Az új párt neve: Kékek, Híd

Mikuláš Dzurinda (TASR-felvétel)
Pozsony |

Dzurnida hétfőn beadta a kérvényt az új közös párt névváltoztatására, melynek értelmében a szlovák megfelelő Modrí, Most-Híd a magyar pedig Kékek, Híd. A pártok nyitva hagyják jelöltlistáikat, hogy a kisebb pártoknak lehetőségük legyen fellépni rájuk.

Mikuláš Dzurinda (Kékek) és Sólymos László (Híd) egyhangúan nyilatkoztak arról, mennyire nem volt korrekt Eduard Heger (Demokraták) ajánlata, amelyben a mérsékelt jobbközép pártokat kívánta összevonni. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a vasárnapi tárgyalások kudarcba fulladtak, így egyelőre maradt a már múlt héten bejelentett Kékek és Híd közti szövetség. Dzurinda arról beszélt a közszolgálati hírtelevízió :24 adásában, a két párt képviselői ugyanolyan ideológiai alapokkal rendelkeznek, hiszen míg ő a KDH-ban kezdett politizálni, a Híd vezetőségéből többen is az MKDSZ-ből, azaz a Magyar Kereszténydemokrata Szövetségből nőtték ki magukat. A Kékek vezetője úgy látja, az újjáalakul Híd 2023, a 2009-ben alakult Híd lendületét hordozza magával, aminek akkori vezetőjével, Bugár Bélával is szimpatizál. Bugár lapunknak újfent megerősítette, nem készül a Híd parlamenti listájára lépni.

Sólymos a Pátria reggeli műsorában azt mondta, a két párt kiegészíti egymást. Dicsérte a Kékek politikai programját. „Azt tudni kell, hogy azok az emberek, akik ezt a programot írják voltak azok, akik ezt az országot abból a káoszból, amibe Mečiar vezette, kivezették”. A közös programban a Híd a vidékfejlesztésre és a kisebbségvédelemre szeretne koncentrálni. A két párt elnöke a közvélemény-kutatások alacsony méréseit azért nem tekinti relevánsnak, mivel frissen bejegyzett pártokról van szó, melyeket a nulláról kell felépíteni. Dzurinda szerint, mivel bármelyik pillanatban megtörténhet a választás hivatalos időpontjának kiírása, nem valószínű, hogy további pártokkal egyeztetnének a közös indulásról. A demokratikus koalícióról szóló álmát azonban nem adja fel, továbbra is kapcsolatban lesz a potenciális partnerek vezetőivel. Simon Zsolttal, a Magyar Fórum elnökével abban maradtak, nem kizárt, hogy a jövőben az alacsonyabb preferenciákkal rendelkező párt becsatlakozzon a másik jelöltlistájára. Dzurinda szerint az etnikai politizálás idejének leáldozott, a 21. században az ideológiai egyetértésre kell törekedni. Ez az az egyetértés, ami Sólymos szerint a Szövetségben nem tudott megszületni, amikor az MKP a Híd egyértelmű elutasításával szemben is jelöltlistájára állította Gyimesi Györgyöt. „Addig feszült a húr, míg ki nem taszítottak minket” – mondta Sólymos.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?