Közélet

Az SIS nem hallgatta le a tüntetések szervezőit

Pozsony | A Szlovák Információs Szolgálat (SIS) soha nem hallgatta le a Tisztességes Szlovákiáért címszóval tartott tüntetések szervezőit. Ezt Anton Šafárik, a titkosszolgálat vezetője jelentette ki a Szlovák Információs Szolgálatot (SIS) ellenőrző parlamenti bizottság pénteki ülésén. A TASR hírügynökséget az ülésről Grendel Gábor (OĽaNO), a bizottság elnöke tájékoztatta.
TASR

2018. november 16. 15:12

Anton Šafárik - TASR-felvétel

„Az SIS az én vezetésem alatt soha nem vett részt olyan dolgokban, amelyekről a sajtó írt, tehát hogy megfigyelték és lehallgatták azoknak a tüntetéseknek a szervezőit, melyekre egy szörnyű esemény, Ján Kuciak és a jegyese meggyilkolása után került sor. Az SIS igazgatója és minden tagja elhatárolódik ettől” – jelentette ki Šafárik, hozzátéve: az SIS a vezetése alatt biztosan nem foglalkozna „ilyen ostoba dologgal”.

Vladimír Matejička, a Smer-SD képviselője sajnálja, hogy az SIS-t belerángatják a politikai játszmákba, hiszen elmondása szerint a titkosszolgálat apolitikus szervezet. „Akkor cselekszik, ha a köztársaság alkotmányos rendje vagy az állampolgárok biztonsága ellen lépnek fel, függetlenül attól, hogy éppen ki van kormányon” – mondta.

 

2018. november 14. 11:15

Az újságírók elutasítják Fico támadásait

Robert Fico, a Smer-SD elnöke és volt kormányfő kijelentéseit, melyek az állítólagos lehallgatásra utaltak, nem kommentálta. Szerinte Fico a médiában szereplő információkból indult ki.

A rendkívüli bizottsági ülés nem volt határozatképes, mivel a 13 bizottsági tag közül csak öt volt jelen. Az ülés összehívásával arra a felmerült gyanúra reagáltak, mely szerint a tüntetések szervezőit lehallgatták. „Ellenőrizni akartuk, hogy az SIS részt vehetett-e ebben. Ez a feltételezés nem bizonyult igaznak” – jelentette ki Grendel. Hozzátette: az ügyre a védelmi bizottságban is rá lehet kérdezni. Szerinte annak is fennáll a lehetősége, hogy az aktivistákat egy magánszemély megrendelése alapján hallgatták le. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: egy demokratikus társadalomban nincs helye az illegális lehallgatásnak.

 

2018. november 16. 14:26

Forgalomkorlátozás Pozsonyban a délutáni tüntetés miatt

A lehallgatás gyanúja azután merült fel, hogy Robert Fico az Echo24 portálnak kijelentette: „Ma már tudjuk, hogy a Ján Kuciak meggyilkolását követő tüntetések szervezői azoknak a szervezeteknek a tagjai, amelyeket Soros György pénzel. Jól tudjuk, ki kivel találkozott, és milyen szerepet játszott ebben az időszakban. Minden nyilvánosságra fog kerülni, amikor már egyértelmű lesz, hogy ki rendelte meg a gyilkosságot.”

Juraj Šeliga, a tüntetések egyik szervezője a héten egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az állam biztonsági szervei megfigyelték őket. „Nem tudjuk, milyen legális indokuk lehet. Semmi rosszat nem tettünk” – mondta. Az aktivisták szerint megfélemlítésről és zaklatásról van szó.

2018. november 14. 07:38

Fico támad és fenyegetőzik
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Szenzáció: a magyarok legyőzték a vb-ezüstérmest

Elhunyt Keszegh István tanár

Emésztőgödörbe esett egy kisfiú, mentőhelikoptert kellett riasztani

Wales egy korai góllal legyőzte Szlovákiát

Megmentenék a liberális demokráciát az új politikai vállalkozások

Kikötött Norvégiában a bajba jutott Viking Sky luxushajó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?