befolyásolás érvényesülését” – fogalmaz a nyilatkozat.

Bár az MKP is megkérdőjelezhetőnek tartja az elnökválasztás tisztaságát és elítélik a tüntetőkkel szemben alkalmazott rendőri erőszakot, a párt fenntartásainak is hangot ad: „A fehérorosz események részletes összefüggéseinek ismerete hiányában mindenki számára ajánlott az óvatos értékelés.”

Óvatoskodó partnerek

Az MKP visszafogottságával kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy a párt stratégiai partnere a Magyarországot kormányzó Fidesz. A magyar kormány pedig ugyancsak későn, kevés konkrétummal és a szimbolikus gesztusok mellőzésével kommunikál a belarusz eseményekről. „A visegrádi összefogás ereje és fontossága most is megmutatkozik, mi is a lengyel álláspontot támogatjuk, különös tekintettel a Belaruszban élő jelentős nagyságú lengyel nemzeti közösségre” – közölte a múlt héten a magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter (Fidesz). Hogy a tárcavezető mégis mit értett lengyel álláspont alatt, azt nem részletezte. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök korábban arról beszélt, hogy Fehéroroszországban meg kell ismételni az elnökválasztást. Gulyás Gergely, a magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter később úgy nyilatkozott, kormánya egyetért az unió azon álláspontjával, mi szerint az EU nem ismeri el a fehérorosz választás eredményét.

Bár a magyar kormány egységes V4-es kiállásról beszél, a szlovák kabinet és közjogi méltóságok határozottan kifejezték a belarusz tüntetőkkel való szimpátiájukat. A szimbolikus gesztusok sorában először az elnöki palota, majd a pozsonyi vár éjszakai megvilágítása vált fehérorosz nemzeti színűvé. Előbbiről az elnöki hivatal, utóbbiról pedig a parlament házelnöke Boris Kollár (Sme rodina) döntött. A kormány pedig egy állásfoglalást fogadott el, amelyben nyíltan felszólítják Lukasenkát az erőszak beszüntetésére, az emberi jogok betartására és az ok nélkül fogva tartott tüntetők szabadon engedésére. A kormány tagjai egyben nyíltan beszélnek arról, hogy Fehéroroszországban választási csalás történt.

Ezzel szemben Robert Fico, a Smer elnöke a belarusz helyzetet a szlovák kormány bírálására használta fel, és arról beszél, a kabinetnek nem szabad beavatkoznia az ország belső ügyeibe. „Fehéroroszországgal normális dialógust kell folytatni” – véli Fico.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
fodrász

Lelassult az élelmiszerek drágulása

Richard Sulík
Frissítve

Még mindig nincs megállapodás az országos tesztelést illetően, szombaton folytatódnak a tárgyalások

Igor Matovič

Matovič továbbra is kitart az országos tesztelés mellett

rimaszombati kórház

14 koronavírusos pácienst ápolnak a rimaszombati kórházban

kórház

Etikai kódexet kell kidolgozni az orvosok számára

határátkelőhely ausztria
Frissítve

Mától csak elektronikus regisztrációval lehet belépni Ausztriába

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.